• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 29 oväntade lagar du bör känna till på resan

  Självklart är det en god vana att ta seden dit man kommer och att bete sig respektfullt. Men ibland kan du råka trampa på ömma tår eller bryta mot lagen utan att ens veta om det. Här är 29 lagar du antagligen inte visste fanns.

  29 oväntade lagar du bör känna till på resan
  I Dubai får du tekniskt sett inte dela hotellrum med din partner – så länge ni inte är gifta.

  1. Milano

  Enligt en gammal lag måste du alltid le om du befinner dig på offentliga platser i Milano. Sjukhus och begravningar är undantag.

  2. Tyskland

  Se till att ha full tank om du kör bil på autobahn. Tekniskt sett är det inte olagligt att få slut på bensin men det är olagligt att stanna så länge det inte rör sig om en nödsituation – en tom tank räknas inte som en sådan.

  3. Lerici

  I kuststaden i Liguerien på Italiens västkust är det olagligt att hänga ut handdukar genom fönstret för torkning. Gör du det kan du råka ut för böter.

  Inga sura miner i Milano.

  4. Japan

  Är du förkyld och vill ta med dig nässpray gör du bäst i att läsa innehållsförteckningen noggrant – om sprayen innehåller ämnet pseudoefedrin riskerar du böter.  

  5. Singapore

  Jo det är visst lagligt att tugga tuggummi i Singapore och du kan hitta sockerfria varianter på apotek. Det är däremot inte lagligt att vare sig tugga tuggummi, dricka eller äta på stadens transportsystem MRT.

  6.  Italien

  2008 beslutade Italiens högsta domstol att förbjuda män att röra sina skrev utanför hemmet. I de flesta länder kan detta anses bryta mot sociala konventioner men i Italien är det nu alltså olagligt och kan leda till böter. 

  I Singapore får du inte tugga tuggummi på tunnelbanan.

  7. Florens

  Det är förbjudet att sitta på trappsteg eller innegårdar av kyrkor och offentliga byggnader när du äter eller dricker. Så är du hungrig bör du äta någon annanstans om du inte vill råka ut för böter.

  8. Bhutan

  Om du är en rökare och ska resa till landet är det bäst att ladda upp med nikotinplåster. Det anses tabu att röka i landet men det är lagligt, förutom vid offentliga platser. Det är däremot olagligt att sälja tobaksprodukter och ska du föra in cigaretter måste du deklarera dem i tullen.

  9. Grekland

  Undvik högklackat om du ska besöka historiska platser i Grekland. För att bevara dessa har regeringen nämligen förbjudit alla sorts skor som kan skada landets monument och antika lämningar. 

  I Grekland får du inte bära högklackat på vissa platser.

  10 Thailand

  Förutom det senaste förbudet då den thailändska regeringen förbjöd ölselfies så har det länge varit olagligt att bada näck i landet. Det finns dock vissa platser där det anses vara mer accepterat, och i vilken utsträckning lagen upprätthålls är inte känt.

  11. Sri Lanka

  Har du en Buddha-tatuering bör du dölja den när du besöker landet. 2011 blev den brittiska turisten Naomi Coleman utvisad då alla handlingar som kan skada eller förolämpa religionen är olagliga. Att posera framför Buddha-statyer kan också leda till böter eller i värsta fall fängelse.

  12. Nigeria

  Det är olagligt att föra in mineralvatten, mousserat vin, ägg och flingor (bland annat). Och ska man ta med sig afrikansk konst ut ur landet krävs ett intyg. 

  Mousserat vin, olagligt att importera i Nigeria.

  13. Förenade Arabemiraten

  När ramadan firas i Förenade Arabemiraten är det förbjudet att äta under dagen. Turister som inte följer dessa seder och äter på offentliga platser brukar få en varning men riskerar böter om de bryter mot förbudet upprepade gånger.

  14. Saudiarabien

  Det är förbjudet att fotografera regeringsbyggnader, palats och militära institutioner, gör du detta kan du dömas till fängelse. Lagarna som reglerar kvinnors och homosexuellas rättigheter (gäller inte bara i Saudiarabien) är dessutom helknäppa och tragiska ur ett människorättsperspektiv, men det är en annan historia. 

  15. Barcelona

  I Barcelona kan du få böter om du går i badkläder eller utan tröja utanför stranden.

  Dölj dina buddhatatueringar om du ska till Sri Lanka. Foto: Flickr: kaysha.

  16. Samoa

  Är du gift och dålig på att hålla koll på viktiga händelser bör du passa dig i Samoa, här är det olagligt för män att glömma sin frus födelsedag.

  17. Fiji

  Precis som i ett flertal andra länder, exempelvis Thailand, eller stater när det gäller USA (Utah, Indiana och Tennesse, Florida och South Carlolina med flera) är offentlig nakenhet förbjudet, så sola inte toppless på stranden.

  18. San Francisco

  Staden med den gyllene bron har gjort det brottsligt att mata duvor. Stadens invånare uppmuntras till och med att rapportera de som bryter mot lagen till polismyndigheter. 

  Undvik att bada toppless på Fiji. Foto: flickr :sarmu.

  19.  Frankrike

  Är du på roadtrip i Europa måste du enligt lag ha med dig en alkoholmätare i bilen om du ska till Frankrike. Missar du detta kan du tvingas att betala böter på 11 euro. 

  20.  Maldiverna

  På öparadiset Maldiverna är offentligt utövande av alla typer av religioner som inte är islam förbjudet, så är du till exempel kristen bör du lämna bibeln hemma och undvika att be bordsbön innan maten.

  21. Kazakstan

  Precis som i Saudiarabien finns det restriktioner för fotografering. Det är olagligt att fotografera i och utanför flygplatser och man avråds från att fotografera offentliga byggnader och militära institutioner.

  I Kazakstan är det olagligt att fotografera flygplatser.

  22.  Nederländerna

  Visserligen är så kallade "lätta droger" lagliga i Nederländerna, men bara på utvalda platser. Påkoms du med droger på andra platser kan du gripas och dömas till fängelse.

  23.  Förenade Arabemiraten

  Det är förbjudet att kyssas offentligt i landet och du bör undvika att kramas eller hålla hand. I Dubai har det hänt att turister arresterats för detta. I emiratet Ras al-Khaimah som ligger cirka 10 mil utanför Dubai råder även förbud mot avslöjande badkläder.

  24. Venedig

  Mata inte duvorna i Venedig. Enligt Huffington Post kan detta leda till saftiga böter på hela 700 euro.

   

  Att mata duvorna i Venedig kan resultera i böter.

  25.  Bahamas

  Det är olagligt att använda kamouflagekläder, gör du det riskerar du böter. Inte ens barn får använda kläder med mönstret.

  26. Portugal

  Om nöden kallar, kissa inte i havet – det är olagtligt och kan ge dig böter, om någon mot förmodan skulle upptäcka det. 

  27. Dubai

  Det är olagligt att dela hotellrum med någon som du inte är nära släkt eller gift med, men du och din käresta lär inte ha några problem så länge ingen frågar, och även då är det bara att säga att ni har olika efternamn.

  28. Thailand

  Allt beteende som är respektöst mot kungen eller avbildningar av kungen är olagligt, så om du ser ett mynt eller en sedel, var försiktig så att du inte trampar på dem,  de är prydda med porträtt på hans höghet.  

  29. Kanada

  Enligt en lag i Kanada kan kunder nekas att handla i butiker om de försöker betala med för många mynt eller små valörer. Till exempel kan du nekas om du vill köpa något över 5 dollar och vill betala hela beloppet med 5-centare. Du får heller inte bära en ödla eller orm på din axel om du befinner dig i staden Fredericton i provinsen New Brunswick.

  Och två lagar som inte är sanna:

  1.  Storbritannien

  Besöker du parlamenthuset får du under inga omständigheter kola vippen. Det eftersom det är en kunglig byggnad och du i sådant fall skulle ha rätt till en statsbegravning.  

  2. Storbritannien

  Kissnödiga gravida kvinnor har stöd av lagen att utföra sina behov – var som helst! Även om det är i en polishjälm.  

  Att dessa lagar skulle existera är vanliga missuppfattningar men enligt tidningen Independent så finns det inga lagar eller paragrafer som stödjer detta. Men trots att det råder ett förbud mot att urinera på offentlig plats menar ordföraren för Law Commission for England and Wales, Sir James Munby att poliser säkerligen skulle vissa förståelse för om en gravid kvinna bröt mot lagen om nöden var för stor. Han tror dock inte att någon polisman skulle erbjuda sig att låna ut sin hjälm till detta. 

  Gilla Vagabond på Facebook för mer inspiration och härliga restips!

  Läs även: 

  Källor: Readers Digest / The Telegraph / Motori Online / CNN / gov.uk/foreign-travel-advice/nigeria / gotopless.org

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!