Annons
Annons

Tåghajp till trots, 6 av 10 svenskar väljer flyget när de ska på utlandssemester. Foto: Getty Images

Nyhet

Efter pandemin: Allt färre reser långt bort i världen

När svenskarna reser på semester utomlands reser vi till ett land i Europa. Resorna till andra världsdelar är försvinnande få. Men enligt Resebarometern minskar inte flygandet så mycket som annan statistik visat.

Text: Per J Andersson • 2024-03-21 Uppdaterad 2024-03-21

Resebarometern, Sveriges största resvaneundersökning, har sammanställt hur vi reste 2023, det första året helt utan pandemirestriktioner runt om i världen (undantaget Kina som behöll sina restriktioner till slutet av förra året).

Att resandet ökade jämfört med 2022 före var därför väntat. Men samtidigt visar Resebarometern att vi inte reser lika mycket som vi gjorde före pandemin.

En del reser inte alls

Uttryckt i siffror:

  • Vi som är över 18 år och bor i Sverige gjorde förra året 17, miljoner resor.
  • Det är en ökning med drygt en miljon jämfört med 2022.
  • I genomsnitt gjordes 2,1 utlandsresor per person.

– Det låter mycket, men vi ser att en grupp svenskar göra många fler utlandsresor än så och att en stor grupp, nästan hälften av alla svenskar, gör inga alls, säger Hans Remvig, rese- och turismanalytiker på Resurs som gjort undersökningen tillsammans med försäkringsbolaget Europeiska ERV.

Försäkringsbolaget Europeiska har noterat en ökning av extremsportförsäkringar som tecknas av 40-45-åriga män som ska göra sin bucketlistresa. Bilden från Monte Rosa på gränsen mellan Schweiz och Italien. Foto: Getty Images

Kortare resor vanligast

Drygt nio av tio resor går till ett land i Europa. Det betyder att det på tio-i-topp-listan över länder vi besöker bara finns europeiska länder, förutsatt att man betraktar Turkiet som tillhörande den här kontinenten (vilket bara är delvis sant). Först på tolfte och trettonde plats kommer två utomeuropeiska destinationer: USA och Thailand.

Resorna bokar vi oftast genom att vi själva plockar ihop ingredienserna: transporten bokar vi på en sajt och boendet på en annan. Bara var femte semesterresa utomlands är en paketresa som görs med charterflyg. Inte ens när det gäller semesterresor till Medelhavet dominerar chartern.

På egen hand

Majoriteten av våra utlandsresor bokar vi alltså på egen hand. Fortfarande oftast med flyg (sex av tio utlandsresor sker ovan molnen). Men när det gäller turer till grannländerna är det bilen som gäller. Tåg till utlandet står trots hajpen fortfarande för bara fem procent av utlandsresorna.

Siffror från Swedavia (som äger Sveriges större flygplatser) och Transportstyrelsen, som Sveriges Natur sammanställt, visar att utlandsflyget började minska redan ett par år före pandemin. De senaste åren har minskningen fortsatt. Vi är nu nere på 2010 års nivåer, enligt den statistiken. Men flygets minskade andel av transporterna märks inte i Resebarometern.

Fler flyger från Kastrup som har täta direktförbindelser med tåg till flera syd- och västsvenska städer. Foto: Getty Images

Flyger från Kastrup

– Det handlar framförallt om att Köpenhamns flygplats inte är med i Swedavias och Transportstyrelsens statistik, men däremot i vår undersökning. Folk i södra Sverige som ska resa utomlands tar sig helt enkelt allt oftare till Kastrup istället för Arlanda eller Landvetter när de ska ut och resa. Den utvecklingen kommer nog att tillta i och med att de svenska flygplatserna får allt färre direktlinjer till populära destinationer, medan Kastrup får allt fler, kommenterar Hans Remvig.

En spännande iakttagelse när det gäller våra resvanor kommer från försäkringsbolaget Europeiska som har märkt en ökning av kunder som tecknar extremsportförsäkringar inför utlandsresan.

– Det handlar framförallt om 40–45-åriga män som ska göra bucketlistresor, som montainbike-cykling i USA och skitouring eller klättring i Alperna, berättar Andreas Sandin på försäkringsbolaget Europeiska.

Fotnot: Resebarometern görs med en webbenkätundersökning. Den skickas till en slumpvist telefonrekryterad webbpanel med 8 000 svarande som är från 18 år och uppåt och bosatta i Sverige.

Spanien har länge varit svenskarnas favoritresmål nummer ett. Bilden från Cala Sant Vincenç på Mallorca. Getty Images

Hit reste vi oftast 2023

  • 1. Spanien
  • 2. Danmark
  • 3. Norge
  • 4. Tyskland
  • 5. Grekland
  • 6. Finland
  • 7. Italien
  • 8. Frankrike
  • 9. Storbritannien
  • 10. Turkiet

Läs också

10 tågresor med wow-faktor

Tågbolagen missar en gyllene chans

SAS satsar på nya flygresor från Köpenhamn


Text: Per J Andersson • 2024-03-21
NyhetRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen