Annons
Annons
Två tåg som åker genom vacker natur.

Vi listar några av Europas vackraste tågresor. Foto: Viggo Lundberg/vastsverige.com (t.v.) och GettyImages (t.h)

Europa

10 tågresor i Europa med extra wow-faktor

Det finns tågresor där man sitter som klistrad framför fönsterrutan med ett leende på läpparna. Här är några sträckor i Europa med extra mycket wow-känsla!

Text: Per J Andersson • 2022-02-02 Uppdaterad 2023-03-24

1. London – Fort William – Mallaig

Skotska Harry Potter-tåget

Tåg med ånglok som åker på en viadukt
En magisk tågresa genom Storbritannien. Foto: GettyImages

Ta nattåget Caledonian Sleeper från London till skotska Fort William vid foten av Ben Nevis, Storbritanniens högsta berg. Där väntar The Jacobite Steam Train på dig. Det ångloksdrivna tåget avgår dagligen från april till oktober och tuffar fram till det nordliga fiskeläget Mallaig. Halvvägs åker man över den 120 år gamla ikoniska Glennfinnanviadukten, där scenerna med Hogwarts Express i Harry Potter-filmerna spelades in.

2. Wien – Venedig

Ögonfröjd genom Alperna

Tåg på en bro med skog runt
Genom berg, via tunnlar och viadukter på den världsarvsklassade Semmeringjärnvägen.

Det finns flera vackra tågresor rakt genom Alperna. Zürich–Milano via Luganosjön är en. München–Venedig via Brennerpasset en annan. Men mest klassisk är resan från Wien till Venedig som trafikeras av ÖBB:s dagtåg Railjet och nattåg Nightjet. På dagtågen finns restaurangvagn med bordsservering. Slå dig ner där och njut av utsikten. En timme efter att du lämnat Wien kör tåget in på den världsarvsklassade Semmeringbanan från 1854, Europas första bredspåriga bergsjärnväg. På den fyra mil långa sträckan mellan Gloggnitz och Mürzzuschlag åker du nästan konstant uppför och i slingrande serpentiner, genom 14 tunnlar, över 16 viadukter och 110 sten- och järnbroar.

3. Bergensbanan & Flåmbana

Norska fjäll- och fjordtåget

Tåg som åker genom norska dalgångar.
Upptäck Norge från tågkupén. Foto: GettyImages
Norsk fjord
Norska Aurlandsfjorden för tankarna till Nya Zeeland. Foto: GettyImages

Den tuffaste kampen mellan människan och naturen som någonsin utspelats. Så brukar man säga om bygget av järnvägen från Oslo till Bergen över Hardangervidda och bergspass på över 1 200 meter. Bergensbanen invigdes 1909 har sedan dess varit norrmännens stolthet. Mitt på linjen, i det lilla samhället Myrdal, börjar en bibana som är ännu mer spektakulärt vackert dragen genom landskapet. Flåmsbana, som den kallas, slingrar sig brant nedför i två mil från det karga fjällandskapet på nästan 900 meter över havet, förbi branta bergssidor, dundrande vattenfall och genom smala dalar, ända ner till Flåm vid Aurlandsfjorden.

4. Bernina Express

Schweizisk snöexpress

Tåg uppför berg med större berg i bakgrunden
Knallröda Bernina Express tar dig på en resa som heter duga från Chur till Tirano.

Världens långsammaste tåg. Så marknadsför sig tåget som officiellt heter Bernina Express, den del av den smalspåriga Rätiska järnvägen som går från skidorten Davos och medeltida staden Chur i Schweiz till Tirano i Italien. Rälsen löper rakt genom de mest dramatiska delarna av Alperna – genom 55 tunnlar och över 196 broar, däribland de ikoniska Brusio- och Landwasserviadukterna, och upp över Albula- och Berninapassen på över 2 200 meters höjd.

Ett måste: kliv av halvvägs och ät lunch i Alp Grüm. Intresserad av tåghistoria? Då är Albula Bahnmuseum också ett måstestopp på vägen.

5. Köln – Mainz

Genom Rhendalen

Flod som böjer sig kraftigt med vindodlingar och hus längs med.
Världsarvsklassat och böljande vackert. Susa förbi vinodlingar och pittoreska städer intill en av Västeuropas största floder.

Mittelrheinbahn följer troget floden Rhens västra strand från Köln i norr till Mainz i söder. Häftigaste delsträckan är den mellan Koblenz och Bingen då tåget ilar fram genom den världsarvsklassade delen av Rhendalen. Mellan 1928 och 1987 trafikerades sträckan av Rheingold, ett tåg som band samman holländska Nordsjökusten med schweiziska Alperna och på sin tid var lika klassiskt som Orientexpressen. Idag kan du välja mellan långdistanstågen ICE, EG och IC och dessutom regionaltåg som gör uppehåll på varje station. Väljer du ett långdistanståg finns restaurangvagn. Väljer du schweiziska Eurocitytåget Hamburg– Zürich finns panoramavagn med glastak.

6. Le Train Jaune

Franskt bergståg

Ett gult tåg på en bro.
Historiska Le Train Jaune bjuder på 6 det bästa av Pyrenéerna. Foto: GettyImages

Sedan 1910 har de gula tågen kämpat sig uppför den smalspåriga järnvägen i franska Pyrenéerna. Den tre timmar långa resan med Le Train Jaune, som lokalt också kallas för Kanariefågeln, rullar ständigt i uppförs- och nedförsbackar under sin mödosamma färd från Villefranche-de-Conflent till Latour-de- Carol. Höjdrekordet sätts vid stationen i Bolquère-Eyne på nästan 1600 meters höjd.

Tåget slingrar sig genom en bildskön nationalpark, genom 19 tunnlar och över den 156 meter långa hängbron Pont Gisclard från 1910. Reser du på sommaren kan du sitta i den öppna vagnen utan tak, med en frisk fartvind i ansiktet.

7. Centovalli

De hundra dalarnas järnväg

Centovalli tar dig förbi dalar och raviner till slutstationen Locarno. Foto: Switzerland Tourism/Marcus Gyger

Ta tåget från schweiziska Basel genom Simplontunneln till italienska Domodossola. Där hoppar du på tåget på den smalspåriga järnvägen som döpts till Centovalli, De hundra dalarna, med utsikt över raviner med porlande vatten och bergstoppar, och kliver av på slutstationen i idylliska schweiziska småstaden Locarno. Lunchar där och fortsätter med nästa tåg, som efter knappt en halvtimme är framme i Bellinzona, huvudstad i den italiensktalande schweiziska kantonen Ticino, med sina tre världsarvsklassade borgar.

Vidare därifrån söderut i en flik av Schweiz som gröper sig in i Italien via Lugano, varifrån du kan ta bussen till Tirano för att ta Bernina express tillbaka norrut, se tips nr 4). Om du inte tar bussen till Tirano tar du tåget till slutstationen i italienska Como vid Comosjöns södra strand.

8. Belgrad – Bar

På räls över Balkans berg

Dal med flod och berg i bakgrunden.
Montenegro. En fröjd för alla tåg- och naturälskare. Foto:

Varsågod, tio timmars tågresegodis för dig som älskar vackra bergsutsikter och långsamma tåg. Pruga Beograd–Bar, alltså Belgrad–Bar-järnvägen, går mellan den serbiska huvudstaden Belgrad och kuststaden Bar vid det kristallklara Adriatiska havet i Montenegro. Sträckan är 47 mil lång och bjuder på en färd genom 254 tunnlar och över 435 broar – inte minst den 200 meter höga Mala Rijeka-viadukten, en av världens högsta broar.

En avgång klockan nio på morgonen och en klockan nio på kvällen, men satsa på dagtåget, annars missar du ju vyerna. Biljetter och sittplatser kan bara köpas över disk på respektive station, men du kan kolla exakta avgångstider med mera på serbiska järnvägens sajt.

9. Cambrian Line

Wales i våra hjärtan

Tåg som kör bredvid havet i Wales.
Med havet på ena sidan och ängar med får på andra. Tågresan i Wales får pulsen att sjunka. Foto: GettyImages

Ta tåget till Shrewsbury och hoppa på rälsbussen som kör på smalspåriga Cambrian Line in i Wales. Slott, borgar, sandbankar, sanka ängar, får, världsarv, pirer, stenstränder. Allt det ingår. Järnvägen förgrenar sig och tågen dunkar fram längs den vackra kusten till ändstationerna i mysiga Aberystwyth i söder och lika fina Pwllheli i norr.

10. Lidköping – Mariestad

Vackraste utsikten vid Vänern

Kinnekulletåget mellan Lidköping och Mariestad brukar kallas Sveriges vackraste tågresa. Den enkelspåriga järnvägen binder samman byar, naturreservat och kulturminnen intill Vänerns strand. Resan tar i sin helhet bara 45 minuter och kostar bara 43 kr enkel resa, men givetvis gör du flera stopp på vägen för att vandra i vackra kulturlandskap. Hoppa exempelvis av i Råbäck och gå en bit av Kinnekulleleden, pausa på Hellekis Säteri och njut av deras fina trädgård med trädgårdskafé. Vandra vidare längs Vänerns strand och upp på berget, ta av mot Hällekis station och kliv på nästa tåg. Missa heller inte att kliva av i Forshem för lunch eller middag på Forshems Gästgivaregård. Boka resan på sj.se eller vasttrafik.se.


Text: Per J Andersson • 2022-02-02
EuropaTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top