• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Indiens 10 bästa stränder

  Indien får dig kanske att tänka på myllrande storstäder, tempel, maharajapalats och djungler med vilda tigrar. Men finns det inga schysta stränder då? Jodå, Vagabonds Indienexpert har listat sina tio favoriter.

  Indiens 10 bästa stränder

  1. Nagoa Beach, Diu

  Portugisisk charm 

  Diu är en ö med en liten sliten stad i portugisisk kolonialstil, omgiven av sandstränder. Ön ligger bara några meter ut från fastlandet, varifrån det finns broförbindelse. På fastlandet, som tillhör delstaten Gujarat, råder förbud mot konsumtion av alkohol. På ön Diu, som varit portugisisk koloni, flödar däremot spriten. Barerna och hotellen, inriktade på "alkoholturister" ligger tätt, och ju längre dagen går ser du allt fler som går ostadigt. Hyr cykel och trampa till Nagoa Beach och njut av sand, fridfullhet och hyfsat rent vatten. 

  Kombinera med: Safari i Gir Nationalpark där det asiatiska lejonet lever.

  Nagoa Beach. Foto: Getty Images.

  2. Murud och Janjira, Maharashtra

  Fina fisken på tom strand

  Murud, 16 mil söder om Mumbai, är fiskeby med en spännande fästning, Janjira, i havet strax utanför kusten. Här bosatte sig redan under me-deltiden sjöfarare från Afrikas horn och ett litet svart Afrika bildades på Indiens västkust. Norr om Murud finns en bred och oftast helt folktom strand. I veckorna är du nästan ensam på stranden, medan du på helgerna trängs med Mumbaibor. Vattnet är grumligt. Men fisken som serveras är god, havsbrisen svalkande och stämningen avslappnad. 

  Kombinera med: Storstadsliv i Mumbai några timmars resa norrut och stränderna i Goa några timmar söderut.

  Folktomt på stranden i Murud. Foto: Senorhorst Jahnsen/Flickr.

  3. Mandrem, norra Goa

  Fridfullhet och yoga

  I norra Goa finns en strand så folktom och fridfull att man undrar det är något man mis-sat. Var är alla andra? tänker man. Mandrem Beach är vidsträckt och djup. Och fridfull. Kommersen, folklivet och ståhejet- på de exploaterade turiststränderna söder om Chaporafloden känns behagligt avlägset.

  Här finns en handfull små hotell, några med meditation och yoga på programmet. Men inget nattliv. Inga fullmånefester. Bara havets muller och palmernas rassel i vinden.

  Kombinera med: De unga hippa ryggsäcksresenärernas och de övervintrade gammelhippiernas favorit: Arambol.

  Goas bästa strand.

  Mandrem – en av Goas bästa stränder.

  4. Vagator Beach, norra Goa

  Flower-power utan nakenbad

  Little och Big Vagator Beach är hippieklassiker som har det där lilla extra som skiljer dem från dussinstränderna. Förr arrangerades haschdoftande fullmånefester här, men sedan flera år tillbaka har myndigheterna förbjudit dem. Stenblock utkastade i vattenlinjen, mjuk och len ljus sand, brädlappsserveringar, klumpiga solstolar i trä och en och annan strövande ko. Vagators stränder är charmiga och egensinniga. För 30 år sedan var detta en nudiststrand. Idag är det badkläder på. Basta!

  Kombinera med: Hippiebyn Chapora där du kan få syn på övervintrade hippier.

  Shiva på Vagator Beach.

  En leende Shiva på Vagator Beach.

  5. Palolem, södra Goa

  Tropisk resenärslättja

  Palolems huvudstrand ligger i en bukt med en rundning som förmodligen befinner sig nära paradisidealvinkeln. Kokos-palmerna välver sig ut över stranden. Sanden är ljus och finkornig. Strandskjulen som rymmer barer, restauranger och enkla hotell ligger tätt och signalerar med sina flätade bambufasader tropisk lättja.

  Stranden i Palolem, Goas vackraste, är inramad av solvarma, mjuka klippblock och stenar. Dessutom finns flera bukter på promenadavstånd söderut: först lilla Colomb, sedan de längre och naturskönare Patnem och Rajbag.

  Kombinera med: Besök på marknaden i staden Margao tre mil norrut.

  Bästa stränderna i Goa

  Mu så vackert det är på Palolem Beach.

  6. Varkala, Kerala

  Gudomlig strand

  Stranden i Varkala är inte bara populär bland västerländska resenärer. Den är dessutom helig och därför kommer också hinduiska pilgrimer hit för att bada. Varkala har varit pilgrims-ort sedan templet byggdes på 1100-talet, men det är först de senaste 20 åren turisterna upptäckt den ljusa sandstranden som backas upp av dramatiska, järnhaltiga och därför röda klippor. Längs klipp-kanten 50 meter ovanför stranden finns ett fulländat resenärstillhåll med brädruckelrestauranger.

  Kombinera med: Hyra husbåt med förare och kock och glid omkring ett dygn på floderna, åarna och kanalerna i Backwater.

  Röda klippor på stranden i Varkala

  På stranden nedanför de järnhaltiga klipporna i Varkala softar både pilgrimer och resenärer.

  7. Mamallapuram, Tamil Nadu

  Like a rolling stone

  Mamallapuram är en liten stad som förutom sitt berömda kusttempel bjuder på sandiga gator, stenhuggarverkstäder och skulpturer, tempel och grottor uthuggna direkt ur berget. Samtidigt råder tät ryggsäcksluffaratmosfär, kryddad med helgturistande Chennaibor. Missa inte Krishnas Butter Ball, en jättelik stenboll som ser ut att rulla iväg nedför berget.

  Den ljusa sandstranden skulle kunna vara perfekt för bad om det inte vore för att det är ganska skräpigt och för att vattnet är lite för grumligt. 

  Kombinera med: Före detta franska kolonin Pondicherry 10 mil söderut.

  Stranden i Mamallapuram.

  Strandtemplet vid Mamallapuram.

  8. Puri, Odisha

  Nöjesfält på stranden

  Puri är både en pilgrimsort för pilgrimer från hela Indien och en semesterdestination för badsugna Kolkatabor, som håller till på västra delen av stranden nedanför Park Beach och Puri Hotel. Här är det fest och tivoli i strandkanten från gryning till skymning med kameler- för ridning och för-säljare av rosa sockervadd och indiska snacks. I vattnet är det trångt av badande. Skratt, lek och stoj.

  Missa inte världsberömda sandskulptören Sudarsan Pattnaik som håller till på stranden nedanför Hotel Mayfair.

  Kombinera med: Templet i Konark, utformat som en vagn till solguden Surya och dekorerat med erotiska skulpturer. 

  På stranden i Puri samsas fiskare och turister.

  På stranden i Puri samsas fiskare och turister.

  9. Elephanta Beach, Andamanerna

  Skön djungelstrand

  Det finns en strand på ön Havelock som inte har ett nummer: Elefantstranden. Hit finns inga vägar, bara en stig genom djungeln som slutar i en gyttjig sankmark, där man promenerar torrskodd vid lågvatten, men får vada under högvatten. Mangroveträden slingrar sig, medan krabbor och små kräftor ränner fram och tillbaka. Därefter kommer du fram till stranden som har sand vit som snö och vatten klart som mineralvatten. Här visar planeten jorden upp sig från sin bästa sida. 

  Kombinera med: Gör som de indiska turisterna, boka en båtutflykt och snorkla vid korallrev längre ut i havet.

  Varför Elephanta Beach på en av öarna i Andamanerna heter så är inte svårt att fatta.

  Varför Elephanta Beach på en av öarna i Andamanerna heter så är inte svårt att fatta. Foto: Senorhorst Jahnsen /Flickr.

  10. Beach number 7, Andamanerna

  Utomjordiskt vacker

  Indiens vackraste strand har Indiens tråkigaste namn: Nummer 7. Kan en strand heta så? Jo, på ön Havelock i ögruppen Andamanerna, som ligger närmare Thailand än Indiens fastland, är det möjligt. Sanden är vit och vattnet, som är genomskinligt, är långgrunt. Allt ramas in av mäktiga mahua-träd med stammar så höga och trädkronor så gröna att de ger ett både majestätiskt och utomjordiskt intryck. Turismen i strama tyglar: det är förbjudet att bygga närmare havet än 200 meter från högvattenlinjen. 

  Kombinera med: Den spöklikt förfallna brittiska småstaden på Ross Island.

  Andamanerna har Indiens vitaste sandstränder och klaraste badvatten.

  Beach number 7. Andamanerna har Indiens vitaste sandstränder och klaraste badvatten.

  Övergiven spökstad. Foto: IomaDi/Flickr.

  Bok om Indien

  Indien – personlig guide heter Vagabonds egen guidebok till det bästa av Indien – beställ här!
  New Delhi–Borås,
  Pers senaste bok, handlar om PK Mahanandia som växte upp nära stranden i Puri som är med i den här listan – så småningom blir han kär i Lotta från Borås och cyklar 700 mil till Sverige för att återförenas med henne. Läs mer och beställ här! 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!