• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Tel Aviv – stranden som blev stad

  Det mullrar vid horisonten. Men över stranden i Tel Aviv lyser solen. Och när solen har gått ner dansar invånarna tills den går upp igen. Följ med till Mellanösterns hetaste stad och Medelhavets coolaste strand.

  Tel Aviv – stranden som blev stad
  Från taket på Hotel Carlton betraktar vi den vita staden, timmarna innan nattens nöjen tar vid. Foto: Bruno Ehrs

  Ett efter ett tänds fönstren i de vita höghusen som bildar stadens skyline. Poolen på Carlton Hotels tak ligger blank. Parasollen är nerfällda. På väggen inne i restaurangen med utsikt över den turkosfärgade vattenytan hänger ett koshercertifikat som påminner oss om vilket land vi befinner oss i.

  Långt där nere mullrar vågorna in mot stranden. Surfarna i sina våtdräkter är irrande svarta prickar i vita skummande vågor. En regnbågsflagga utanför ett strandkafé fladdrar i den svaga kvällsbrisen, medan isen klirrar i gästernas drinkar.

  Ett gäng vältränade brunbrända tjejer i bikini och killar i badbyxor spelar strandvolley i skymningsljuset, medan plufsiga män med ortodox tro, långa tinningslockar, för stora svarta kostymer och pärlemorvit hy (som om de mycket sällan lämnade sin mörka bönerum) tittar på. Och från hamnen i Jaffa fyra kilometer söderut hörs minaretens vemodiga allahu akbar.

  Tailor Made Tel Aviv. Foto: Bruno Ehrs

  Nattklubben Tailor Made.

  En gång i tiden skrädderi. Nu förvandlad till klubb för fest, dans och hedonism.

  Tel är hebreiska för en kulle som skapats av människan, medan aviv betyder vår, årstiden då allt föds på nytt. Vi befinner oss i den pånyttfödda staden i det lika urgamla som nyskapade landet. Altneuland, det gamla nya landet, som den österrikiske journalisten Theodor Herzl kallade det när han för mycket länge sedan, långt före förintelsen, satt med sina sionistpolare på Café Central i Wien och diskuterade de europeiska judarnas drömmar om en judisk nation.

  Israel. Med ena foten i Medelhavet och den andra i arabiska öknen. Med färre invånare än Sverige och till ytan litet som Småland. Ständigt ifrågasatt och i hetluften. Så fort man öppet uttrycker en åsikt om landet börjar det hagla småsten från praktiskt taget alla håll. Antingen är man för positiv eller för negativ. Eller så beskylls man för att inteha tagit ställning. Åsiktskorridoren däremellan, där iakttagelserna och slutsatserna passerar utan anmärkning, är smal som den vassaste knivsegg.

  Hit kom de förtryckta och undanskuffade för att förverkliga sina drömmar. Många av dem var övertygade om att ett folk utan land på så sätt fick ett land utan folk. Men övertygelsen överensstämde dåligt med verkligheten. Det fanns ju redan ett folk där. Och FN förslog att man skulle dela på landet, vilket milt uttryckt inte gått så bra.

  De judiska nybyggare som ville så och skörda, få öknen att grönska och förverkliga sina socialistiska idéer bildade kibbutzer. De som vill komma närmare Gud begav sig till Jerusalem. Och de som var på jakt efter den lycka som mammon skänker och inte skämdes för sin hedonism, ja, de skapade Tel Aviv.

  När solen går ner i Medelhavet börjar festen på stadens barer och klubbar.

  Du sitter på stranden.Sanden är ljus och len. Havet ligger blankt, vattnet är nästan helt transparent. Du tänker att detta måste vara en av världens finaste stadsstränder. På strandserveringen svalkar sig ett gäng tjejer och killar med dagens första Maccabee-öl. Snart går solen ner i Medelhavet och därefter öppnar de första klubbarna. Då ser du en ljuspunkt på himlen. Den är på väg rakt mot dig. Men då ser du en annan ljuspunkt som från motsatt håll är väg mot den första ljuspunkten. Så krockar ljuspunkterna. Inget hörs. Det är så tyst att du hör din egen andning. Men fem sekunder senare kommer smällen. Bang! Fönsterrutorna på strandbaren skälver. 

  "Det är därför vi inte har tid med kallprat, fortsätter Ido. Du kan ju dö imorgon. Hela tiden går vi rakt på det viktigaste."

   Reportaget fortsätter på nästa sida. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!