Nattågen till Berlin har varit knökfulla under sommaren och nu har SJ beslutat sig för att låta tågen fortsätta rulla. Foto: SJ
SJ fortsätter med nattåg till Berlin
Efter en sommar med fullbokade nattåg mellan Stockholm och Berlin hade SJ planerat korta av turen och vända i Hamburg. Men efterfrågan har varit så stor att man nu bestämt att fortsätta med tåg till Berlin hela vintern.
Förra hösten började SJ för första gången på nästan 30 år att att köra nattåg från Stockholm till Berlin via Hamburg. Tågtrafiken får numera – precis som nattågen till Norrland, men till skillnad från andra svenska tåg – statliga bidrag och behöver därför inte gå med vinst. Tanken, som presenterades i januariöverenskommelsen 2019, är att uppmuntra fler att ta tåget och därmed minska koldioxidutsläppen.
Ända fram till förra veckan var planen att tågen från och med 1 oktober skulle vända hemåt igen i Hamburg. Men så blir det alltså inte.
– Det är verkligen goda nyheter, resenärerna har visat stort intresse från start för att resa till Berlin med Euronight. Tack vare en ny överenskommelse med vår tyska samarbetspartner kan vi även fortsatt köra daglig trafik hela sträckan till Berlin, säger Christer Litzell på SJ som presenterade nyheten på tisdagen.
Jakop Dalunde, svensk Europaparlamentariker (MP) och pådrivande i EU:s tågtrafikfrågor, kommenterar nyheten så här:
– Det var ju förhoppningen, att upphandlingen skulle bidra till att kicka igång det och se om det fanns ett kundunderlag. Och det verkar det göra. Och det är väl ett viktigt medskick till alla svenska tågresenärer: att man som kund är med och skapar efterfrågan som gör att tågbolagen vågar satsa. Ju fler som väljer tåget ut i Europa, desto fler möjligheter kommer det att bli.
Läs också: Berlin på en liten budget – tips på boende, mat och sevärdheter
Stort intresse
Intresset för linjen har enligt SJ inte bara varit stort bland privatresenärer, utan också hos affärsresenärer som väljer tåget till event och konferenser på kontinenten.
– Vi har också sett ett större resande än vi väntat oss från tyska resenärer som tar tåget till Sverige. I Tyskland har linjen blivit väldigt uppmärksammad, säger Christer Litzell.
Biljetter för hela sträckan Stockholm–Berlin börjar säljas successivt under den här veckan, medan biljetterna till Hamburg finns att boka sedan tidigare.
Läs också: 10 favoriter i Hamburg – chefredaktören tipsar!
Samma avgångstider
Ombord på SJ Euronight finns såväl sovvagnar (tre bäddar/kupé) och liggvagnar (6 bäddar/kupé) som sittvagnar. Tidtabell och priser kommer vara oförändrade fram till årsskiftet. Vilket innebär avresa från Stockholm 17.34. Tåget passerar sedan bland annat Linköping 19.23 och Malmö 23.25 för att komma fram till Hamburg 6.01 (förutom på söndagar då det är framme först 8.56) och Berlin 9.00 (söndagar 12.00).
I nuläget säljs biljetter fram till 9 december. Vill du resa i julhelgen och senare i vinter får du vänta tills SJ släpper biljetter senare i höst.
Även Snälltåget har Berlintåg
Tågen stannar för påstigande förutom i Linköping och Malmö också i Norrköping, Nässjö, Alvesta, Hässleholm, Lund, Kastrup och Odense.
Även Snälltåget har direkttåg Stockholm–Berlin. Det har i år körts från slutet av mars till början av november sex dagar i veckan: måndag–fredag plus söndagar. Snälltåget har också resor till Tysklands julmarknader med avgångar i jul- och nyårshelgen.
Till skillnad från SJ, som har en enkel kiosk ombord, finns det på Snälltåget en restaurangvagn med bordsservering med varm mat.
Tidtabell och info för SJ:s Euronigh.
Tidtabell och info för Snälltågets Berlintåg.
Läs också:
Nästa år kan du tågluffa i Frankrike för 49 euro
Nu blir det enklare att ta tåget till Paris
Text: Per J Andersson • 2023-09-12
Nyhet • Restips • Tågresor