Tareq Taylors matresa i Jerusalem och Västbanken tillsammans med sin pappa Seif och bror Zafer. Foto: SVT / Tareq Taylors matresa.
Tareq Taylors matigaste tips till Jerusalem och Västbanken
I programserien Tareq Taylors matresa på SVT Play fick du i sex avsnitt följa matkreatören Tareq Taylor på en personlig resa till sin pappas hemstad Jerusalem. Tillsammans med sin pappa Seif och bror Zafer besökte han restauranger och matmarknader i Jerusalem och Västbanken. Vi bad Tareq dela med sig av sina favoriter från resan – från tahinifabrik till glassbar.
1. Himmelsk hummus
Abu Shukri
Det går inte många minuter in i första avsnittet av Tareq Taylors matresa förrän man som tittare börjar dregla. Tareq stiger in hos Abu Shukri, en liten restaurang innanför murarna i gamla staden av Jerusalem. Restaurangen ser inte mycket ut för ögat, men hummusen som är gjord på uråldrigt familjerecept gör snart Tareq helt tårögd.
– Det är en restaurang som drivits i tre generationer och som enligt pappa är precis likadan idag som den var när han var barn. Den enda skillnaden är att de använder en elektrisk matberedare för att göra sin hummus, istället för att mortla för hand som man gjorde förr. Hela upplevelsen gjorde mig helt rörd, berättar Tareq.
Som på så många restauranger i Jerusalem och Västbanken är inredningen hos Abu Shukri mycket spartansk. All kraft läggs istället på smak och matupplevelse. Men Tareq är noga med att påpeka att man inte ska låta ett halvtaskigt utseende på en restaurang hindra en från att våga prova maten.
– Jag har aldrig serverats något som varit dåligt eller tråkigt. Här lägger man ned sin själ i allt man lagar. Det gäller i synnerhet på Västbanken där det inte rör sig lika många turister. Istället är det lokalborna som är restauranggästerna och de måste vilja komma tillbaka. Det finns med andra ord inga turistfällor utan man kan med trygghet äta sig fram.
Abu Shukri finns idag på fyra ställen i Jerusalem och hummusen är lika god överallt. Ett perfekt ställe för frukost eller tidig lunch.
2. Matmarknader att frossa på
Mahane Yehuda & Nablus
Alla städer i Israel har en central marknad där det dignar av ostar, kryddor, frukter, bakverk och färska grönsaker. Den äldsta marknaden i Jerusalem heter Mahane Yehuda och är, enligt Tareq, något av ett måste under en resa hit. På marknaden arbetar kristna, muslimer och judar sida vid sida.
– Mahane Yehuda är en stor marknad med många olika råvaror, men även färdiga produkter som kan användas som del i en måltid. Det finns flera bagerier, ostbutiker, ja där finns allt, konstaterar Tareq som även besöker marknaden i programmet.
En annan marknad Tareq tycker man ska besöka är den som finns i staden Nablus, en bit in i Västbanken.
– Ett tips är att investera i lite kryddor, goda teer och kaffe att ta med hem. Det är produkter som går att förpacka så de håller. Priserna är väldigt bra, jag brukar inte pruta när jag handlar på marknaderna här, säger Tareq.
3. Tahini i alla nyanser
Al Jebrini
Tahini är en pasta gjord på krossade sesamfrön och används bland annat som grund i hummus. I Sverige kommer den oftast i en brunbeige-nyans, men i Jerusalem går den att hitta i hela skalan från riktig ljus till nästan helt svart. Tareqs tips är att besöka tahinifabriken Al Jebrini som ligger inne i Jerusalem.
– De exporterar inte sin tahini utan det är bara här i fabrikens butik som du kan provsmaka och köpa med dig den hem. Ännu ett tips på en produkt som håller länge! Många här gillar att äta tahini som godis, man blandar den med lika delar druvsirap. Då kan man säga att man äter som en riktig arab, skrattar Tareq.
4. Bästa glassen
Rukab’s Ice Cream
Man brukar ofta referera till Italien som glassens – eller gelatons – hemland. Men faktum är att glassen antagligen kom till Europa via Israel och Palestina. I serien besöker Tareq Rukab’s Ice Cream som finns på gatan med samma namn, Rukab street, i staden Ramallah på Västbanken – enligt honom ett måste för glassälskaren.
– Rukab’s Ice Cream har en fantastisk historia av att tillverka glass och har gjort det sedan 1941. Smakerna är så rena och fina här – det är verkligen en fantastisk upplevelse!
Glassen görs på arabiskt gummi, eller arab gum som det kallas på engelska, en ingrediens gjord på torkad mjölksaft från trädet Acacia senegal och som används istället för ägg och gelatin. Ingrediensen gör även att glassen tål mer värme vilket innebär att den inte smälter lika snabbt.
– Jag tycker man ska prova smaken som heter just arab gum för att se hur glassen smakar när den är helt ren. Deras pistage är också helt fantastisk här nere, och chokladglassen var helt galen. Egentligen tycker jag man ska gå loss och prova alla smaker!
5. Öl kryddat med Mellanöstern
Taybeh Brewing Company
Bryggeriet Taybeh ligger i byn med samma namn på Västbanken. Här tillverkar man hantverksöl i små volymer och helt utan tillsatser. Det första microbryggeriet i Mellanöstern som nu även tas över av grundarens dotter – Palestinas enda kvinnliga ölbryggare.
– Bryggeriet är påkostat och även väldigt vackert. Här kan du köpa öl som är smaksatt med kryddor som är starkt förknippat med regionen, men även vin och sprit. Taybeh är också ett spännande resmål i sig, väl värt en resa!
Om du beger dig längre in i Västbanken är Tareqs tips att hyra en lokal guide. Det kan annars vara svårt att ta sig fram om man inte pratar arabiska.
Sist men inte minst: någon maträtt man inte bör missa?
– Den palestinska rätten musakhan är en bra introduktionsrätt! Den består av grillad kyckling med mycket sälta, lök och serveras på taboon-bröd. Det är en sådan där rätt man måste lägga sig ned och sova en liten stund efter att ha ätit, skrattar Tareq.
Generellt kan man säga att arabisk mat är smakrik men inte stark. Den är ofta kryddad med varma kryddor, kardemumma och svartpeppar.
– En personlig favorit som är helt fantastisk är maklube som vi även lagar flera gånger i programmet. En palestinsk klassiker med bland annat lamm och aubergine. Gryträtterna är också ett säkert kort, de är alltid helt outstanding, avslutar Tareq.
Israel – utomjordisk öken
Tel Aviv – stranden som blev stad
Redaktionen tipsar: böcker, filmer och serier som väcker reslust
Text: Sofia Zetterqvist • 2021-03-10
Restips • Intervju • Mat och dryck