Annons
Annons
ÖBB nattåg

Middag i Berlin och frukost i Paris. Nu blir det smidigt tack vare ett nytt nattåg. Foto: ÖBB

Nyhet

Nu blir det enklare att ta tåget till Paris

Middag på Kastanienallee i Prenzlauer Berg och frukost nästa morgon på ett kafé i Montmartre. Snart blir det möjligt tack vare den nya nattågslinjen mellan Berlin och Paris.

Text: Per J Andersson • 2023-09-08 Uppdaterad 2024-06-14

Det är österrikiska tågbolaget ÖBB som i december börjar trafikera sträckan mellan den tyska och den franska huvudstaden. Det blir tre tåg i veckan till att börja med. Men redan hösten 2024 räknar man med daglig trafik.

Sedan Deutsche Bahn la ner alla sina nattåg 2014 har det saknats ett direkttåg från norra Tyskland till Paris. Går man tillbaka till 1980-talet fanns till och med direktvagnar mellan Stockholm och Paris. Sådana långlinjer ansågs onödiga då Europa avreglerade flygmarknaden i början av 1990-talet och lågprisflyget såg dagens ljus.

Även i ÖBB:s enklaste nattkupéer, liggvagnarna, ingår en enkel frukost. Foto: ÖBB
Om du bokar ÖBB:s liggvagn ingår frukost. Om du istället bokar plats i sovvagn (bilden) ingår dessutom en påse med snacks och en liten flaska bubbel för en trevlig kvällsstund innan du somnar. Foto: ÖBB

Sightseeing i Berlin

Med den nya förbindelsen kan svenskar som ska till Frankrike ta Snälltågets sovtåg eller SJ:s Euronight Stockholm–Berlin (de stannar och tar upp resenärer också i Norrköping, Linköping, Lund, Malmö och flera andra stationer längs vägen). Anlända i gryningen, gå på sightseeing i den tyska huvudstaden och hoppa på nattåget till Paris samma kväll.

Läs också: Berlin för nybörjaren – 16 tips för en maxad resa

Istället för att gå upp klockan fem för ett tidigt morgonflyg. Anländ till Paris relativt utvilad. Foto: ÖBB

ÖBB:s Pariståg, som trafikeras i samarbete med Deutsche Bahn, kommer på sin väg till Paris att stanna i bland annat Erfurt, Frankfurt, Mannheim och Strasbourg. Det kommer också att bli direktvagnar från Berlin via Köln till Bryssel.

Tror på fler nattåg

När det österrikiska tågbolaget presenterade nyheten i tisdags sa man att de nya linjerna är ett utslag av den ökade optimism när det gäller intresset för nattågstrafik i Europa.

– Allt fler människor i Tyskland och Österrike väljer det klimatvänliga tåget när de reser mellan länderna, sa Stefanie Berk på Desutche Bahn när nattågsnyheterna på tisdagen presenterades tillsammans med ÖBB. Vi vill satsa ännu mer på nya tåg, på mer komfort och bekvämlighet och på fler förbindelser.

Dessutom sätter ÖBB i slutet av året in nya Nightjet-vagnar i modern stil, men till att börja med bara på Hamburg-Wien- och Hamburg-Innsbruck-linjerna. Samtidigt lovar tågbolaget att man under 2024 ska presentera fler internationella nattågslinjer mellan Österrike, Tyskland och Italien.

Läs också: 3 nya nattåg i Europa vi är exalterade över att resa med

Just nu pågår en nattågsrenässans i Europa. Österrikiska ÖBB är det tågbolag som är aktivast när det gäller nya internationella nattåg mellan framförallt Österrike, Tyskland, Italien, Belgien och Frankrike. Foto: ÖBB

Läs mer om tågresande:

Italienska nostalgitåg – flera nya linjer lanseras

De tog tåget till Indien

Från smutsigt kol till ren el – därför tillhör tåget framtiden (essä)


Text: Per J Andersson • 2023-09-08
NyhetRestipsBerlinParisTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen