Annons
Annons
Två personer i Hamburg

Upptäck Hamburg till fots eller på cykel. Foto: GettyImages

Tyskland

10 favoriter i Hamburg – chefredaktören tipsar!

Hamburg är en underskattad metropol och en givet stopp på tågluffen – numera finns dagliga direkttåg från Sverige. Här är 10 saker du inte får missa!

Text: Fredrik Brändstöm • 2023-04-05 Uppdaterad 2023-08-08

1. Speicherstadt & Hafencity

Det är fascinerande att strosa runt bland de pampiga tegelbyggnaderna och kanalerna i Speicherstadt. Detta forna lagerhusområde vid hamnen i Hamburg blev 2015 utnämnt till ett världsarv av Unesco och står i stark kontrast till de moderna, arkitektritade husen i närliggande Hafencity, som med sina stora öppna ytor och sitt läge precis vid vattnet är ett perfekt ställe att ta en långpromenad en solig dag.

2. Elbphilarmonie

Inte långt från Speicherstadt precis vid vattenbrynet ligger Hamburgs senaste skrytbygge – det prestigefyllda konserthuset Elbphilharmonie som blivit en ny symbol för staden. Att ta rulltrappan upp till översta planet för att njuta av utsikten rekommenderas. Har du möjlighet så köp en biljett till en konsert, akustiken i den stora konsertsalen är fantastisk.

Imponerande vy över Hamburgs kanaler. Foto: GettyImages
Gå på konsert i vackra Elbphilharmonie. Foto: Moritz Kindler/Unsplash

3. Miniatur Wunderland

I en av lagerlokalerna i Speicherstadt ligger denna attraktion som är Miniatur Wunderland – har har man återskapat kända landskap och miljöer från hela världen, fast i miniatyrformat. Det tar tid att vandra igenom detta gigantiska och välgjorda museum, men reser du med barn och har ett par timmar att slå ihjäl torde det vara en given succé!

4. Beatles-tour

Fyra killar från Liverpool inledde sin musikaliska karriär på klubbarna i Hamburgs ruffiga hamnkvarter. Några år som definitivt kom att prägla supergruppen under hela deras karriär. Flera guidade turer i The Beatles fotspår finns men Stephanie Hempels rundtur är den bästa och mest originella. Bokas på hempels-musictour.de.

Mini-Venedig i Hamburg på Miniatur Wunderland. Även där drabbad av massturism. Foto: Maksym Harbar/Unsplash

5. Fiskmarknaden

Oavsett om du kommer direkt från klubben eller om du är uppe med tuppen så är Hamburgs klassiska fiskmarknad värt ett besök. Varje söndag klockan 5 på morgonen går denna lokala begivenhet av stapeln nere vid Elbe. Ta en fisksmörgås och lyssna på den högljudda kommersen från fiskhandlarna.

Adress: St. Pauli Fischmarkt 2, öppet från 5 på morgonen till 9.30 sommartid.

6. Båtkryssning på Elbe

Hamburg är verkligen en hamnstad i ordets rätta bemärkelse, och än idag kommer gigantiska fartyg från när och fjärran för att lossa varor i hamnen. Att ta en båttur på floden Elbe rekommenderas för att få en överblick över hamnområdet som är Europas tredje största.

Längs floden ligger båtarna på rad så bara att välja och vraka.

7. Sternschanze & Karolinerviertel

Undrar du var Hamburgs unga och trendiga håller hus så är ett hett tips att leta i närheten av dessa två angränsande stadsdelar. Här finns udda shopping i form av secondhand och skivbutiker, mysiga uteserveringar och spännande barer. Vill du bo mitt i smeten så checka in på trevliga boutiquehotellet Fritz im Pyjama.

En billig öl i Hamburg. Foto: Magnus S/Unsplash
Hamburg unga hänger i Sternschanze och Karolinerviertel. Foto: Victoria Sereda/Unsplash

8. St Pauli

De gamla hamnkvarteren, hem till ett legendariskt fotbollslag med samma namn och ett notoriskt redlight-district (Reeperbahn). Är du sugen på livemusik eller bara vill ta en barrunda är det hit du ska bege dig. Det är inte förvånande att svenska rocklegenden Thåström trivdes som fisken i vattnet i dekadenta St Pauli. Törs du ta en öl på sångarens favorit-sunkhak, även besjunget i en av hans låtar, så sväng förbi Nordlicht (Balduinstrasse 28).

9. Elbetunneln

Historisk tunnel under floden Elbe som byggdes 1911 för att hamnarbetare skulle kunna ta sig från St Pauli till flodens södra sida. Även om nya modernare tunnlar tillkommit så förblir den drygt 400 meter långa gångtunneln en fotogenisk turistattraktion och en populär passage för både fotgängare och cyklister.

10. Strandbarer

Ett välkommet tillskott till staden särskilt sommartid är alla strandklubbar som man numera hittar längs flodstranden. Även om ingen vettig människa skulle bada i smutsiga Elbe så är det härligt att ta en öl och njuta av sand mellan tårna en solig dag. StrandPauli är en av de populäraste av strandbarerna.

Moderna HafenCity med sina stora öppna ytor och serveringar. Foto: GettyImages

Ta tåget till Hamburg

Du vet väl att du kan ta både SJ:s Euronight och Snälltågets nattåg från Stockholm och Malmö direkt till Hamburg (och vidare till Berlin om du känner för det). Tågen stannar förstås och tar upp resenärer på vägen söderut även i Norrköping, Linköping, Nässjö, Hässleholm m fl stationer längs vägen.

Läs också

I Beatles fotspår i Hamburg

Ta tåget till toppen av Tysklands högsta berg

Tågluff i Europa – 6 episka rutter


Text: Fredrik Brändstöm • 2023-04-05
TysklandChefredaktören tipsarHamburgWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen