• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 olösta flygmysterier

  Fram tills nyligen visste ingen vad som hade hänt med Malaysia Airlines MH370, som försvann i mars förra året, och exakt vad som hände är fortfarande oklart. Händelsen är lyckligtvis ovanlig, men det finns en del andra flygplansolyckor, som än idag är olösta mysterier.

  5 olösta flygmysterier
  Amelia Earhart och hennes plan strax innan bägge försvann över Stilla havet 1937. Foto:All Over Press

  1. 19:e gruppen (1945) 

  Mysterium över Bermudatriangeln

  Fem amerikanska militärflygplan, även kända som den 19:e gruppen, försvann i december 1945 spårlöst norr om Bermuda-triangeln sedan ett nödrop om att kompassen slutat fungera nått basen. En teori är att bränslet tog slut och att planen med en besättning på totalt 14 man störtade ute på öppet hav. Ytterligare ett plan försvann under ett sökpådrag och varken det eller de fem militärflygplanen har hittats.

  2. Boeing 727-223 Angola (2003)

  Planet som stals

  På flygplatsen i Angolas huvudstad Luanda, stals den 24 maj 2003 en Boeing 727. Flygplanet var vid tiden uthyrd till TAAG Angola Airlines men hade på grund av dålig ekonomi stått orört i 14 månader. Utan klartecken eller kommunikation med kontrolltornet tog två mekaniker sig ombord på planet och styrde det mot en landningsbana. Med släckta lysen och avstängd transponder flög de sydöst över Atlanten och har sedan dess inte synts till.

  Boeingplanet på Chicagos flygplats 1998 när det ägdes av American Airlines. Foto via Wikipedia/Creative Commons.

  3. Helios Airways Flight 522 (2005)

  Spökplanet

  På väg från Cypern till Aten kom Helios Airways Flight 522 ur kurs och efter upprepade och resultatlösa kontaktförsök med cockpiten kunde grekiska stridsflygplan konstatera att alla ombord var medvetslösa och att planet var satt på autopilot. Strax utanför Aten tog bränslet slut och planet kolliderade in i ett berg. Enligt haverikommissionen hade syret tagit slut i kabinen, men det är ingenting som helt har kunnat fastställas.

  Spökplanet två år innan dess försvinnande. Foto: Alan Lebeda via Wikipedia.

  Spökplanet två år innan dess försvinnande. Foto: Alan Lebeda via Wikipedia.

  4. Amelia Earhart (1937)

  Besynnerlig gåta 

  Det vore ingen komplett lista utan att ha med Amelia Earharts öde. Den första kvinnan att genomföra en ensamflygning över Atlanten startade 1937, tillsammans med styrman Fred Noonan, något som var tänkt att bli en resa jorden runt. Men någonstans över Stilla havet i närheten av Howlandön försvann hennes Lockheed Electra spårlöst. Vad som hände planet och besättningen är ett olöst mysterium.

  5. Tiger Line Flight 739 (1962)

  Osäkra teorier

  Den 16 mars 1962 försvann ett propellerdrivet passagerarflygplan utanför den filippinska kusten. Tiger Line Flight 739 var på väg från en militärbas i Kalifornien till Saigon i dåvarande Sydvietnam. Ombord fanns 93 amerikanska soldater, tre sydvietnamesiska soldater och 11 besättningsmän. Än idag är Tiger Line Flight 739 spårlöst försvunnet. Det finns teorier om kapning, sabotage och explosion i luften, men hittills har ingenting bekräftats.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!