Annons
Annons
Kajakpaddlare i vatten omgiven av berg. Stuga med utsikt över havet.

Norge är ett äventyrsmecka som gjort för en aktiv semester. Foto: Tomasz furmanek/visitnorway.com/Marius Beck Dahle

Norge

15 äventyr i Norge – stor guide till en aktiv semester

Norge är sinnebilden för en naturskön semester! Här har vi samlat 15 äventyr för dig som vill vandra, paddla, cykla eller springa i vidunderlig miljö.

Text: Josefin Olevik • 2023-08-22 Uppdaterad 2023-08-22

1. Naerøyfjorden

Topptur & paddling

Vill man paddla i Norge måste man naturligtvis prova en fjord. Och varför inte ta Naerøyfjorden som Unesco har utnämnt till världsarv? Den lär vara ännu maffigare än alla de andra fjordarna; djup, brant och smal. Dessutom skvalar vattenfallen med täta mellanrum. Längs stränderna och högt upp på bergssidorna ligger bondgårdar där vissa saknar bilväg, men som har stigar ner till vattnet.

Naerøyfjorden, som bara är ett par mil lång, går att kombinera med paddling i Aurlandsfjorden för ett utbyggt äventyr. Ett komplement till havsytan är att ta en topptur för att förändra utsikten, Beitelen ligger precis vid fjordens inlopp och är en topp att rekommendera. Härifrån är vyerna riktigt så där så det suger i magen. Observera att vindar kan göra vågorna oberäkneliga i den smala dalgången. Här rör sig också väldigt mycket turister under sommarsemestern, även om de främst trafikerar hamnarna i de små pittoreska fjordbyarna.

Bra utgångspunkter är flåm och Gudvangen, hit kan du ta dig med tåg/buss. Bor gör du bäst i eget tält eller privat stuga. fjordnorway.com

Gör dig redo för många bilder i natursköna Norge. Foto: Getty Images
Att paddla i fjordar i Norge är ett minne för livet. Foto: Tomasz Furmanek/Visitnorway.com

2. Loen skylift

Löptur på berget

Att springa 1 000 meter rätt uppför ett brant berg, det gör ingen vanlig löparsvensson. Men nära Loen i Nordfjord finns världens brantaste skylift som kan fungera som en hjälpande hand. Den som oroar sig för svindel får blunda. Väl uppe på höjd startar turen, som är 7,7 kilometer lång och går i en cirkel med panoramavyer över fjordlandskapet. Längs vägen passeras Skredfjellet. Förutom den allra sista biten är det ganska flackt och lättsprunget, men det går förstås lika bra att vandra i makligt tempo för den som föredrar det.

Norges 15 läckraste boenden i naturen

Slående vacker utsikt från toppen av berget. Foto: Marius Beck Dahle

3. Lyngen

Sagolik cykling

Är du en riktigt kräsen cyklist, som söker utmanande turer i den mest natursköna miljö man kan tänka sig? Då ska du blicka mot Lyngenfjorden i norr, mellan Tromsø och Alta. Lyngen är för många känt som en toppturs­pärla, men här finns också ett av landets bästa områden för stigcykling. I Nord-Lenangen lär det finnas en sagolik stig vars vyer tar andan ur en, medan Skibotn är tipset för den som vill träffa likasinnade och botanisera i ett stort och brett stigutbud. Här arrangeras också single­track-festivalen Skibotn Sti­festival i augusti.

• Utgå från skibotn, Lyngseidet. Knutpunkt för kommunikationer är Tromsø.

4. Telemarkskanalen

Paddla på kanalen

Telemarkskanalen är lite som Göta Kanal, fast i bergigare miljö. Den byggdes i slutet av 1800-talet, är 105 kilometer lång, har 18 slussar och 72 höjdmeters skillnad mellan start och havsmynning. Här går glassiga kanalbåtar, men det är förstås roligare att ta sig fram för egen maskin. Och att sitta i sin farkost när slussportarna stängs och vattenmassorna forsar in är en speciell upplevelse. Inte farlig, lovar uthyrare som finns längs vägen. Tröttnar du på slussandet går det bra att bära sin kajak eller kanot, på de flesta ställen finns också kärror att köra dem på. Området är fullt av kulturhistoria, campingplatser och restauranger, men långa sträckor är också stilla och orörda. Telemarkmuseet i Skien har öppnat ett escape room, där man med hjälp av gåtor och koder ska rädda Peer Gynt. Låter det inte oemotståndligt?

• Ett flertal campingplatser finns längs kanalen, som även hyr ut kanoter och kajaker. telemarks­kanalen.no

5. Molde

Utforska övärlden

Där Romsdalsfjorden möter Atlanten ligger den lilla staden Molde, med ett pärlband av oemotståndliga öar i blickfånget. Många kommer förstås hit för fjäll- och fjordvyerna, men Molde är också känt för sin jazzfestival och de frodiga rosenträdgårdarna. Den som är sugen på en lagom utmanande bergsbestigning tar färjan ut till ön Otrøya, där toppen Oppstadhornet (737 m ö h) väntar. Atlanthavsvägen, den 3,5 mil långa vägsträckan norröver mot Kristiansund, får inte missas. Den är känd som en av världens vackraste bilvägar och utsågs 2005 till århundradets byggnadsverk i Norge. Romsdalseggen och Troll­stigen ligger också på lagom kombinationsavstånd.

Till molde kan du ta dig med bil, buss eller flyg. Hurtigruten gör stopp här. fjordnorway.com

Atlanthavsvägen – en av världens vackraste vägar – går via åtta broar mellan holmar och skär. Foto: Jacek Rózycki/visitnorway.com
Romsdalseggen är en svindlande vacker vandring i Norge och är en bra kombination med den som vill utforska Molde. Foto: Getty Images

6. Helgeland

Paradispaddling

Helgelandskustens skärgård är en pärla. Små öar, höga berg och koraller som kastas upp på vita sandstränder. På ön Lovund sägs att 40 000 lunnefåglar häckar varje år, i en reseberättelse på nätet tror någon att en bild är från Thailand. Men nej. Vi är högt uppe längs Norges Atlantkust. Norra delen av skärgården är vildare och mindre bebodd, trots att det även där finns byar och butiker där man kan fylla på förråden. Dessutom är fisket bra, så marint tema på menyn blir inga problem. Ta med rätt kryddor och rätt fiskedon bara. Drickbart sötvatten finns ofta att ta ur bäckar på öarna. Vill du inte paddla så många dagar så går linjetrafik med båtar till de större öarna, och de flesta har möjlighet att ta med kajaker i lasten. Tänk på att det är upp till tre meters skillnad på låg- och högvatten. Bra att dra upp sin kajak ordentligt på stranden.

• Tonnes eller Onøj (ta färjan dit) är bra utgångspunkter. I helgeland finns fina möjligheter att tälta. visithelgeland.comkajak.nu/havnomaden

Skärgården i Helgeland är ett mecka för kajakpadlare. Foto: Getty Images
Norge eller Thailand? Vattnet i Helgeland är kristallklart och området vackert för paddling. Foto: Hans Petter Sorensen/Visitnorway.com

7. Hovden Ultra

Snällt långlopp

Först och främst: Det här är snällare än det låter. Hovden Ultra beskrivs som en möjlighet att ta en lång men lugn löptur i sagolik miljö i södra Norge, på hög höjd strax söder om Hardangervidda. Leden är inte markerad men följer delvis den norska turistföreningens stigar runt Hovden. Deltagarna springer antingen 52 eller 23 kilometer, med 2 000 respektive 1 000 höjdmeter. Hovden Ultra är ett privat initiativ och syftet är att ha det trevligt, så hetsporrar undanbedes. Känner du att hjärtat tickar för fort under ”loppet”, av löpningen eller vyerna, är det enkelt att avrunda och jogga tillbaka till byn.

• Hovden är en skidort på vintern, här finns gott om boende­alternativ. hovdenultra.com

8. Romsdalseggen

Svindlande vandring

Romsdalseggen utmärks av sin luftighet. Det här är alltså inte turen för dig med tendens till svindel. Men oj, vilken kamvandring som väntar er andra! Att gå här är lite som en Disneyfilm, eller en schablon av fjällvandring, när det på de smalaste sektionerna kräver (nästan) en fot på var sida av kammen. Utsikten är därmed total. Du ser stupet vid Trollväggen, Trolltindens spetsar, Raumaälven som är full av lax (även om den kanske inte syns från utsiktspunkten), fjord, hav och antagligen havsörn. Leden över Romsdalseggen är populär och välbesökt, särskilt under sommarmånaderna. Den är cirka tio kilometer lång och kräver en heldag. Sista delen ner mot Åndalsnes är flera kilometer utför, så bra att spara lite kraft och proviant till det. Det partiet är också en utmaning för klena knän.

• Buss utgår från byn Åndalsnes och kör till Venjedalssetra. Vandring över Romsdals­eggen till Åndalsnes. Camping och ­hotell finns i Åndalsnes. fjordnorway.com, romsdal.com

Romsdalseggen är ett av Norges vackraste dagsvandringsmål, med utsikt som heter duga. Vidar Molokken/Visitnorway.com  

9. Alta-kanjonen

Paddla i midnattssol

Nästan längst i norr bryter floden Alta genom landskapet. Mest känd är den för att ha orsakat en stor folklig motståndsrörelse när den skulle dämmas upp för bygge av kraftverk i slutet av 1970-talet. I nästan tio år höll motståndsrörelsen stånd, men fick till slut ge upp. Floden rinner fortfarande vackert och kraftfullt genom dalgången och bara vissa förgreningar av vattenvägarna är uppdämda.

Nu är dammen och elkraftverket sevärdheter i sig, i ett annars stilla och långsamt landskap. Det går nästan lika bra att paddla natt som dag här, hela sommaren lyser midnattssolen och det milda skenet gör landskapet magiskt. Komsafjellet, som bara är 212 meter högt, ger ett superläge för att uppleva nattens ljus. Här fanns bosättningar så tidigt som på stenålder, norrmännen var bra på att njuta av naturen redan då.

• Samhället Alta ligger ungefär 50 mil norr om Kiruna, så resan tar sin tid om du väljer bil eller buss. Det finns en liten flygplats, med direktflyg från Oslo. glodexplorer.no

10. Femundmarka runt

Svensk-norsk kombo

En fördel med denna norska tur är att den kan börja i Sverige. Utgå från Grövelsjöns fjällstation och ta sikte på Svukuriset Turisthytte på norska sidan. Gränslandskapet är känt för urskog och spår efter istiden. Stora stenbumlingar ligger utslängda över vidderna och små sjöar och härdade barrträd bidrar till känslan av en annan tid. Vissa delar av landskapet täcks av blocksten och är tuff terräng, men stigarna har en tendens att leta sig fram ändå. Från den norska turiststationen finns möjlighet att ta en båttur på sjön Femunden som har världsarvsstaden Røros i sin norra spets. En populär dagstur är också att bestiga Stor-Svuku, en fin och lättillgänglig topp.

• Det är lätt att ta sig till Grövelsjön med både egen bil och kollektivtrafik. Bo på fjällstation Eller ta med eget tält. graenslandet.se, femundsmarkanasjonalpark.no

Läs också: 19 guldkorn i Norge – sevärdheter, mat och spektakulär natur

11. Trysil

Cykling för alla

På familjens friluftssemester ska det vara enkelt, med brett utbud och smidig logistik. Som i Trysil, en timme från Sälen på andra sidan gränsen. Norges största skid­ort slår om till cykelmecka om somrarna. Centrum för all verksamhet är Trysilfjellet på 1 132 meter över havet. Från toppen kan du en klar dag se ända till Branäs i Värmland och Idre i norra Dalarna.

Är det stig­cykling som lockar är Fjellrunden en bra början, en snällt dragen och tillsnyggad led på 13,9 kilometer som rundar hela fjället. De finaste vyerna över berg och skogar får den som cyklar medsols. Tycker någon att det går långsamt? Skicka upp hen med liften till toppen, för att testa downhill-­lederna.

Trysil är inte bara en skiddestination utan också en riktigt bra sommardestination, inte minst för cykelälskare. Foto: Skistar

12. Jotunheimen

Stugvandra i fjällen

Det här är en klassisk tur på klassisk mark, med liten tvist. En bra utgångspunkt är Gjendesheim, norska turistföreningens allra äldsta stuga, och en av de mest besökta. Medan alla andra är på väg mot kamvandringen Besseggen följer du istället den gröna sjön Gjende runt. Turens sträckning undviker de massiva turistskarorna men leder ändå rakt in i Jotunheimens maffiga miljö. Sydsidan av sjön har inga utmärkta stigar, vilket ger krydda till vildmarkskänslan. På nordsidan går stigen upp över Bukkelägret, en klippa som lär ha landets brantaste rösade stig. Men lugn, det finns kedjor att hålla fast i och utsikten är värd sitt pris. Utför gäller det att hålla tungan rätt i mun och låta knäna vila genom lite baklängesgång. Därefter går vandringen i skuggan av Besseggen och passerar hytten Memurubu – ett namn så exotiskt att bara det är värt ett besök.

• Till Gjendesheim tar man sig lätt med både buss och bil. Det finns tre ­hytter på nord­sidan av sjön, men tält är lämpligt om du söker avskildhet. jotunheimen.com, gjendesheim.dnt.no

Världens bästa vandringar – 15 enastående leder att vandra

Bergigt och vackert i Norge – frågan är, vågar du? Foto: Getty Images
Ta med eget tält om du söker avskildhet. Foto: Getty Images

13. Ålfotbreen

Vandra på glaciär

Intill Nordfjord, inte långt från Atlantkusten, ligger glaciären Ålfotbreen. Den är en rest från en annan tid, och så är också landskapet som har rivits randigt av inlandsisen. Fjällsidorna ser ut som om de hade anlagda terrassodlingar. Terrasserna kan dock vara hundra meter höga! Så rekommendationen är att vandra längs med ”en hylla” och på så sätt röra sig i området omkring glaciären. Detta är också en av Norges mest regntunga regioner – här regnar det rentav mer än i Bergen, som är ökänt för sin nederbörd. Så packningen bör anpassas, och kolla upp boende inomhus som alternativ/komplement till tältet. Gjegnen på 1 670 meter är högsta toppen i området och snötäckt året om. En bestigning ger känsla av drottning-över-världen (om det nu råkar klarna upp just när du står på toppen).

• Boende finns i närliggande orter som Hyen och Sandane. Leder startar i Hope, Ålfoten och Gröndalen. Till dessa ställen kan du ta dig med bil och buss. alfotbreen.no

14. Vettisfossen

Naturlig dusch

Längst in i Sognefjord, Norges största fjord, ligger Utladalen. Från byn Hjelle utgår en stig som undviker toppbestigningar och når fram till Vettisfossen som kastar sig 370 meter ner från bergssidan. Det går att ställa sig så nära att man får en dusch om man är sugen på det. Vettisfossen är norra Europas högsta oreglerade vattenfall, en bra morot för att nå stigens slutstation. Hela sträckningen är 6 kilometer lång, enkel väg, men kräver sina höjdmeter. Nära forsen ligger fjällstationen Vetti Gard i väglöst land, och där kan man både bo över och äta enklare mat. Det är en anrik gård, i en frodig och grön oas. En bra plats att stanna till på om man har små, ovana eller trötta vandrare med sig på äventyret. jotunheimen.com

Vettisfossen är norra Europas högsta oreglerade vattenfall. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Visitnorway.com

15. Rondane nationalpark

Familjevänliga fjäll

Ett område som gärna betonar att det finns något för hela familjen. Det vill säga: snälla fjäll. Och dessutom blir vädret mer stabilt ju längre österut du kommer. Rondane är Norges äldsta nationalpark och har många leder att välja mellan. Det bästa är att sätta sig ner och inventera sin grupp – vad passar oss? En hyttetur på flera dagar eller en rundslinga över dagen? En stenstuga från 1932 är döpt till Peer Gynt-hyttan och är ett fint besöksmål. Ibsens nationalepos om Peer Gynt är fullt av folktro och sagomotiv och man vet aldrig vilka väsen som kan dyka upp utanför det lilla pepparkakslika huset. Vid högsäsong serveras där våfflor. På väg dit finns chans att se en flock vilda renar som rör sig i området. 

Här finns stugor att hyra in sig i längs lederna, de flesta serverar mat. Det finns en ”nationell turistväg” som leder till Rondane, så bil är ett vackert alternativ. Även buss är möjlig. Spranget är en populär startplats. nasjonal­park­riket.no/en/national-parks/rondane-national-park

I Rondane finns något för hela familjen! Snälla vandringsleder och stugor att övernatta i. Foto: Stine & Jarlen/Visitnorway.com

19 guldkorn i Norge – sevärdheter, mat och spektakulär natur

Quiz: Hur mycket vet du om Norge?

Norges 15 läckraste boenden i naturen


Text: Josefin Olevik • 2023-08-22
NorgeRestipsAktiv semesterListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen