Rundresa med kidsen i Thailand. Foto: Ulf Berglund
Öluffa med barn i Thailand – 50 dagar i paradiset
Från östkust till västkust. Från monsun till solsken. Vagabonds chefredaktör spenderade 7 veckor med familjen i Thailand. En resa som till slut blev ett minne för livet.
Från mitt immiga flygplansfönster skönjer jag Koh Samuis grönska genom hål i den täta molnmattan. Flygplanet vobblar i luftgroparna och gör flera försök att landa bara för att lyfta mot skyn igen precis innan vi ska nå marken. Till slut hörs det välbekanta ljudet av hjul som möter fast mark. Alla i det lilla inrikesplanet applåderar av lättnad. Utanför smattrar regnet obönhörligt.
Vi hade förväntat oss en del nederbörd, men inte av den här kalibern. I taxin till hotellet i Chaweng som vi lyckats spontanboka efter att vi missat den anslutande färjan till Koh Pha-Ngan, ser vi med förfäran hur de mötande bilarna plöjer upp svallvågor framför motorhuvarna. Folk i genomskinliga regnrockar vadar med vatten ovanför vaderna på väg till affären för att handla. Det känns långt ifrån seriöst men barnen i baksätet verkar glada. De låtsas att de är på en gungande båt som kör genom havet.
– När ska vi bada pappa?
Vad har vi gett oss in på? Januari kan vara en lite osäker månad på östkustens öar – men i år har det regnat mer än normalt och monsunen har varat längre än vanligt. Hade jag varit ensam hade jag inte brytt mig, bara dragit igång en film på datorn eller läst en bok i väntan på att regnet ska avta.
Men nu har vi plötsligt ansvar för två barn, som hela tiden frågar när de ska få testa sina nya simpuffar och cyklop. Får en lätt panikkänsla av att vara instängd och isolerad på en ö, långt hemifrån. Kollar flygen till fastlandet. Alla flighter är slutsålda. Ute på Chawengs huvudgata plöjer vesporna fortfarande genom djupt vatten.
Men redan dagen därpå börjar det så smått att klarna upp. Vi tar en promenad på stranden där allehanda bråte har sköljts upp efter stormen. Ett gäng nyanlända ryssar kastar sig ystert ut i vågorna trots röd flagg. Stranden är full av glada ansikten som knappt varit utomhus på dagar, till och med veckor.
– Vi har varit här i två veckor, det har regnat konstant. Imorgon flyger vi hem, säger några bleka och trötta australiensare.
Vi tycker synd om dem men glädjer oss att vi faktiskt har nästan sju veckor kvar i Thailand, på en så lång vistelse gör det inte så mycket om några dagar regnar bort.
Ytterligare en dag senare är det fortfarande krabb sjö och palmerna vajar i vinden men det mesta av vattnet har på något mirakulöst sätt runnit bort från gatorna och folk promenerar runt som om inget hade hänt. Färjorna har börjat gå igen och den bullriga speedboaten skumpar nästan ingenting när vi kommer ut på havet. Snart är vi framme i Thong Sala på södra Koh Pha-Ngan. En minibuss tar oss vidare på skumpiga vägar förbi bungalowbyar och kokosnötplantager. Sticker ut huvudet ur fönstret och drar in doften av grillrök, fuktig grönska, Thailand.
Efter 20 minuter når vi stranden Hat Salad på öns nordvästra kust. En vacker liten strandskärva med små bungalowhotell som klättrar upp längs den grönskande bergssluttningen. Jag känner hur axlarna rasar ner två decimeter. Vi hoppar ner i det varma havet samtidigt som en snabb skur kommer och miljontals svala regndroppar dansar på ytan. Känslan är fantastisk. Äntligen kan semestern börja!
Jag och min fru hade pratat länge om att fly undan den svenska vintern och maximera den generösa svenska föräldraförsäkringen genom att åka på en längre semester med våra barn som då var 5 och 3 år. Thailand var ingen självklar kandidat – i början siktade vi på Kalifornien eller avlägsna resmål som Nya Zeeland och Australien.
Thailand vann fajten, delvis av ekonomiska skäl – att bo och leva i exempelvis USA kostar dubbelt så mycket som i Thailand, där vi kunde få en semester med guldkant och dessutom stanna längre. Att man kan resa runt enkelt utan att behöva hyra en egen bil talade också till Thailands fördel.
Vi gillar djungelkänslan på Koh Pha-Ngan och trivs bland de frodiga bergen och alla slanka kokospalmer. Ön är fortfarande halvbökig att ta sig till, i och med att den inte har någon flygplats. Tack vare detta har man lyckats bevara något av den oförstörda känslan av paradis, även om det byggs mycket överallt.
– Vi försöker göra Koh Pha-Ngan till den gröna ön. Med Koh Samui är det försent, där är redan för mycket byggnationer och hotell. Men här finns fortfarande möjlighet att bevara naturen och satsa på ekoturism, säger David från Frankrike, som är manager på hotellet i Thong Nai Pan Noi där vi bor vår andra vecka på ön. Han kom hit under en långresa för 15 år sedan och förälskade sig i ön.
– Naturen, stränderna … it was magnifique, säger han med tydlig fransk accent.
Hippievibben som många förknippar med Koh Pha-Ngan lever i viss mån kvar men partyryktet har tonats ner. Den gamla backpackerstämpeln är på väg att falna och ön riktar sig mer och mer mot yogaentusiaster, par och familjer som vill ha en lugn semester.
Att resa med familjen är dock inte alltid synonymt med just en lugn semester. Platserna vi varit på hittills har inte flödat över av andra barn att leka med vilket gör att barnen är mer beroende av oss för stimulans.
En av dagarna tar vi en långsvansbåt till Bottle Beach, en fin strand som ligger strax norr om Thong Nai Pan Noi. Båtturen är underbar, vi passerar karg klippig kust täckt av djungel och små vattenfall. På kvällen äter vi burmesisk curry på strandrestaurangen Sand in my Shoes på Thong Nai Pan Noi. Barfota i den svala sanden omgivna av facklor i mörkret. En fin avslutning på en fin dag. Det känns magiskt att vi fortfarande har hela fem veckor kvar i Thailand.
Mötet med Ao Nang är något av en chock, efter de lugna veckorna på Pha-Ngan. Ständigt surrande armador av långsvansbåtar nere i vattnet, dessa pittoreska men högljudda fordon, som bullrar som mindre jetplan när de är i sällskap av andra båtar. Barnen tycker dock att det är toppen med alla souveniraffärer. Och framför allt har vi nu förenats med mina föräldrar som kommit ner med flyg för att ansluta sig till oss i två veckor. Barnen är gladare och allt känns lite festligare.
Ao Nang är ingen skönhet, men bortsett från själva staden är det en vacker plats. En lång strandlinje med sockertoppsberg och öar framför horisonten. Man förstår varför det blev en turistmagnet från första början. Ao Nang är också en bra bas för att upptäcka alla vackra platser som finns i närheten. Vykortsfagra Railay Beach ligger bara drygt en kilometer härifrån med båt.
En favorit blir långgrunda stranden Nopparat Thara en bit utanför Ao Nang där stämningen känns betydligt mer lokal och avslappnad. Uppsluppna skolklasser i uniform. Picknickande barnfamiljer. Livräddare på kurs. Kungsfiskare som vilar på elledningarna. Bakom den skuggiga träddungen vilar tuk-tuk-förare i väntan på körningar. Här äter vi resans bästa seafood på Krua Thara. Själva stället är oansenligt, men maten extraordinär. Krabba med curry, friterade soft crabs och små musslor i limesås. Räkkakor, morning glory och papayasallad. Kalla Chang-öl. Det thailändska köket i sitt esse!
Thailand har, trots temporära dippar, än så länge varit klart över förväntan. Det som gör det så lätt att resa i Thailand handlar också om att det är rätt likt sig överallt. Same same but different. Öarna och orterna kan skifta lite i framtoning men det är samma bungalower, i stort sett samma menyer på restaurangerna och priserna ungefär desamma, samma hylla med pocketböcker som går i arv mellan resenärer.
Och det är inte menat som negativ kritik. För en småbarnsfamilj är enkelheten en ynnest, skönt att slippa städa, duka undan maten, fylla diskmaskinen, klä på barnen varma kläder. Vill man åka på en utflykt eller ha kläderna tvättade går det mesta att ordna via receptionen.
Maten är ett solklart plus, det är svårt att hitta ett land med så hög kulinarisk lägstanivå. Efter ett par veckor på thaikost till lunch och middag känns det som om jag kan fortsätta med detta resten av livet.
Koh Lanta. Vi har efter en vecka på fastlandet strandat på svenskarnas favoritö. Joggar längs stranden tidigt på morgonen. Det är lågvatten och thailändare hukar i vattenbrynet på jakt efter snäckor och musslor. Några braminglador cirkulerar uppe i luften. På den södra delen av stranden Klong Dao ligger fiskarnas långsvansbåtar parkerade och ljuder den entoniga stämman från byns minaret över stranden.
Trots Lantas popularitet finns fortfarande en långsamhet och en småskalighet som gör att det inte känns exploaterat, kanske är det just det som är lockelsen. Här finns inte den hets som karakteriserar vissa badorter.
Vår bungalow ligger bara några meter från havet så förutsättningarna för en behaglig semester är exceptionellt goda. Barnen får snabbt nya kompisar. Vi varvar dagarna med bad, yoga och snorkling. På kvällarna går vi bort till farmor och farfar på Long Beach och äter middag på stranden. Solnedgångarna då himlen och stranden färgas rosa är lika magiska varje gång.
En chaufför med det ultimata artistnamnet Mr Man hämtar upp oss för en rundtur på ön. I framsätet sitter hela familjen. Två små barn, den yngsta bara sex månader, och frun med huvudduk.
– Idag är det hett, säger han, och pekar på sin fuktiga t-shirt.
Mr Man brukar fiska i vattnet under den höga bron som knyter samman Koh Lanta Noi och Koh Lanta Yai. Fiskarna säljer han till restaurangerna i öns största samhälle, Saladan, och får ett par hundra baht per fisk.
– Jag skulle precis ut och fiska med harpun när du ringde, men detta är bättre betalt.
Färden längs östkusten går förbi gummiplantager, palmodlingar, moskéer med flagnande färg. Enkla ofärgade betonghus med plåttak och gårdar där tuppar och enstaka kor strövar omkring. Här är turismen ganska osynlig. Dagen är het och vindstilla men det fläktar skönt på flaket.
Old Town, Lantas gamla stad, är ett sömnigt färjeläge, en thailändsk vilda västern-stad med bohemisk touch. Den korta huvudgatan kantas av charmiga och stilfullt renoverade trähus med terrasser som har fenomenal utsikt över havet och skärgården.
– Det är väldigt lugnt här, inte som Bangkok, säger Pook Kritaya Phattharaponlet, en kvinna med stort runt ansikte och svarta dreads, som driver butiken Malee Malee där hon säljer snygga souvenirer och designföremål som tillverkats för hand av hennes vänner och familj.
Hon kommer från Bangkok ursprungligen men träffade sin man på Koh Lanta och blev kvar. Här sitter vi en god stund i skuggan och smälter lunchen med en espresso medan barnen leker med hennes kattunge Tyfoon.
Fortsätter genom ön och ut på västkusten. Vägen längs sydvästra Koh Lanta går nära havet och förbi vackra stränder, ofta högt ovanför havet. En kontrast till norra Koh Lanta som känns ganska platt. Långa nedförsbackar där vi håller tummarna för att Mr Mans bromsar är nyservade.
Hjälmlösa turister på vespa, apor som tjattrar vid vägkanten, stånd som säljer bensin i gamla spritflaskor. Längst ner på ön, inne i nationalparken, stannar vi på vad som kallas öns sista strand, Bamboo Beach. En tom paradisstrand med klart vatten och en enkel strandbar. Efter det sköna doppet får barnen glass och de vuxna en iskall öl i skuggan.
Snart fem veckor har gått och vi är helt inne i det thailändska livet. Kroppen har börjat vänja sig vid det varma klimatet. Blev till skillnad från många andra inte helt såld på Thailand första gången jag besökte landet men inser dess fördelar nu, efter en längre resa med familjen. Kanske är det också som familjeresmål som Thailand har sin framtida potential – de unga och rastlösa hipsterresenärerna har för länge sedan gett sig av för att bryta ny mark, i andra länder och på andra kontinenter.
Vi tar färjan till Koh Jum, första stoppet mellan Koh Lanta och Krabi. Det blåser en del och vi sitter på nedervåningen av en gammal skorv. Efter en timme släpps vi av, och lämpas ner i en av flera longtailbåtar som angjort kring färjan. Koh Jums lummiga bergstoppar reser sig ovanför det Andamanska havet.
Jag besökte Jum för åtta år sedan och inte mycket verkar ha hänt sedan dess. Rustika bungalowbyar gömda i grönskan längs den långa stranden. Tre veckor på Lanta vaggade in oss i känslan av att det var en lugn ö, vilket det var men inte jämfört med Koh Jum. Här hörs knappt en båtmotor, eller en vespa, total tystnad råder.
Koh Jum har inte de kritvita stränderna, det är klippigt och lite svårt att bada vid lågvatten, men här finns en enkelhet som känns befriande. En skönhet som kommer av att naturen är så orörd och vild. Priserna är också lägre här än på Lanta. Koh Jum känns som den perfekta avslutningen på vår odyssé genom Thailands övärld. Kvällarna klingar av tidigt. Det är ett lugn som uppstår när det inte finns så mycket att göra, när utbudet är nerdraget till ett minimum.
Vaknar utvilad halv sex och promenerar längs stranden, tills den tar slut på sydsidan. Bara någon enstaka joggare och de obligatoriska halvvilda strandhundarna, som hänger i pack men håller sig på sin kant.
Vi badar och snorklar i timmar längs den vilda stranden. Olle, vår äldsta son, har lärt sig att simma under resan och dessutom kommit över skräcken att det ska finnas köttätande pirayor i vattnet. Lyckan då han för första gången ser en fisk på nära håll genom cyklopet är obetalbar.
Bakom reportaget:
Sedan Fredrik Brändström kom hem lider han av ett smärtsamt begär efter äkta thaimat. Trots matlagningskursen på Koh Lanta har han inte fullt ut lyckats återskapa den autentiska känslan i hemmaköket. Så gissningsvis blir det snart en resa tillbaka.
Text: Fredrik Brändström • 2018-02-23
Restips • Thailand • Reportage • Resa med barn • Sol och bad