Annons
Annons

Fina stränder och pittoreska byar är en sida av Mallorca. Detta är en annan. Foto: Per J Andersson

Krönika

Krönika: Fin turism – och ful

Vad för slags turism är egentligen den optimala? Och vad har hänt sedan 80-talet? Vagabonds krönikör Per J Andersson besöker Mallorca för FN:s toppmöte om hållbar turism.

Text: Per J Andersson • 2023-06-13 Uppdaterad 2023-06-13

Vackra ord flög omkring inne i kongresshallen på Playa de Palma. Jag satt bänkad för att lyssna på tal och paneldebatter om framtiden för turism i samklang med naturen och den lokala kulturen. FN:s Världsturistorganisation höll toppmöte om hållbar turism; om det förflutna då turismen var skräpig och exotiserande och om framtiden då den kommer att vara ekologisk och socialt inkluderande.

Efter en lunch med gourmettapas, förstås lagade på lokala råvaror, och viner, förstås producerade på lokalt odlade druvor, följde fler vackra tal med fagra förhoppningar. Hårdare tag mot sexturism och sexuellt ofredande i branschen utlovades, samtidigt som vi lärde oss mer om hotell som komposterar och lokalt kulturarv som bevaras.

Val av plats för konferensen var kongenial. För Mallorca, där flygchartern föddes för 70 år sedan, är sinnebilden för såväl det man vill bort ifrån och det man vill uppnå. På åttiotalet förknippades ön med billig charter för britter, tyskar och skandinaver som efterfrågade svenskt kaffe och tysk mat, gick på grisfest, söp sig dyngraka och dök från balkongen ner i hotellpoolen. På nittiotalet bestämde sig myndigheterna för att städa upp i turistträsket. Ut med tyska ölhallar och gigantiska betonghotell och in med små boutiquehotell.


På åttiotalet förknippades ön med billig charter för britter, tyskar och skandinaver som efterfrågade svenskt kaffe och tysk mat, gick på grisfest, söp sig dyngraka och dök från balkongen ner i hotellpoolen.”

— Per J Andersson, redaktör


Så förvandlades odjuret till skönheten. Och idag förknippar vi snarare Mallorca med rustika bykrogar, slingrande vandringsleder och cyklande turister i lycradräkter på slingriga bergsvägar.

Det nya konceptet lockade ännu fler. Priserna steg. På allt. Så även om turismen blev vackrare, klokare, friskare och hurtigare var lokalbefolkningen inte nöjd. När Nordeuropas soltörstande övre medelklass började köpa hus och lägenheter hade öns ursprungsbefolkning inte längre hade råd att skaffa sig en bostad.

Idag förknippas Mallorca med pittoreska bergsbyar, turkosa vikar och vandring. Foto: Unsplash

”Tourists go home”, klottrade någon på en fasad. Det skulle inte tolkas bokstavligt. För om alla besökare försvann skulle öborna bli fattiga på riktigt. Men det visade ändå att missnöjet pyrde med bieffekterna av att man varje år tar emot 13 gånger fler besökare än vad det finns bofasta.

Att kartan och verkligheten inte stämmer helt överens stod klart när jag i en paus tog en promenad längs stranden intill kongresshallen.

Inne på hållbarhetskonferensen fortsatte ministrarna, hotelldirektörerna och turistbyråcheferna att inspirera. De berättade hur man minskar koldioxidutsläpp, inrättar naturreservat, inkluderar tidigare objektifierade ursprungsfolk och lyfter fram det genuint lokala. Men att kartan och verkligheten inte stämmer helt överens stod klart när jag i en paus tog en promenad längs stranden intill kongresshallen.

Powerpointbilderna på havssköldpaddor och gröna löv tonade sakta bort från näthinnan och ersattes av strandpromenadens skyltar med reklam för Erotischer Nachtclub, Table Dance Show (bild på kvinna i raffset) och nöjeskomplexet Oberbayern (skrivet med typsnitt i frakturstil) där artister som Schäfer Heinrich, känd från tyska Bonde söker fru, skulle uppträda samma kväll. Av någon anledning, som bara de som sett den tyska realitysåpan fattar, basunerade affischen ut att den sjungande tyska getbonden ”redan haft sex idag”. Allt formulerat på tyska.

Vet turisterna som hänger på de här klubbarna ens om att de inte längre befinner sig i Tyskland?

Vet turisterna som hänger på de här klubbarna ens om att de inte längre befinner sig i Tyskland? Tveksamt. Deprimerande? Jo, men en sak skiljer ju dagens Mallorca från åttiotalets. Då var den fula turismen mainstream. Nu är stripteasedans på borden och tysk schlager undantagen som bekräftar regeln om att de flesta av de 11,5 miljoner som varje år besöker ön söker något helt annat.

Läs mer av krönikören

Per är aktuell med reportageboken Drömmen om en ö (Ordfront förlag, 2022) om tio öar världen runt. Köp: Skaffa boken här! Provläs: Läs ett utdrag ur boken här!


Text: Per J Andersson • 2023-06-13
KrönikaRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen