Annons
Annons
Plockmat på ett bord och en man.

I boken Masala Mama får du en guidning i det bengaliska köket och genom Rizwans personliga resa. Foto: Simon Bajada/Getty Images

Bangladesh

Kokboken som tar dig till matkulturen i Bangladesh

Följ med på en smakrik resa till Bangladesh. I kokboken Masala skildras den bengaliska matkulturen – ett kök som för många i Norden är relativt okänt.

Text: Karin Wimark • 2023-09-27 Uppdaterad 2023-09-27

– ”Curry! Ni äter väl mycket curry?”

Så inleds boken Masala Mama i vilken författaren Rizwan Qadery lyfter den bengaliska matkulturen – ett kök som är underrepresenterat i Norden. Bengalisk mat är nämligen något helt annat än den gula curryn som serverades i skolorna i Sverige. Rizwan Qadery växte upp på bengalisk husmanskost hemma i Norrköping. Men under somrarna reste han ofta till föräldrarnas hemland Bangladesh och matlagningen blev sakta en allt viktigare del i hans identitetsskapande. Med sin nya kokbok vill han hylla, inte bara matkulturen, utan också personerna som fört vidare matlagningskonsten till nästa generation, ofta mödrar.

Berätta kort om dig själv!

–  Mitt namn är Rizwan och jag är lärare, kokboksförfattare och matkreatör. Min debutbok Masala mama handlar om det bengaliska köket och den mat som jag har ätit sedan barnsben.

För den som inte känner till bengalisk mat – vad kännetecknar matkulturen från Bangladesh?

– Ris och fisk är de absolut viktigaste råvarorna och särskiljer bengalisk mat från de andra sydasiatiska länder. Genom landet rinner ett floddelta, vilket gör att fisk och skaldjur i alla former är tillgängligt för många. Det gör också att landet är bördigt, vilket syns i det breda utbudet av grönsaker och frukt. Bengaler älskar bhortas, en form av mosade grönsaker eller fisk som man sedan blandar upp med ris. En smakupplevelse som fler behöver testa!

Flod omgiven av grönskande berg.
Bangladesh är bördigt, mycket tack vare floddeltat som rinner rakt genom landet. Foto: Unsplash

Vem skrev du boken för egentligen?

– Jag ville dela med mig av köket som fick mig att falla för matlagningskonsten. Maten som vi äter i våra hem, bjuder på våra fester och äter på språng på gatorna. Det är smaker som är underrepresenterade här i Norden. De här recepten är till för de som vill lära sig mer om den delen av världen, men även de bengaler som bor i Sverige i min generation som vill lära sig att laga mat från sitt eget kök.

Vilken är den största fördomen folk i Sverige har om det bengaliska köket?

– Jag tror att alla de sydasiatiska köken generellt buntas ihop och förknippas med maten som serveras på indiska restauranger. Det finns stora regionala skillnader bara inom ett land, föreställ er då skillnaden mellan två länder!

Berätta om din resa till Bangladesh!

– Under skrivandets gång åkte jag och mina föräldrar tillbaka till Bangladesh. Vi åkte främst till norra delarna av Bangladesh där mina föräldrar och deras släktingar kommer från. Vi började i huvudstaden Dhaka, sedan åkte vi vidare Rajshai, vidare till mina föräldrars hemstad Gaibanda och firade sedan nyår i den kända matstaden Bogra. Jag såg så otroligt mycket nytt och lärde mig mycket om smaker, matlagningstekniker och råvaror.

Gata med gamla hus och människor.
Rizwan reste tillbaka till Bangladesh under skrivandets gång för ett djupdyk i kök och kultur. Foto: Simon Bajada
Flodbåt i vattnet.
Fisk har en stor betydelse för människors dagliga kost i Bangladesh. Foto: Unsplash

Favoriträtt/klassisk rätt man måste testa!

– Jag älskar husmanskost och för mig är det murghi bhuna, en kycklinggryta med nykokt ris, mosur dal och aloo bhorta, en form av potatisstomp med lök, chili och senapsolja. Kolhydrat med kolhydrat har aldrig smakat bättre!

När det kommer till vett & etikett vid en måltid – vad behöver man som nybörjare veta?

– Vill man verkligen uppleva maten ska man äta med händer. Vi älskar att mosa in grönsaker, bhortas och såser i riset. Det är något alldeles unikt när smakerna blandas med varandra. Detta görs alltid med högerhanden eftersom den anses vara den rena handen.

Tallrikar med mat på ett bord.
Kryddig kycklingdal eller potatisdal med kikärtor eller ägg är perfekt vardagsmat. Foto: Simon Bajada

Vilket är ditt starkaste matminne på resan till Bangladesh?

 – Jag kommer ihåg när vi stannade åt chap – en tunn krispigt friterad biffskiva, tungt smaksatt. Kryddan satte sig på läpparna och köttet var så mört, nästan likt en riktigt bra wienerschnitzel fast kryddstark. Oförglömligt!

Dina bästa restips till någon som är nyfiken på att besöka Bangladesh?

– Dhaka är en speciell stad och behöver upplevas, men vill man uppleva Bangladesh på riktigt behöver man leta sig ut ur städerna. Många uppskattar Cox’s bazar och St Martin Islands för dess natursköna område vid vattnet. Bergskedjan Chittagong Hill Tracts är också känt för sin vackra miljö och här möter man även ursprungsbefolkning och andra kulturer. Självklart måste man även nämna Shundarban i sydvästra Bangladesh – ett regnskogsområde där tigern har sitt hem.

Strand med båtar i vattnet.
St Martin Islands är perfekt för den som söker avkoppling. Foto: Unsplash

Om man vill uppleva bengalisk matkultur i Sverige – har du något restaurangtips?

– Det finns inga restauranger som serverar den bengaliska husmanskosten som syns i boken. Men vill man testa på streetfood så rekommenderar jag Gossip på Skånegatan i Stockholm.

• Boken Masala Mama går att köpa på nätbokhandlare för ca 240 kr.

Läs också:

Bäst i Bombay – om SVT-reportern Malin Mendel får välja

Vagabonds drömresa – 5 veckor i fantastiska Sydasien


Text: Karin Wimark • 2023-09-27
BangladeshNyhetRestipsBoktipsMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen