Annons
Annons

Många drömmer om att kunna tjäna pengar på att resa. Här är våra bästa tips på hur du kan lyckas. Foto: Getty Images

Restips

Så blir du resejournalist – expertens 7 bästa tips

Drömmer du om att kunna resa världen över, skriva om platser och tjäna pengar på det? Här är tipsen för dig som vill bli reseskribent och hur du går tillväga för att få jobbet.

Text: Karin Wimark • 2024-01-09 Uppdaterad 2024-01-05

1. Vad krävs det för att bli resejournalist?

– Först och främst är det förstås viktigt att du har ett gediget intresse för världen, att resa, människor, nya platser, kulturer och att du brinner för att vilja dela med dig av detta till andra. Att ha en journalistutbildning eller annan form av text/fotoutbildning i ryggen är bra, men inte ett krav. Viktigaste är att kunna visa upp vassa och noggranna skriv- och/eller fotokunskaper och kan anpassa det du skriver efter målgruppen du skriver för. Det är ett stort plus idag att både kunna skriva och fotografera professionellt, då allt fler redaktioner sitter på tajta budgetar.

Det är ett stort plus att både kunna skriva och fotografera som resejournalist. Foto: Getty Images

2. Hur får jag ett uppdrag som resejournalist?

– Det finns få renodlade resetidningar, så mitt första tips är att bredda ditt perspektiv. Kanske har lokaltidningen en resesektion? Eller vill hundtidningen ha ett reportage om hur det är att resa med hund? Eller kan du pitcha in reseberättandet på andra företag? Vänta inte på att jobbannonser ska läggas ut eller tillfällen serveras, utan fundera och kartlägg vilka du själv vill komma i kontakt med och hör av dig. Fundera över vad du har att erbjuda arbetsgivaren. Har du någon särskild expertis kring områden i världen? Är du grym på att filma? Har du stor erfarenhet av att tågluffa? Målmedvetenhet och ett ett gediget intresse kan löna sig i längden. Jag reste mycket privat innan jag började på Vagabond, samlade kunskap, bilder och erfarenheter vilket gav en god grund och förståelse för yrkesrollen som resejournalist.

Se över dina kunskaper och vad din styrka ligger i. Foto: Unsplash

3. Vilka fel gör man oftast som ny reseskribent? 

– Ett vanligt misstag är att glömma bort att vi har fler sinnen än synen och hörseln. Nybörjaren har ofta svårt att disponera ett stort researchmaterial med stora mängder anteckningar från resan. Och ha svårt att veta hur man börjar och slutar berättelsen, alltså hur man förhåller sig till kronologin.

4. Frilans eller anställd?

– En bra väg in i branschen är att starta ett eget företag och börja frilansa som journalist eller fotograf. Det vimlar nämligen inte av anställningar i dagens läge – åtminstone inte inom tidningsbranschen. Vänd dig till journalistförbundet för stöd, information och support om att arbeta som frilansjournalist.

Se till att ha en tydlig vinkel när du säljer in din idé. Foto: Getty Images

5. Se till att ha en tydlig idé när du pitchar

– Ha en tydlig vinkel! Det är sällan det fungerar med ”Jag ska till Mexiko, vill ni ha något därifrån?” – utan nischa det du ska göra och sälj in en tydlig idé. Detta gäller inte minst om det är en helt ny arbetsgivare som inte har någon aning om vad du kan leverera.

6. Bygg ditt eget varumärke

– Sitt inte och vänta på att jobben ska komma till dig. Förutom att det är stor konkurrens i branschen, redaktionerna sitter på tajta budgetar och samhället är ekonomiskt svajjigt – så handlar det också mycket om tajming. Ge inte upp vid ett första nej. Fortsätt envisas och var kreativ på vägen dit. Praktik är toppen & guld värt för att få en chans att känna på varandra åt båda håll. Kontakter lika så! Har du en hemsida och portfolio redan? Annars är det att rekommendera starkt! Visa vad du kan leverera redan på förhand.

Bygg upp din egen portfolio och visa vad du kan, när du söker jobbet. Foto: Unsplash

7. Bli grym på att fotografera

Är du redan en vass skribent? Lär dig grunderna i att ta riktigt schysta bilder och investera i en bra kamera. Kan du både skriva och fotografera ökar chanserna att få uppdrag som resejournalist.

Läs också: Så blir du en bättre resefotograf – Vagabonds digitala redaktör ger dig tipsen!

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Karin Wimark • 2024-01-09
Restipsfrågareseexperterna

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen