Resa med barn-bloggen

Så lär du barnen åka skidor

2014-04-20 20:56 Kommentera
Kategori: Resa under föräldraledigheten, Skidresor

skidfamilj1.jpg
Familjen Tormena består av mamma Elsa, pappa Robert, Stella snart sex år, Saga tre år och Sebastian ett och ett halvt år. Här är Stella och Saga på Mottolino.

Jag fick ett mejl av skidälskande trebarnsmamman Elsa Tormena. Tillsammans med maken Robert och sina små drog hon till Italien i en månad för att göra just det som familjen gillar mest – åka skidor. Här ger hon bästa tipsen för att göra skidsemestern lyckad, och dessutom råd om hur man lär barnen att ta sig ner för backen.

Varför ville ni till Alperna?

– Vi vuxna är väldigt förtjusta i skidåkning och har en önskan att våra barn ska bli det med. Vi har många gånger sagt att skidsemestrarna är de bästa semestrarna och då särskilt skidsemestrarna i Alperna.

Varför valde ni just Livigno?
– När vi bestämt oss för en skidsemester som skulle vara i fyra veckor började vi titta på italienska alperna. Italien ligger oss varmt om hjärtat och vi hade hört att Livigno är en bra skidort och dessutom är det en skattefri zon vilket gör att det är billigare att leva där.

Hur finansierade ni er resa?
– Vi var föräldralediga båda två under resan. Skidsemestrar är inte billiga. Men att leva i Livigno kostade inte mer än i Sverige. Vi bodde i en lägenhet och lagade mesta maten själva. Men att unna sig lunch i backen ibland var faktiskt lite billigare än att äta lunch på restaurang i Göteborg. Vi hade bara ett liftkort – trots att de är personliga – eftersom en vuxen var tvungen att passa Sebastian. Barnens liftkort var gratis. Stannar man fyra veckor går det att förhandla sig till bättre pris på saker som hyra av lägenhet och liftkort.

skidfamilj2.jpg
Elsa har Saga i sele och plogar sig nedåt.

Hur lär man små barn att åka skidor?
– De lär sig fantastiskt fort själva. I Livigno fanns det ett flertal barnbackar med olika svårighetsgrad. Alla hade rullband som lift så det dröjde inte länge innan Saga, som är tre år, kunde åka själv upp och ner i de lättare barnbackarna. Efter några dagars träning i barnbacken kände vi att Stella klarade stora backar med mindre lutning och med Saga i sele kunde även hon följa med där. Vi hade väldig tur med vädret. Strålande sol mest hela tiden. Att barnen slapp frysa var en bra förutsättning. Vattenflaska och chokladbitar i fickan är att rekommendera. Båda stora och små kan behöva en extra energikick någon gång. Självklart får man ha ett lägre tempo när man åker med småbarn och brantare backar är ingen njutning med en treåring i sele framför sig eftersom man bara kan ploga sig neråt.

Är det inte krångligt att åka på skidresa med småbarn?
– Inte särskilt faktiskt! Vi hade en busshållplats precis utanför dörren. Egentligen var det inte nödvändigt att ta bussen men då slapp barnen att gå så långt med pjäxorna på och den vuxna slapp att bära tre par skidor. Liftpersonalen var alltid trevlig och hjälpsam. T ex hjälpte de till att lyfta upp det ena barnet när vi skulle åka sittlift.
[b]

skidfamilj3.jpg
Sebastian i gungan. Den som tog hand om honom fick hänga mycket på lekplatsen medan de större barnen var i skidbacken.

Värsta upplevelsen under resan?
– Omständigheter gjorde att Sebastian blev övertrött och inte kom till ro att somna i bilen under hemresan. Två dagar med gnällig/skrikig ettåring är enormt påfrestande!

Bästa upplevelsen under resan?

– När vi är på väg till topprestaurangen för att äta lunch och Stella för första gången åker kabinliften hela vägen upp och hon utbrister: "Händer det här på riktigt, jag tror inte att det är sant! Så vackert! Ska vi äta lunch i himlen, eller?" Så härlig bekräftelse på att även barnen uppskattar miljön och upplevelsen.

Elsas fem bästa tips på hur får en lyckad skidresa med barn
• En bra frukost är ett måste. Vi märkte skillnad på ork när våra havregryn tog slut och vi inte längre åt grötfrukost. Slarva inte heller med mellanmål.
• Åker man mer än en vecka går det åt en vilodag för kroppen. Simhallen, studsmattor och pulkaåkning är även det ansträngande för de små.
• Att åka ett helt varv med kabinlift kan vara "ascoolt".
• Äter man lunch hemma kan barnen leka en stund så att de vuxna hinner smälta maten innan det är dags att köra igen.
• Jäkta inte!

2014-04-20 20:56 Kommentera
Kategori: Resa under föräldraledigheten, Skidresor

Vart åker vi?

2014-03-28 15:36 2 kommentarer
Kategori: Resa under föräldraledigheten, Resmål

pinned-map.jpg
Foto: Thinkstock

Vi fick ett brev från Karin, som löd såhär:

Hej Vagabond!
Vi funderar på att åka till ett eller flera varma länder från mitten av januari till mitten av mars 2015. Vi kommer att ha två barn med oss – ett på 4 år och ett på 8 månader. Vid förra föräldraledigheten reste vi i Thailand, Malaysia och Vietnam. Det var kanon! Nu vill vi gärna se något annat. Har ni tips på ett eller flera länder som uppfyller dessa kriterier: varmt, säkert, barnvänligt, hyfsad prisnivå (vi vill klara oss på föräldrapengen), fina stränder, lätt att resa i och inte massa läskiga sjukdomar? Hoppas ni kan hjälpa!

Karin

Och såhär låter mitt svar:

Hej Karin! Vilken rolig plan! Du sätter verkligen fingret på just det som många barnfamiljer efterfrågar på resande fot. Det ska varmt, säkert, barnvänligt, enkelt, med fina stränder och hyfsad prisnivå. Dessutom vill man inte behöva ge de små alltför många vaccinationer, och undvika exempelvis malariadrabbade områden.

Sist men inte minst vill många lämna Sverige när det är som kallast och mörkast – under vintern. Och då måste man ju börja med att utesluta hela Medelhavsområdet – åtminstone om man vill bada i havet.

Hade ni inte redan varit i Malaysia, Thailand och Vietnam hade jag absolut sagt det! Men vad tror ni om Brasilien eller Argentina? Hit vet jag en hel del föräldralediga familjer som styrt kosan!

Tyvärr är ju Nya Zeeland och Australien dyra resmål, USA likaså. Men om ni vill satsa på något av dessa länder ändå, finns det ju mycket man kan göra för att få ned priset. Exempelvis byta bostad, eller hyra ut er bostad hemma och försöka få tag på motsvarande billigt boende där. Stanna på en plats snarare än att hasta runt kan också få ned priset, och brukar passa barnen.

Eller så kör ni Sydostasien igen, bara för att det är ett säkert kort. Lycka till, och återkom gärna med er slutliga resplan!

Har du något annat klockrent tips till Karin? Kommentera!

2014-03-28 15:36 2 kommentarer
Kategori: Resa under föräldraledigheten, Resmål

Skyl brösten kvinna!

2014-02-27 13:41 3 kommentarer
Kategori: Flyg, Resa under föräldraledigheten

amma_offentligt.jpg
Väcker starka känslor.

Får man amma på flyget? Ja, klart man får. Även i USA. Men det här med att eventuellt kanske visa lite bröst är uppenbarligen VÄLDIGT känsligt. Särskilt där borta på andra sidan Atlanten.

Nu har flygbolaget Delta Airlines hamnat i blåsvädret efter ett twittersvar om sin amningspolicy. Det började med att en mamma, bosatt i Kalifornien, skulle flyga med Delta och hörde av sig till kundservicen på twitter.

Såhär löd twitterkonversationen, enligt Huffington Post:

Mamman: Hur är er amningspolicy? Jag ska flyga med min 10 veckor gamla son och han ammar inte med något över huvudet, och tar inte flaska. Tack!

Delta: Tyvärr får du inte amma om du inte döljer det. Ledsen.

Mamman: Mitt flyg tar sex timmar och han behöver äta varannan timme. Vad föreslår du då att jag ska göra?

Delta: Jag skulle föreslå att du pumpar om du kan, och tar det med dig ombord. Det är tillåtet att ta med sig bröstmjölk ombord.

Mamman: Så fastän jag har laglig rätt att amma utan att skyla mig så säger ni att jag inte får det? Är det en skriven policy från Deltas sida?

Det dröjde flera timmar innan svaret kom.

Delta: Delta välkomnar ammande mammor och bebisar på våra flygningar. Vi ber om ursäkt för den tidigare felaktiga informationen.

Det som gör mig mest förvånad i hela den här historien är att man måste LAGSTIFTA om att man har rätt att amma även ute bland folk. Är inte det en självklarhet? En nybliven mamma måste ju kunna vistas i offentligheten.

Och visst finns det bebisar som inte grejar att amma med huvudet under en filt. Däremot kan man ju ändå dölja det lite snyggt ändå, med sin tröja. Så att ingen tar illa upp – om nu någon skulle ha lust att göra det.

Okej, fram med era åsikter och erfarenheter!

Har någon tittat snett på er när ni har ammat? Eller tycker ni tvärtom att det skitjobbigt och onödigt när andra exponerar tuttarna i offentliga sammanhang?

Hur har ni grejat det på resan? Och vilka länder är mest negativa till amning i offentliga sammanhang, enligt era erfarenheter?

2014-02-27 13:41 3 kommentarer
Kategori: Flyg, Resa under föräldraledigheten

2 000 mil med tält på taket

2014-02-21 10:30 Kommentera
Kategori: Bila med barn, Långluff, Resa under föräldraledigheten

fam_lasson1.jpg
Familjen Lasson har picknick i Armenien.

Nu ska ni få läsa om den äventyrligaste familj jag någonsin har pratat med. Martin och Louise Lasson satte ett tält på taket på sin terränggående bil och drog iväg. Med två små barn körde de 2 000 mil genom Ryssland, Georgien, Armenien, Turkiet och Marocko. Nu, sex månader senare, är de hemma igen.

De har landat pladask i vardagen i Stockholm – med inskolning på dagis och jobb. Redan nu drömmer de om nästa långresa.
– Man får så mycket nya intryck när man reser. Det är svårt att få en så omväxlande tillvaro hemma, säger Martin.

Han och Louise är resvana sedan tidigare och tvekade aldrig att ge sig ut på okända vägar med små barn. När de fick sitt första, Seth som snart blir 4 år, sålde de sin motorcykel och ersatte den med en bil av jeep-modell. Under föräldraledigheten gav de sig iväg på en längre tur genom Östeuropa, Turkiet och ned till Medelhavet.

När dottern Isis kom började de genast planera för nästa färd. Den kom att vara i sex månader och familjen reste österut. Med färja till Riga, vidare in i Ryssland där de stannade en hel månad, så länge som visumet tillät.

De körde söderut till Volgadeltat vid Kaspiska havet. Gjorde stopp i små byar, körde längs slingriga bergsvägar och tältade i fantastiska landskap. De fann sin väg över Kaukasus, genom östra Turkiet, Grekland och Italien. Tog så båten till Marocko – ett favoritland som de har återkommit till många gånger – innan de styrde kosan hemåt.

fam_lasson3.jpg
En specialombyggd Nissan Patrol med ett tält på taket – så klarar man de flesta väglag och har alltid sovplatsen med sig.

Familjen har en Nissan Patrol, som klarar svåra vägar och offroad. På taket har familjen monterat fast ett Overzone-tält, som är enkelt att resa när det är sovdags. På det sättet har de alltid en trygg sovplats med sig.
– Det är perfekt att komma upp lite från marken, man slipper insekter och andra djur – och sand, säger Martin.
Maten förvarar de i ett kompressorkylskåp som drivs på 12-volt, och maten lagar de på två primuskök, placerade i bakluckan på bilen.

Både Martin och Louise jobbar som designer – hon på HM och han i egen firma, framför allt med smyckesdesign. Martins jobb ger en viss flexibilitet. Dessutom har familjen använt föräldradagar till att resa, och hyrt ut sin bostad för att ha råd.
– Det ger så mycket att vara ute och se världen. Vi har verkligen prioriterat det.

De länder som familjen har valt har generellt en låg prisnivå. Martin påpekar också att det är betydligt billigare att bo i tält än att bo på hotell.
– Men vi tog in på hotell ungefär en natt av fem. Boendestandarden var generellt sett okej, men någon gång fick vi tacka nej till boende och leta vidare. Främst för Isis skull, hon är så liten och då har man lite högre krav på att boendet ska vara säkert och hyfsat rent.

fam_lasson4.jpg
Klimatet varierade under resan vilket ställde lite krav på packningen. Seth kastar snöboll vid Mt Elbrus, Ryssland.

Familjen gillar att färdas på vägarna, och se hur landskapet förändras. Martin Lasson gillar dessutom otrampad mark. Han vill undvika platser där turismen har etablerat sig alltför mycket.
– Man blir varnad för allting. Men är man lite lyhörd så kan man undvika faror. Och har man egen bil så är det ju bara att fara vidare om en plats inte känns välkomnande, säger han.
Generellt sett blev de mycket väl bemötta längs vägen, och inga större missöden drabbade dem.

fam_lasson2.jpg
På Plage Blanche i Marocko var det inte direkt folktätt.

En av resans höjdpunkter var då de firade jul på Plage Blanche i Marocko, där sanddynerna sträcker sig invid Atlanten. Här fanns en lång strand med mängder av märkliga fynd – sköldpaddsskelett och fina snäckor. Här stannade familjen i fyra dagar, och hade stranden till stor del för sig själva.

fam_lasson5.jpg
Seth bestiger sanddyner i Marocko.

Några tips till packlistan
· Ordentligt reseapotek och mycket handsprit!
· Vi har en satellittelefon. Det finns ju en risk att bilen går sönder och man blir fast någonstans. Med satellittelefon kan man ringa var man än befinner sig. Vi köpte vår på blocket för 3500kr, fylls på med kontantkort.
· Pannlampor till alla, även barn under ett år.
· En hopfällbar barnstol, barnstol är väldigt sällsynt i många länder
· iPad el liknande med film o spel
· För oss har insektsburk och håv varit bra, insekter finns överallt och är spännande att leta efter.
· Angående barnmat: Köp på dig ett litet lager där det finns, eftersom det kan vara svårt att få tag på i många länder eller bara tillgängligt i större städer.

Restips till familjen som vill förverkliga drömmen om långresan
· Res långsamt, det blir inte bra om man ska skynda med barn.
· Reser man länge så ska man gärna stanna några dagar på samma plats då och då, och ta en sorts semester i semestern.
· Vi föredrar att bo i tält med barn framför hotell, barnen blir lugnare av att bo i samma "hus" varje natt. Dessutom är det jobbigt att barnsäkra varje hotellrum, det är ju oftast inte samma säkerhet som i Sverige. Vi har bott på hotell där balkongräcke saknats och lösa sladdar stack ut från väggen.
· Försök också att planera så att ni anpassar resan efter klimatet – inte för varmt och inte för kallt.


Se familjens egna bilder från resan på instagram: expeditionlasson.

2014-02-21 10:30 Kommentera
Kategori: Bila med barn, Långluff, Resa under föräldraledigheten

Packlista för långluff

2014-02-03 08:18 Kommentera
Kategori: Långluff, Packning, Resa under föräldraledigheten

caroline1.jpg
Familjen Halvardsson tvekade aldrig att ge sig iväg på långluff med två små barn.

Läste du om äventyrliga familjen Halvardsson som passade på att resa under föräldraledigheten? Förra året var de på långluff under tre månader i Australien och Asien. Mamma Caroline, pappa Jens och barnen Astrid och Majken.

Läs om familjens upplevelser här:
Långluff under föräldraledigheten

Många stopp kräver en ultimat packning, därför är det ju toppen att Caroline delar med sig av sina bästa packningstips. Håll tillgodo!

Packningstips för långluff med små barn:

· Blöjor och våtservetter för ca 14 dagar, brukar räcka för att nå en större affär med kända märken.
· Extra nappar, gärna i nappband.
· Nappflaska med extra napp.
· Doppvärmare, tar liten plats perfekt för att värma vatten till välling och gröt.
· Så mycket välling och grötpulver som möjligt, finns oftast inte att få tag på.
· För barn under 1år som inte bör äta salt, några Smothies/mat i mjukförpackning, bra om det krisar med mat eller barnet blir sjukt.
· Stort reseapotek. Särskilt nässprej, finns inte lika effektivt i andra länder. Även bra vid flygningar för trycket på de små öronen.
· I Australien hittade vi kylhalsband som numera följer med överallt och håller barnen lite kallare.
· Babybjörn och/eller ringsjal, beroende på barnets storlek.
· Några få men användbara leksaker som kritor, spadar och små böcker.
· Solskydd som solkläder, solhatt, solglasögon och solkräm.
· Eftersom barn inte bör använda myggspray, klädesplagg med långa ärmar och ben mot myggorna på kvällen.
· Myggnät för dubbelsäng.
· Solskyddsfilt, bra som badhanduk och skydd för solen.
· Flytväst om man räknar med båtresor, finns aldrig till små barn. Går att packa utanpå ryggsäcken.
· Åksjukearmband för oss med åksjuka barn, finns på apoteken. Packar alltid en rulle frys/spypåsar också.
· Eftersom vi alltid reser utan telefon och dator, kan en iPod med lite spel och film vara bra att ha när det blir långa väntetider.
· Kombinerat brand- och inbrottslarm.
· Resetvättmedel för varmt och kallt vatten.
· Pannlampa till alla, finns många ställen som inte har elektricitet på kvällarna.
· Utflyktsväska som kan packas ihop. Vet aldrig när en extra väska behövs.
· Extra passfoton till eventuella visum.
· Flera olika bankkort, ibland fungerar inte en sort och då är det bra med en annan modell. Även bra om något skulle bli stulet. Vi använder även flera konton och internetbanken.


Har du något att tillägga? Kommentera!

Och så är det upplopp i tävlingen om Sveriges bästa reseblogg. Gillar ni det jag skriver så rösta gärna på mig. Tack!

Travel Blog Awards 2013!
Utgifterna under resan blir mindre om du bokar billiga hotell Malmö!

2014-02-03 08:18 Kommentera
Kategori: Långluff, Packning, Resa under föräldraledigheten

Långluff under föräldraledigheten

2014-01-31 09:13 Kommentera
Kategori: Hälsa, Långluff, Resa under föräldraledigheten, Resmål

halvardssons2.jpg
Caroline Halvardsson med barnen Majken och Astrid.

Att resa under föräldraledigheten blir allt mer populärt. Det märks inte minst hos vaccinationsmottagningarna och BVC som får allt fler frågor om vilka vaccinationer som bebisen bör ha med sig ut i världen.

I min jakt på extra äventyrliga familjer har jag hittat Caroline och Jens Halvardsson, som har passat på att resa långt och länge under föräldraledigheten.

De har två barn, Majken, snart 2, och Astrid, som nu är 5,5 år. Första resan med barn gjorde de över årsskiftet 2008–2009, när äldsta dottern Astrid var sex månader.

– Vi bestämde oss för att ha en månads kvalitetstid i Guatemala och Honduras. Det gick jättebra, lite långsammare tempo än vanligt men det behöver absolut inte vara något dåligt. Vi hann med både att bestiga vulkaner, besöka Mayatempel och dyka. Utöver det hade vi en mysig månad tillsammans hela familjen.

När de fick sin andra dotter Majken ville de återigen ge sig ut. De passade på innan Caroline skulle börja jobba, och Jens just hade slutat. I början av 2013 luffade de runt i Asien och Australien i tre månader.

– För oss är resandet ett sätt att möta andra kulturer, att bredda världsbilden och att få tid umgås, säger Caroline Halvardsson.

halvardssons3.jpg
Astrid och Majken i Australien.

De hälsade först på Jens syster som är bosatt i Sydney. Sedan följde en roadtrip i barnens takt, med Perth som utgångspunkt. De flög vidare till Bali och ön Gili Air som ligger nära Lombok. Där tillbringade de tolv dagar med ren semester, sol, bad, god mat och dykning.

Där inträffade tyvärr också resans enda missöde. Majken fick hög feber som varade i flera dagar. Familjen uppsökte läkare, fick penicillin för säkerhets skull om det skulle vara öroninflammation. Men framför allt fick de rådet att stanna inomhus och undvika luftkonditioneringen.

– Då blev hon bättre. Kanske var det värmen i kombination med den fuktiga luften, och de stora temperaturväxlingarna som gjorde att hon fick feber. Läkaren trodde det, säger Caroline.

När Majken väl var frisk åkte de till Bangkok och vidare mot Burma – där de blev väl mottagna.
– Barnen blev en huvudattraktion. De fick mycket uppmärksamhet och vi kände oss väldigt välkomna.

De avslutade sin resa med tre veckor på Perhentianöarna på Malaysias östkust.

Carolines och Jens äldsta dotter börjar snart sexårsverksamheten. Nu har de storslagna planer på en ny resa.

– Vi borde passa på att åka innan hon omfattas av skolplikten. I sexårsverksamheten kan barnen vara borta ett litet tag, men i första klass måste ju barnen delta i undervisningen.

Halvardsson4.jpg
Familjen Halvardsson tillbringade flera veckor Burma. De hann också med en längre vistelse i Malaysia där de snorklade och dök.

Så förverkligar du resedrömmarna under föräldraledigheten
– Carolines och Jens tips:

1. Planera ekonomin. Se över om just din familj kan kombinera semester med föräldraledighet. Eller har ni tänkt att den ena ska vara tjänstledig? Är man ett par som vill resa samtidigt med barnen kan man ta så kallade dubbeldagar, alltså att båda vårdnadshavarna tar ut föräldraledigt samtidigt. Men bara 30 stycken under barnets första år.

2. Planera vaccinationerna. Se till att bebisen åtminstone har fått några av de grundläggande vaccinationerna hos BVC. Vänta därför gärna med en mer äventyrlig resa åtminstone till bebisen är över sex månader.

3. Amma gärna om du kan/vill. Det är ett praktiskt sätt att servera maten i hygienisk förpackning. Särskilt bra om den lilla blir sjuk och matlusten sviker, eller vid risk för vätskebrist.

4. Planera restiden.
Att ta med sig föräldrapenningen utomlands går bra, både inom och utanför EU – men bara i sex månader. Är vistelsen planerad att sträcka sig längre än sex månader upphör rätten till barnbidrag från Sverige redan vid utresan.

5. Res innan barnen omfattas av skolplikten! Passa på att göra långresan innan närvaron i skolan blir obligatorisk.

Travel Blog Awards 2014!
Få tips och idéer kring din resa - läs våra fina reseguider!

2014-01-31 09:13 Kommentera
Kategori: Hälsa, Långluff, Resa under föräldraledigheten, Resmål

Anonym 283429936

Frilansjournalist och trogen Vagabondmedarbetare. Mamma till Anton, 4 år, och Alice, 2 år. Jag trivs som bäst när barnen är med på resan och vill visa dem världen. Vi har seglat i Grekland, flugit mellan öar i Karibien, vandrat på Mallorca, bilat Lanzarote runt och mycket mer. Jag vurmar dessutom för ett ansvarsfullt resande, och vill bidra till att världen ska vinna på vårt resande – inte tvärtom.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842