Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Grekland

Stor guide till hälsoresor

Att unna sig en stund för sig själv. Kanske med ett helande bad eller genom att låta någon knåda kroppen. Stor guide till hälsoresor.

Text: Redaktionen • 2004-11-30 Uppdaterad 2021-09-15

Bomullsborgen i Turkiet

Pamukkale ligger bland de vita klipporna i bergkedjan Taurus i södra Turkiet. Vattnet från källan i Pamukkale innehåller ovanligt mycket kalcium och karbondioxid. När det kommer ut i luften bildas de unika klippformationerna med den karaktäristiska vita färgen, som har givit platsen sitt namn, Bomullsborgen. Redan under romarnas tid utnyttjades Pamukkales bad. I dag har de tyvärr blivit så populära att klippornas vatten börjat sina från trycket av alla nya kurorter. Dock jobbar man tillsammans med Unesco för att hålla det under kontroll.
I Pamukkales termalbad är vattentemperaturen behagliga 35 grader varmt, men bara fem kilometer norrut ligger Karahayit med betydligt hetare källor, där temperaturen i baden är mellan 42–56 grader. Det hälsobringande vattnet innehåller ämnen som anses ha en botande inverkan på reumatism, hjärt-, njur-, urinvägs-, och nervsjukdomar. Högt blodtryck kan också avhjälpas samt astmabesvär. Ska man tro en gammal myt ger baden också en trevlig bonuseffekt, då det sägs att vattnet också gör dig vacker.
Var: 20 kilometer från Denizli i södra Turkiet.
Tid: Bästa tiden är april till oktober.
Kostar: Cirka 25 kronor.
Kontakt: Turistbyrå tel 0090-258-2722077. Turkiska turistbyrån i Sverige, tel 08-6798320.

Lerbad i Grekland

I Loutrolaspo finns lerbad med terapeutisk inriktning. Leran sägs lindra psoriasis eftersom den innehåller mineraler och andra välgörande ämnen. Loutrolaspos bad ska också vara bra för människor med reumatism då leran gör dig tyngdlös.
Bara ett par kilometer bort finns de varma källorna i Loutra Elefteron, med en temperatur runt 40 grader året om.
Var: På den grekiska ön Lesbos, också kallad Mytilini, som ligger nära Turkiet.
Tid: Bästa tiden är mellan maj och september.
Kontakt: Mytilini turistbyrå, tel 0030-251-22776. Greklands turistbyrå i Sverige, tel 08-679 65 80.

Mineralbad i Israel

Varje dag pumpas 2400 kubikmeter vatten upp från 2000 meters djup. Vattentemperaturen är ursprungligen 62 grader, men kyls sedan ner till 38 grader. I vattnet har man funnit en rad mineraler och metaller som anses ge positiva effekter vid behandling av reumatism eller gikt.
Tiberias hälsocenter består av två separata byggnader. Den gamla är för människor med allvarliga hudproblem medan den moderna är öppen för alla och erbjuder ett brett urval av behandlingar som massage eller lerinpackningar för att stimulera blodcirkulationen.
Var: Vid Genesarets sjö i Israel.
Tid: Högsäsong mellan juni och september, men man kan åka året om.
Kostar: Ett dopp i poolen kostar cirka 100 kronor. Massage cirka 200 kronor. Kombinerat cirka 250 kronor.
Om man vill ha en paketresa ordnar Sabratours flyg från Köpenhamn, hotell, mat och behandlingar för cirka 10000 kronor per person och vecka.
Kontakt: Tiberias hälsohem tel, 00972-6791967, Sabratours hälsoresor, tel 08-52203977.

Islands blå lagun

Vattnet i den blå lagunen kommer från energiverket Svartsengi, som höjer sig över platsen som en bolmande jätte. Det pumpas upp från två kilometers djup till Svartsengi där det används till att generera el och värme innan det pumpas ut i den blå lagunen. Det är känt bland besökare som kemikalietippen, men det är inte farligt att bada här – snarare det motsatta. Kiselsyraleran kombinerad med döda alger sägs bota eller i alla fall lindra psoriasis. Det finns också en rad av egna hudprodukter att köpa på anläggningen.
Nedsänkt i det varma vattnet i utomhuspoolen, med botten av kritvita stenar och lera, kan du njuta av utsikten, med det väldiga energiverket samt lavaformationer täckta av mossa.
Var: Det ligger på den lilla halvö som går ut från Reykjavik, bara 15 kilometer från flygplatsen.
Tid: På sommaren är det öppet dagligen 10–22. Annars är det öppet mellan måndag och fredag 14–21 och helger 10–21.
Kostar: Cirka 50 kronor.
Kontakt: Turistbyrån i Reykjavik, tel 00354-5854400, fax 00354-5880202.

Radon i Österrike

Bad Gastein har varit en känd hälsoort sedan medeltiden. Dess rykte vilar på en riklig tillförsel av varmt vatten fyllt av radon; en radioaktiv gas som sägs stimulera celltillväxt. Vattnet har en välgörande effekt på reumatism och som alla bra hälsobad en allmänt lugnande inverkan på sinnet. Radonet dras in genom skinnet och stannar i kroppen upp till tre timmar.
Bad Gastein ligger i Alperna, på sommaren kan man njuta av bergsluften under långa promenader medan orten under vintern är välbesökt bland skidåkare.
Var: I östra delen av Hohe Tauern National Park-regionen i Österrike.
Tid: Året runt – beroende på om du vill åka skidor eller njuta av bergspromenader.
Kostar: I Felsenbad mitt emot tågstationen kan man bada i inomhus- eller utomhuspool. Det kostar cirka 85 kronor. Många av hotellen har olika behandlingar som massage, bastu och lerbad till en extra kostnad. På vissa av hotellen får du det radonrika vattnet till ditt rum utan extra kostnad.
Kontakt: Bad Gastein turistbyrå, tel 0043-6434-25310, E-post fvv.badgastein@aon.at

Vila ut i Dalarna

På hälsohemmet Tallmogården kan du njuta av massage och örtbad eller hålla igång i poolen eller motionssalen. Du kan gå på kurs i matlagning, viktminskning eller rökavvänjning. Här kan du få behandling för stress, utbrändhet, övervikt eller ryggproblem av utbildad personal.
Var: I Sunnansjö, 16 kilometer norr om Ludvika i Dalarna.
Tid: Året runt.
Kostar: Helpension i enkelrum kostar 1250 kronor per dygn. Du har då fri tillgång till alla aktiviteter.
Exempel på behandlingar: Helkroppsmassage (55 min) kostar 390 kronor. Näringskur (örtbad, aromainpackning med ansiktsmask) kostar 450 kronor.
Kontakt: Hälsohemmet Tallmogården tel 0240-690200, fax 0240-91140, e-post info@tallmogarden.com

Mineralkällor i Italien

Ischia är berömt för sina varma mineralkällor. Det är en vulkanö och enligt sägnen träffades jätten Typhoeus av Zeus blixtar och begravdes under Ischia. När vulkanen mullrar till är det då egentligen Typhoeus som stönar och skakar ön.
Lacco Ameno är känt för sina lerbad, som innehåller mest radioaktivt vatten i hela Italien. Hotellet Jolly Hotel har ett lyxigt spa där du kan få sjukgymnastik och massage.
Var: Ischia är den största ön utanför Neapel.
Kostar: Att bo på Jolly Hotel kostar cirka 1500 kronor per natt.
Kontakt: Jolly Hotel, tel 0039-81-991744, fax 0039-81-993156.
Du kan också boka hotellet över internet genom travelnow: www.travelnow.com/europe/italy/ischia_porto_116067.html

Helande dryck i Tjeckien

På 1700-talet rådde man de fattiga att dricka 500 koppar av Karlsbads vatten för att råda bot på sin fattigdom. Nu rekommenderar man ingen att dricka mer än fem till sju koppar om dagen.
De varma källorna i Karlsbad lindrar åkommor som reumatism, hjärt- och kärlsjukdomar, nervåkommor samt matsmältningssjukdomar. Basen i behandlingen är tolv källor med höga mineralvärden, och man kan både dricka vattnet och bada i det.
Tid: Dagligen mellan 6 och 18.30.
Var: I västra Bohemia i Tjeckien.
Kontakt: Turistbyrån, tel 00420-3224097.

Klassiska bad i Ungern

Det är en klassisk upplevelse i Budapest att besöka ett av stadens många termalbad, skriver Lonely Planet. Att besöka bad i Budapest har också människor gjort ända sedan romartiden. Här erbjuds ett brett urval av behandlingar och tjänster som massage och fotvård. Badbassängerna kan vara lite vassa runt kanterna så det är bra att ha badskor på sig.
Det kan vara bra att veta att vissa av baden – såsom Király, Rác och framför allt Gellértbadet – har dagar då enbart män är välkomna, vilket är väldigt populärt bland homosexuella män. Går du dit får du som man vara beredd på att få en del inviter.
Var: Budapest har många bad att välja på: Géllert, XI Kelenheggyi út 4 (nytt Art Nouveau bad). Király, II Fö utca 84 (från 1570). Lúkacs, II Frankel Leó út 25–29 (Termal- och lerbad). Thermal, Margit-sziget Thermal hotel, XIII Margaret Island (lyxigare och dyrare, 40 kronor i inträde).
Kostar: Vanligtvis kostar det cirka tio kronor att gå in och då kan du stanna i två timmar på veckodagar och i en och en halv på helgdagar. Massage kostar mellan 15 och 30 kronor. Du bör ge den som behandlar dig ett par kronors dricks. Tala om redan när du betalar inträdet vad du vill ha för behandlingar.
Kontakt: Turistbyrån i Budapest, tel 0036-1-1179800, fax 0036-1-1179578, e-post tourinform@hungary.com
Om du vill boka ett paket med kost, logi och behandlingar för en vecka eller längre kan du vända dig till Danubius Travel 0036-1-1173115.

Ayurveda i Indien

Ayurveda är ett 5000 år gammalt medicinskt system, som man fortfarande praktiserar i Indien. En ayurvedadoktor tittar på patienten som en helhet. Kroppen är kontrollerad av tre krafter: pitta – solen, kapha – månen och vata – vinden. I en frisk kropp är dessa i balans, och sjukdom är ett tecken på obalans. I sitt sökande efter att hitta balansen igen tittar doktorn på familjebakgrund, dagliga vanor och känslor.
Kappad Ayurveda & Yoga Beach Resort, ligger vid havet nära en liten fiskeby. Hotellet har eget ayurvedic center på plats och när du checkar in får du träffa en läkare som sätter upp ett personligt program för dig.
Var: I Kerala i sydvästra Indien.
Tid: Den bästa tiden för Ayurveda är under monsunerna eftersom den kallare luften främjar behandlingen.
Kostar: En vecka på Kappad Ayurveda & Yoga Beach Resort kostar cirka 4000 kronor. I det ingår kost (vegetarisk) och logi och en veckas terapi.
Kontakt: Genom Sundale Vacations kan du välja bland olika ayurvedic hotell, som alla har genomgått standardkontroll. Tel 0091-484-380127, fax 0091-484-381963, e-post tropical@vsnl.com, hemsida www. sundale.com

Thai massage

Medan den svenska eller kaliforniska massagen använder handflator och fingrar, tar thai-massagen händer, tummar, fingrar, armbågar, knän och fötter i bruk för att pressa på de traditionella punkterna. Man drar och vrider kroppen för att skapa en harmoni av den fysiska energin i hela nervsystemet.
I Wat Pho kan man studera thai-massage eller bara njuta av att själv bli masserad. De har även kurser i örtterapi och traditionell thailändsk medicin.
I jakten på massageinstitut i Bangkok bör man tänka på att det ofta är detsamma som bordell. Gör klart för den ni frågar vad det är ni är ute efter.
Var: I Bangkok i Wat Pho.
Kostar: Massage kostar cirka 50 kronor för en timme.
Kontakt: Turistbyrån i Bangkok, tel 0066-2-6941222, fax 0066-2-6941220, e-post center@tat.or.th Thailändska turistbyrån i Stockholm, tel 08-168920.

Evig ungdom på Bahamas

Enligt sägnerna så är detta ungdomens källa. Det sägs att det var hit som Martin Luther King kom för att meditera och hämta inspiration till sitt ”I have a dream”-tal 1965. Den eviga ungdomen finns att hämta i ett 50 centimeter brett hål i kalkstenen med porlande färskvatten väl gömd i en liten grotta vid Bonefish Hole söder om Easter Cay, djupt inne i skogen.
Var: På den lilla ön South Bimini, som ligger utanför Floridas kust.
Kontakt: Turistbyrån på Norra Bimini, tel 001-242-34733529, fax 001-242-34733529.

Ny livsstil på Irland

Irland erbjuder flera tillfällen till vila för både kropp och själ. Tinarana är ett av många hälsohem som ligger utspridda över ön. Anläggningen består av en renoverad viktoriansk herrgård med 16 sovrum.
På Tinarana kan du ändra matvanor och starta en hälsosammare livsstil med hjälp av expertis på plats. Dietister, gyminstruktörer och doktorer på plats, och maten kommer från egna organiska odlingar eller fiskplanteringar. Man har specialiserat sig på fisk och skaldjur men har även kött och vegetariska rätter.
Du kan hålla igång med de många aktiviteter som erbjuds: tennis, golf, promenader, ridning, segling och fiske eller bara njuta de vackra omgivningarna.
I samarbete med East Clinic i Killaloe har Tinarana många olika sorters behandlingar både för akut sjukdom och kroniska besvär. Man har inriktat sig på så kallade Mayrbehandlingar, vilket innebär att kroppen rensas från gamla slaggprodukter och rester. Tinarana har också allergitestning, vattenbehandlingar och stresslindring.
Var: Tinarana ligger vid sjön Lough Derg strax norr om Limerick på Irlands västra sida.
Tid: Tinarana är öppet året runt.
Kostar: Två dagar med sex behandlingar kostar cirka 2500 kronor. Fem dagar med nitton behandlingar kostar cirka 6000 kronor. Man kan komma för bara en dag och då kostar det cirka 550 kronor.
Kontakt: Tinarana, tel 00353-61-376966, fax 00353-61-376773, e-post info@tinarana.com, hemsida www.tinarana.com
Om du vill se andra alternativ kontakta irländska turistbyrån i Stockholm, tel. 08-6628510, och be om brochyren Health Farms of Ireland. Den innehåller en presentation av de olika hälsohemmen samt kontaktnummer och adresser.

Och när du tröttnat på att späka dig …

I hemlighet tillbringade Yvonne Göransson från Stockholm och Cari Aitken från London en stor del av sin brittiska hälsoresa på puben. Där mumsade de på njurpaj, fish & chips och andra engelska fettbomber.
–Annars hade vi nog svultit ihjäl. Vi trodde knappt våra ögon när vi såg vår middag den första dagen – en halv melon och några vindruvor, berättar Yvonne.
Då var de ändå satta på högkaloridiet. Cari hade haft det stressigt och tappat vikt så att hon bara vägde 40 kilo. Hon ville gå ner i varv och upp i vikt.
Det brittiska hälsohemmet de hade valt heter Schrubland Hall Health Clinic och ligger i ett 1700-talsslott utanför Ipswich, ungefär en och en halv timmes resa från London.
–Dit kommer många skådespelare. Men också traditionell brittisk överklass som vill komma i form innan societetssäsongen börjar. Vi hamnade där av en slump, det råkade vara det enda ställe dit Cari fick ta med sig sin hund.

Inskrivningen på hälsohemmet påminde Yvonne om forna tiders skolläkarmottagningar.
–Vi vägdes och mättes och så försökte doktorn hitta någon krämpa som passade ihop med hälsohemmets behandlingar. Han blev mycket besviken när han tvingades konstatera att jag nog var helt frisk. Sedan tittade han mig i ögonen, det ingick i hans sätt att ställa diagnos, funderade ett slag och kom fram till att jag kanske, kanske hade aningen för högt kolesterolvärde i alla fall. För någon liten krämpa behövde han ha att skriva upp.
Sedan väntade besöket hos ”the ladyship”.
–Det var ställets gamla anmoder, ganska så lik den brittiska drottningmodern. Hon satt bakom ett skrivbord med krumma ben och gjorde upp ett schema för behandlingarna. Och gud nåde den som inte följde schemat, på Scrubland Hall rådde disciplin som i lumpen.
Det gällde att kryssa rätt mellan akupunkturen, aromaterapin, vaxningarna, kroppsskrubbningen, det turkiska badet och de olika massagebehandlingarna.
–Man föreställer sig att behandlingsavdelningen i ett spa ska vara modern och lite klinisk. Men på Scrubland Hall höll man till nere i slottskällaren, och sprickorna i badkarens kakel hade funnits där mycket länge och innehöll nog en hel del intressanta organismer.

Yvonne var bland annat inbokad på undervattensmassage och stötte på en manuellt driven jaccuzzi.
–Jag låg i badkaret och så kom det in en späd liten tjej med överarmar som en skogsarbetare. Jag förstod snart hur hon fått sina muskler. Hon vred på en trädgårdsslang, vattentrycket blev så högt att slangen nästan hoppade av sig själv och så riktade hon vattnet mot kroppsdel efter kroppsdel på mig.
Efter behandlingen erbjöds Yvonne en avsköljning. Den innebar att tjejen hämtade en ny trädgårdslang och spolade av henne med iskallt vatten.
Frukost på hälsohemmet bestod för Yvonnes del av tre plastbyttor, en med yoghurt, en med honung och en med kruskakli. Middagen var en snålt tilltagen fruktranson.
Den enda egentliga måltiden var lunchen, sallader och vegetarisk soppa, som alla gästerna åt tillsammans i matsalen, klädda i frottérockar och turbaner.
Cari lyckades inte gå upp i vikt som hon hade föresatt sig, men åtminstone begränsa viktminskningen till ett kilo. För inne på rummet hade hon och Yvonne sitt hemliga förråd av chipspåsar.
Dessutom visade det sig snart att puben i all diskretion erbjöd take away-service och körde ut mat till hungrande hälsohemsgäster.
En vecka med helpension och behandlingar på Scrubland Hall Health Center kostar ungefär 8500 kronor.
–Prisvärt var det knappast i jämförelse med andra spa-ställen. Men jag fick ändå en intressant upplevelse och behållningen var av ett annat slag, den gamla miljön och den annorlunda atmosfären. Slottet låg i en stor vacker park med typisk brittisk blomsterprakt och utanför vårt fönster låg en stor äng där hundratals får gick och betade.
Men så värst utvilad kände sig inte Yvonne när hon kom hem.
–Snarare utpumpad, jag fick stressa en hel del för att hinna följa det schema the Ladyship gjort åt mig. Så nästa gång jag behöver ta hand om mig själv nöjer jag mig nog med att simma i Östersjön.


Text: Redaktionen • 2004-11-30
GreklandIndienIrlandIslandIsraelItalienÖsterrikeRestipsSverigeThailandTjeckienTurkietUngernBangkokInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen