• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så fixar du snus i Thailand

  Ska du åka till Thailand och är snusare? Rädd att dosan ska slut och du blir utan? Lugn bara lugn, så här får du tag på snus på Thailandssemestern.

  Så fixar du snus i Thailand

  1. Ta med dig hemifrån

  Det här är egentligen ett förberedande steg men värt att ta upp. Det är lagligt att ta med sig snus för personligt bruk till Thailand vid inresa. Och även om det inte är omöjligt, så kan det vara svårt att hitta snus när du väl är där. Bäst är alltså att ta det säkra före det osäkra och ta med sig en dosa för mycket än tvärt om. Dock så får mängden bara uppgå till 250 gram tobak per person, kom ihåg att det inkluderar all sorts tobak. Tar du bara med dig snus innebär det till cirka fem dosor för lössnus och tio dosor för portion, beroende på dosans storlek. 

  Foto: Alexandra Nyberg Eliasson.

  2. Beställ från nätet

  Det finns flera företag som skickar snus från Sverige, men eftersom man måste ha licens för införsel av tobak om det övergår 250 gram (per inresa), så kan man få problem i tullen och det är upp till dig själv att hålla koll på införselsregler. Höga tull- och fraktavgifter gör också att det sällan är värt det. Det finns däremot ett företag i Thailand, Siamsnus.com som gör och säljer snus i flera olika smaker. Vi har inte provat det men enligt uppgifter ska snuset smaka helt okej, och ett stort plus är att det är billigare än att köpa svenskt snus. Enligt hemsidan levererar de till hela Thailand på 2-3 dagar och man kan få rabatt vid köp av flera dosor. 

  3. Be någon att skicka snus till dig?

  De som har läst punkt 1 vet att man inte får ta med sig in mer än 250 gram snus per inresa.

  Johan Badenhorst jobbar med handelsfrågor på den Thailändska ambassaden. Enligt honom är det svårt att tolka de Thailändska tullreglerna eftersom det inte finns några bestämmelser för just snus, då det omfattas av reglerna för tobak. Snus är inte olagligt men det finns inga garantier att man får igenom det i tullen oavsett om det är med post eller vid inresa. Däremot krävs det en licens för att importera snus i landet om det övergår gränsen på 250 gram.

  – Så om man har tagit med sig snus in i landet när man kom dit så kan man inte be någon att posta det till en, säger Johan Badenhorst. 

  Foto: Thinkstock.

  4. Köp på plats

  Det går att köpa snus i Thailand och många svenska barer och restauranger säljer ett varierande utbud av svenskt snus. Var dock beredd på att priserna är dyrare än i Sverige. Här är ett urval av de ställen som vanligtvis säljer snus i Thailand. Har du fler tips? Dela med sig nedanför i kommentarsfältet så uppdaterar vi listan!

  Bangkok

  New Cowboy Bar,  Sukhumvit Soi 22 (Nära 7-Eleven)

  Buddy's Bar & Grill, Sukhumvit Soi 22 (nära Titanium Ice Bar)

  Stable Lodge, Sukhumvit Soi 8

  Cajutan, Sukhumvit Soi 18

  Hua Hin

  Niva Coffee, soi 94 

  Sports Bar, nära soi 94

  Koh Chang

  Bosses Bar, Klong Prao Beach (nära Emerald Cove)

  Koh Samui

  Sweden Bar och Restaurang, Chaweng Beach 

  Erik's Restaurant, Lamai Beach

  Ko Pha-Ngan

  Same same, Haad Rin

  Krabi

  Swedish Pub & Restaurant, Sala Dan Village, Koh Lanta

  Café Europa, Soi Ruamjit Pak Nam, Ao Nang

  Pattaya

  Scandalinc restaurant och golfbana, Soi Skaw Beach

  Flaggan, South Pattaya Road (nära Shell-macken)

  Globetrotter Hotel-Restaurang, hörnan av Pattaya Central Road och Beach Road.

  Phi Phi Island

  Stockholm Syndrome

  Phuket

  Swedish Bakery, Kamala Beach

  Grabbarna Grus, Soi Viking, nära Bangla Road 

  Stockholm Syndrome, Bangla Road, Patong Beach  

  Harry's Steakhouse & Restaurant, Karon Beach

  Karlsson's Hotel Restaurant & Steak House, Soi 16, Patong

  Rayong

  Olearys S.B.D, Ban Phe, på samma gata som piren. 

  Foto: Thinkstock.

  5. Vid kris eller när semesterkassan sinar: köp indisk portionssnus

  Det indiska portionssnuset Chaini Khaini påminner om det svenska men är lite mer kryddigt i smaken och finns i smaker som mango, mint, kardemumma och grönt äpple. Har du tur så hittar du det i indiska eller pakistanska matbutiker, eller på marknader till ett betydligt billigare pris än vad du får betala för en dosa svenskt snus.

  6. Sista utvägen: tigg en prilla från en annan snusare

  Det här tipset är inte hållbart i längden och kanske inte är det bästa så vida det inte är handlar om en familjemedlem eller polare. Annars: leta efter den distinkta bulan under läppen, det aningen sneda leendet och den avslöjande slitna tygringen på någon av jeansfickorna.

  Läs mer:

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!