Annons
Annons
Långresa genom Sydasien. Upptäck fyra fantastiska länder på fem veckor. Foto: Unsplash/GettyImages

Långresa genom Sydasien. Upptäck fyra fantastiska länder på fem veckor. Foto: Unsplash/GettyImages

Indien

Vagabonds drömresa – 5 veckor i fantastiska Sydasien

Vandra i världens högsta bergskedja, ro på världens heligaste flod, upplev världens äldsta gränder och ett av världens sju underverk. Ta del av Vagabonds bästa tips på en långresa genom Indien, Nepal, Maldiverna och Sri Lanka.

Text: Per J Andersson • 2019-12-07 Uppdaterad 2022-03-18

New Delhi, Taj Mahal & Varanasi

– Första veckan –

Sedan ett par år tillbaka går det direktflyg med Air India både från Stockholm och Köpenhamn till den indiska huvudstaden. Väl i New Delhi bor du på anrika Imperial, byggt i en blandning av viktorianskt och art déco som ger en känsla av att Tintin när som helst ska dyka upp i en cigarrformad sportbil. Och så beger du dig till Moti Mahal (3704 Netaji Subhash Marg), restaurangen där den tandoorigrillade kycklingen uppfanns för hundra år sedan.

Därefter tar du snabbtåget Gatiman Express (1 tim 40 min, boka på resebyrå i New Delhi, på realtrip.com eller 12go.asia) till Agra för att beskåda ett av världens sju nya underverk: det 400 år gamla mausoleet Taj Mahal i vitskimrande marmor.

Nu bär det av österut. Boka en sovkupé och hoppa på nattåget Kota Patna Express (15 tim 45 min) till Varanasi, världens äldsta ännu bebodda stad där hinduiska pilgrimer i saffransfärgade skynken stiger ner i floden Ganges för rituella bad. Hyr en roddbåt och betrakta skådespelet med badande pilgrimer. Och gå på kvällsgudstjänst – Ganga Aarti – på Dasaswamedh Gath. Garanterat suggestivt med mycket rökelse, sång och blåsande i snäckskal.

Vagabonds drömresa – 5 veckor i fantastiska Sydasien
Ett besök vid Taj Mahal är en fröjd för ögat. Foto: Unsplash
Vagabonds drömresa – 5 veckor i fantastiska Sydasien
Den indiska huvudstaden är som ett öppet museum. Foto: GettyImages

Vandra i Himalaya

– Andra veckan –

Från Varanasi tar du bussen till Katmandu (12 tim) med exempelvis Nepal Bharat Maitri Bus Service. Efter att du passerat gränsen till Nepal är det uppförsbacke nästan hela tiden, med storslagen utsikt över världens högsta bergstoppar. Katmandu är fullt av tempel och en smältdegel av tibetansk/buddistisk och nepalesisk/hinduisk kultur.

Nu ska vi ut på vandring och beger oss västerut till Pokhara, vackert belägen vid Phewasjöns strand intill 8 000 meter höga vita bergstoppar. För att spara på krafterna flyger vi dit (25 min, Buddha Air och Yeti Airlines) och beger oss sedan ut på en fyra–fem dagar lång vandring på behagligt låg höjd (oftast på runt 1 000–2 000 meters höjd) i bergen vid foten av Annapurna. Du kan vandra i gympadojor med lätt packning, eftersom det längs leden är gott om tehus och pensionat med logi och lagad mat.

Vagabonds drömresa – 5 veckor i fantastiska Sydasien
Vandra intill snötäckta bergstoppar i Himalaya. Foto: GettyImages

Myllrande Mumbai

– Tredje veckan –

Dags att vända söderut till Asiens mest spännande megastad: Mumbai. Antingen flyger du via Katmandu. Eller så tar du en tidig morgonbuss (eller delad taxi) från Pokhara till Sonauli vid indiska gränsen (6 tim) och en annan buss till Gorakhpur (3 tim) där du sent på kvällen kliver på Gorakhpur LTT Superfast Express som tar 30 tim och når Mumbai klockan fyra nästnästa morgon. En resa som ger dig en mångfasetterad bild av Indiens naturtyper (bördiga slätter, djungel, öken  …).

Mumbai är den mångkulturella och kontrastrika staden som ligger på en halvö som skjuter ut i Arabiska havet. Se filmstudiorna där glamorösa Bollywooddrömmar vävs, besök slummen (och få hopp om att livet för dess invånare går att förändra) och gå på guidad vandring i basarerna – tre utflykter som alla arrangeras av den socialt ansvarstagande resebyrån Reality Tours.

Vagabonds drömresa – 5 veckor i fantastiska Sydasien
Upptäck den myllrande och mångkulturella staden Mumbai. Foto: Unsplash

Kerala & Maldiverna

– Fjärde veckan –

Dags för ännu en lång tågresa. Lämna Mumbai med Trivandrum Rajdhani Express och kliv av på Ernakulam Junction i delstaten Kerala. Ta färjan därifrån (15 min) till den gamla mysiga portugisiska kolonialstaden Kochi belägen på en halvö i havet. Öar, båtar, kryddbutiker, palats, synagoga, kyrkor, smala gränder och fiskenät från typ stenåldern.

Ta en taxi till Mararikulam (1 tim) och bada från den långa breda stranden. Checka in på Heritage Marari och upplev livet på Keralas tropiska landsbygd. Kolla in fiskarna på stranden, åk kanot på floden och besök den katolska kyrkan i Chety.

Dags för korallrev och transparent vatten. Flyg med Indigo eller Spice Jet från Cochin till Male (1 tim 40 min), huvudstad i Maldiverna. För några år sedan var det i stort sett omöjligt att resa runt på egen hand. Men nu kan du ta båten till bebodda öar som Maafushi, Fulidhoo och Guraidhoo och ta in på ett pensionat – och slippa lyxhotellöarnas världsfrånvända isolering.

Vagabonds drömresa – 5 veckor i fantastiska Sydasien
Korallrev och transparent vatten på Maldiverna där du numera kan båtluffa. Foto: Unsplash
Vagabonds drömresa – 5 veckor i fantastiska Sydasien
En tågluff i Indien bjuder på vackra vyer. Foto: GettImages

Sri Lanka

– Femte veckan –

Avsluta din sydasiatiska drömresa på charmiga Sri Lanka. Flyg Male–Colombo med Sri Lankan Airlines (1 tim 20 min) och ta in på Galle Face Hotel som får dig att förflyttas till 1800-talets koloniala Asien. Ta sedan tåget (kolla tidtabell på railway.gov.lk men köp biljett på stationen) uppför bergssluttningarna och rakt genom de prunkande teplantagerna till den vackra bergsstaden Ella. Eller stig på tåget söderut till Galle och därifrån en taxi till vackra Mirissa Beach för några avslutande sköna dagar på en paradisstrand till ljudet av kokospalmers sus och Indiska oceanens brus.

Flyg hem till Skandinavien smidigast med Etihad, Qatar eller Emirates via Persiska viken.Vagabonds drömresa – 5 veckor i fantastiska Sydasien

Stillsamhet på Mirissa Beach, Sri Lanka. Foto: GettyImages
Vagabonds drömresa – 5 veckor i fantastiska Sydasien
Törstsläckare! Foto: Unsplash

Vagabonds drömresa – 5 spännande veckor i Sydamerika

Vagabonds drömresa – 5 veckor klassisk roadtrip genom USA

Vagabonds drömresa – 7 veckors roadtrip i södra Afrika

Vagabonds drömresa – 7 veckor i Australien och Nya Zeeland


Text: Per J Andersson • 2019-12-07
IndienMaldivernaNepalRestipsSri LankaGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen