Resa • Fota • Skriva

Acklimatisering i paradiset

2014-09-04 21:29 4 kommentarer

Att få en dag för acklimatisering måste vara den bästa idén som Expeditionsresor kommit på. Fantastiskt att liksom få göra fel en hel dag för att sedan bli bättre när det är skarpt läge på högre höjder.

Vandrade 9,7 km genom en dal av mustigt fuktig grönska. Blyga skurar sipprade längs våra kinder och fick oss att tveka mellan poncho, regnjacka eller att helt låta bli ytterplagget och chansa på att det snart skulle ta slut. Stigens röda jord förvandlades av den extra vätan till halkbana och fastän utsikten skrek på uppmärksamhet tvingades vi alltsom oftast titta på våra leriga fötter. Desto mer häpen blev man gång på gång då man verkligen tittade upp och insåg att man stod mitt i något som måste kunna liknas med hur folk föreställer sig paradiset.

Passerade mognande kaffebönor, bananträd och gigantiska markväxande blad. Längs sluttningarna klättrade plantager med bönor, kål och majs på tillväxt. Magiskt när dimman stundtals lättade och vi fick skymta att väggarna sträckte sig långt långt upp i skyn.

Vandrade genom små byar med marknadsstånd, skolor med blygt fnittrande barn i blå uniformer och en storskalig kyrka som från utsidan såg ut som ett ofärdigt skal men som på insidan varmt inretts för predikningar.

Vid dagens utflyktsmål - ett gigantiskt vattenfall - dånade vattnet ner mot en mörk lagun. Omgivningen så vacker att några av oss slängde av sig både packning och kläder och klev i det 15-gradiga vattnet. Imponerande!

Lunch åt vi vid uppdukat långbord på ett spartanskt loft ovanför en restaurang. Avokadoröra, frukt, kyckling och så den lokala guiden Oscars hemgjorda kaffe på egna koffeinfria bönor - "no bongo bongo".

Nu är även middagen på hotellet avklarad samt möte om säkerhet, höjdsjuka och toalettvett på berget.

Nu väntar sista kollen på packningen, omvärdering av dagryggsäcken efter dagens "provtur" och så lite sömn på det.

I morgon avgår bussen klockan nio - sharp. Bah så sjukt kul!

8.jpg
Naturmagi när det är som bäst...
6.jpg
Som sagt...
5.jpg
Gruppbild håller på att organiseras - på en lerig och hal sluttning intill fallet.
2.jpg
Inte Näcken - Jonas på Expeditionsresor...
3.jpg
7.jpg
Lär mig hur jag INTE ska packa min dagryggsäck för att det ska fungera praktiskt på fältet. Gör om och gör rätt till Kilimanjaro imorgon.
10.jpg
Guiden Oscar berättar om sitt egna ekologiska kafferosteri och om kaffets uppkomst (kommer enligt honom från Etiopien och historien innehöll getter som inte kunde sova om natten och deras ägare som sökte svaret på varför. Fann att bönan som fanns på den nya marken där getterna betade gav extra krafter och på den vägen är det...)
9.jpg
Koffeinfritt kaffe a´la Oscar. Varför då? undrade 18 svenskar beroende av STARKT kaffe. "To much bongo bongo" med koffein, menar Oscar. Gott var det i alla fall.
1.jpg
På vägen tillbaka till hotellet stannade vi på en supermarket för att inhandla den sista provianten. Är det fler än jag som älskar att strosa runt bland hyllorna och se hur livet skiljer sig från eller liknar de egna vardagsrutinerna. Hittade bland annat lite udda vinglas - kanske till kyrkan vi passerade tidigare idag?

2014-09-04 21:29 4 kommentarer

Anonym 734434842

Frilans. Fotograf. Journalist. Föreläsare.
Som allra helst reser, berättar om resor och inspirerar till resor. Nära och långt bort. Yttre och inre. Med bilder och ord som flätar allt samman.

Det finns alltid nya vinklar där ute...

Blogroll

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842