• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 nya sevärdheter i Paris

  Okej, så du har sett takåsarna från toppen av Eiffeltornet, fönstershoppat i Galerie Lafayette och fått kalla kårar i katakomberna. Vad nu? Det finns alltid något nytt att upptäcka i Paris. Här listar vi fem nya och nygamla sevärdheter som öppnat under de senaste fem åren.

  5 nya sevärdheter i Paris
  Foto: Istock

  1. Musée Yves Saint Laurent – modehistoria

  Musée Yves Saint Laurent öppnade i slutet av 2017 i samma ateljé som den franska modeskaparen var verksam i nästan 30 år och där han skapade modehuset med samma namn. Här kan besökare ta del av skisser, ritningar, fotografier, smycken och – så klart – fantastiska haute couture-plagg från den ikoniska modeskaparen som kom att dominera mode under ett halvt sekel och vars arv fortfarande lever vidare genom de tidlösa skapelserna. Museet ligger i sextonde arrondissementet, ett stenkast från det stora Palais de Tokyo – Frankrikes största museum för samtida konst. 

  Mer info: museeyslparis.com

  Musée Yves Saint Laurent Paris / Luc Castel

  2. Jardin d'Acclimatation – tivoli för knattar 

  Jardin d'Acclimatation är Paris äldsta nöjespark och har funnits i Boulogneskogen i Paris sextonde arrondissement sedan 1860. 2017 genomgick parken en större renovering och i juni 2018 öppnade tivolit upp på nytt, nu med flertalet nya restauranger och 17 nya moderna åkattraktioner som är byggda i samma stil som dåtidens form och design. 

  Mer info: jardindacclimatation.fr

  3. Fondation Louis Vuitton – modern konst 

  I samma park, Jardin d'Acclimatation, ligger även Fondation Louis Vuitton – ett stort konstumuseum ritat av Frank Gehry, som utformat det futuristiska Guggenheimmuseet i Bilbao. Konsthallen som invigdes i slutet av 2014 har elva utställningshallar och visar konst från 1900-talet och 2000-talet. 

  Mer info: fondationlouisvuitton.fr

  Foto: Istock

  4. Musée de Picasso – över 5 000 konstföremål 

  Nygammalt museum som genomgick en stor renovering och öppnade på nytt i slutet av 2014. Här finns över femtusen verk av den spanska konstnären men även verk från Matisse och Cézanne. Museet ligger i det multikulturella judiska Maraiskvarteret i centrala Paris tredje arrondissement. Kvarteret är en ofta förbisedd pärla som kryllar av charmiga caféer och små söta torg med kullerstenar och är värt ett besök i sig.  

  Mer info: museepicassoparis.fr

  5. Atelier des Lumieres – tavlor i 3D

  Om du varit på de ovan nämnda konstmuseerna, besökt Centre Pompidou, Louvren och Musée d'Orsay och fortfarande inte får nog kan du bege dig till nyöppnade Atelier des Lumieres för att uppleva några av klassikerna på ett helt nytt sätt. Det digitala museet öppnade i april 2018 i det elfte arrondissementet och låter betraktare stiga in i stora projiceringar av kända konstverk. 

  Mer info: atelier-lumieres.com

  Foto: Atelier des Lumieres/Culturespaces / E.Spiller

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!