Spelar det roll vad som finns i glaset på resan? Vin i Italien, öl i Tyskland, champagne i Paris – eller kan det vara alkoholfritt?Foto: GettyImages
Att resa som nykterist – ”alkohol och resor har ett starkt band”
När resebloggaren Annika Myhre var i Polen var det sista droppen – hon fick nog av det dåliga utbudet av alkoholfria drycker och den alltid återkommande frågan "varför dricker du inte". Det blogginlägg som följde är fortsatt läst och har engagerat hennes läsare. Vagabond pratar med henne om alkohol och resor.
Hej Annika! Du skrev ett blogginlägg på din blogg Resfredag, i maj 2016 om att resa och vara nykterist, som blev populärt bland dina läsare – och är det än idag. Varför skrev du inlägget?
– Det blev tydligt just den resan jag hade gjort precis innan, till Polen, att det fanns så dåligt utbud på alkoholfria alternativ. Ändå var resans fokus delvis mat och vi besökte fina restauranger, men när jag frågade efter alkoholfri dryck såg de på mig med stora ögon ”nej, det har vi inte”. Att välja att inte dricka alkohol i dagens samhälle gör att man sticker ut och det blir ännu mer tydligt när man sitter med sin sockersöta äppeljuice till en 3-rätters middag på en jättefin restaurang. Haha, jag drack så mycket äppeljuice i Polen.
Det handlar inte om att jag vill vara en moralpolis och att alla ska sluta dricka, men det vore bra om fler skulle ta sig en funderare. Varför det ser ut som det gör, varför vill jag veta varför någon inte dricker. Det var ju också därför jag skrev inlägget – för att den frågan är så himla vanlig och jag började bli trött på den! Jag har inga problem med personer som dricker, men önskar att man kunde få känna att man kan ta det valet själv utan påtryckning från andra.
Ja, du skriver att du alltid får frågan ”Varför dricker du inte” varpå du börjat ställa motfrågan ”Varför dricker du” och att detta utmynnat i bra och intressanta diskussioner. Vad diskuteras då?
– Oftast kommer den frågan när personen fått i sig lite alkohol. Det är nästan som att alla frågeställningar personen någonsin haft om alkohol bubblar upp till ytan. De kanske är nyfikna, kanske har de en egen historia med alkohol eller så är de kanske provocerade. Men när jag ställer den motfrågan brukar man diskutera allt ifrån att alkohol är gott, man dricker av vana eller för att alla andra gör det.
En sak som jag märkt är att om jag är ute med folk jag inte känner och jag lägger första beställningen, då upplever jag att fler efter mig väljer alkoholfritt alternativ. Men om den första beställer en öl gör alla andra det också. Ändå intressant flockbeteende!
Vilka är de största problem med alkoholkonsumtion på resor enligt dig?
– Främst är det att man åker till en annan plats, som inte är ens eget hem, men ändå verkar många tänka att ”jag är på semester och kan göra vad jag vill”. Det man inte tänker på är att man är i någon annans hem, att ens semesterort är någon annans vardag med allt vad det innebär. Det kan hända att man behandlar personer på ett oschysst sätt om man får i sig för mycket och man kan tappa omdömet på alla plan.
Ett annat problem är att det sociala skyddsnätet som finns i Sverige inte alltid finns i alla andra länder, men ändå tar resenärer och reseindustrin dit alkohol och sina alkoholvanor, men skyddsnät och strukturer som skyddar lokalbor saknas ofta.
Vilket ansvar har vi som skriver, bloggar, poddar och är influencers för resor, för ansvar när det kommer till alkohol och dess konsekvenser?
– Det är tydligt att resor och alkohol har ett starkt band. Man kopplar ofta samman ett resmål med en dryck. Man ska skåla i champagne på tjejresan till New York, beställa öl i Tjeckien eller vin i Italien. Men det är ju inte så att reseindustrin skapat det helt grundlöst. I Sverige och Skandinavien har vi en stark alkoholkultur och det har vi haft med oss sen länge. Det är inte så konstigt att vi därför dricker på resan eller semestern.
Vi som skriver resor har ett ansvar för i princip allt vi skriver, inte bara gällande alkohol, men det finns en risk att den glorifieras lite väl mycket. Sen kanske man inte jämt behöver lägga in en varningsruta varje gång man skriver om en bar eller vingård, men man kan i alla fall lyfta att det finns bra alkoholfria alternativ.
Ja, det hände ju att jag själv – när jag målar upp en bild av ett resmål – ofta använder mig av fraser som ”slå dig ner på terrassen med ett glas rosé och ta in de vackra vyerna”.
– Ja, men det är ju också en känsla och situation som kan ses från båda sidor. Jag menar, det kan ju lika gärna vara en alkoholfri rosé, eller hur? Det kan ju vara osagt. Jag tycker inte att man alltid ska ta det så allvarligt. Vissa blir kanske provocerade så fort man nämner alkohol, men jag tycker det är ok. Så länge man också lyfter alkoholfria alternativ då och då.
Tycker du att resebranschen i sig fokuserar mycket på alkohol?
– Jo, men det tycker jag nog – både i reportage och på mingel. Under specifika mingel i resebranschen kan det såklart bero på att alkohol är själva grejen, som exempelvis pressevent om resor i olika vinregioner. Jag skulle dock önska att det oftare kunde lyftas alkoholfria alternativ också, som komplement.
Många av kommentarer som följde ditt blogginlägg handlade om läsarnas egna relationer till alkohol. Bland annat skriver en person: ”Folk var sällan intresserade av varför, egentligen. Det slutade alltid med ett försvarstal om sig själv, alternativ ifrågasättande om ”hur kan du då äta xxx?” Håller du med?
– Ja, eller jag kulle säga att det är skillnad på om man har diskussionen med någon som är nykter och onykter. När en person fått i sig ett glas eller två blir det som en monolog, lite mer provocerande och tjatigt, och inte alls speciellt konstruktivt.
Varför tror du folk känner att de måste försvara sin alkoholkonsumtion?
– Jag tror det är en instinkt att vilja försvara sig själv. Behöver ju inte alltid handla om alkohol bara. Idag är kött en diskussionsfråga som får samma effekt. Men många har kanske en historia med alkohol, det kan vara ett känsligt ämne och så finns det så klart de som har haft några av sina bästa stunder kopplade till alkoholrelaterade händelser – härliga fester eller tillställningar då man träffade sin partner och vågade gå fram och prata med personen efter ett glas vin. Det finns alla möjliga skäl varför man vill försvara eller diskutera sin relation till alkohol.
Finns det resmål du undviker på grund av alkohol?
– Det finns egentligen inga specifika resmål jag väljer bort, men jag kanske undviker vissa tider att resa till vissa resmål. Jag skulle till exempel inte åka på till populära charterresmål när det är skolavslutning och studenter åker på fyllefest. Då skippar jag den resan.
Vilka är dina favoritresmål?
– Jag älskar att resa till Storbritannien och framförallt Skottland. Det som lockar där är naturen och mottagandet. Skottar är så himla trevliga och landskapet är vackert. Högländerna är otroliga! Eftersom min syster bor i Skottland är jag ofta tillbaka och åker på roadtrip.
Och så älskar jag Tyskland. Det kanske är ett töntigt resmål bland vissa svenskar – inte lika coolt som andra resmål. Men Tyskland är stort och det finns så mycket att se och göra. Bayern är ett jättevackert resmål och så gillar jag Berlin – där har jag ju bott ett tag.
Jag älskar också Berlin och har bott där en kort tid. En sak jag märkt där är att trots att tyskar är ökända öldrickare finns ett enormt stort utbud av alkoholfria drycker, barer och dryckesbutiker i Berlin. Många av mina tyska vänner kan gott och väl dricka läsk eller alkoholfria drinkar på klubben och baren. Hela natten! Inga problem! Har du upplevt det?
– Ja, men så är det precis. Det finns mycket mer utrymme och utbud att dricka det man vill i Berlin.
Vad vill du säga till dem som vill fråga ”varför dricker du inte”?
– På ett sätt är själva diskussionen bra, men tänk efter innan du frågar. Känner du att den här personen är upplagd för den här diskussionen och känner du personen i fråga att ens kunna veta det. Är man nyfiken och vill veta, ställ inte frågan framför alla andra om ni är en grupp. Du vet ju inte vad som ligger bakom valet att inte dricka alkohol – kanske har man förlorat en förälder till alkoholism, rattfylleri eller har själv haft problem. Det kan finnas mycket tragiskt inblandat och du vet inget om detta – så det är inte världens bästa ämne för en eventuell gruppdiskussion.
Vad har du för tips till de som vill dricka mindre eller avstå från alkohol på resan?
– Oj, en svår fråga. Jag tror det bästa tipset är inte tänka så mycket på vad andra gör eller tycker, utan bestämma sig och så köra på det. Man kan också göra lite research och söka sig till ställen som har bra alternativ.
New York i pandemitider – "jag älskar staden ännu mer"
Stor matguide till Vietnams bästa streetfood
Emily in Paris – kliché som väcker reslust men knappast till Paris
Hit reser Vagabonds redaktion om och om igen
Text: Helle Kikerpuu • 2020-12-15
Restips • Inför resan • Intervju