Annons
Annons
Malin Mendel och David Batra

SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel undersöker i en tredje säsong om ståuppkomikern David Batra kan bli en riktigt indier. Foto: Karin af Klintberg

Indien

Bäst i Bombay – om SVT-reportern Malin Mendel får välja

Myllrande marknader, minglande Bollywoodstjärnor, skyskrapor, hindutempel, coola kaféer och världens bästa gatumat. Följ med till SVT-reportern Malin Mendels Bombay.

Text: Per J Andersson • 2023-03-13 Uppdaterad 2024-02-18

Det finns några storstäder i världen där folk med vitt skilda språk, etniciteter, religioner, kulturer och seder möts och tillsammans skapar en kosmopolitisk och tolerant blandkultur med en alldeles egen smak, färg och form. Sådana städer får nästan alltid en magisk lyster och stark dragningskraft. New York är en sådan stad. Rio de Janeiro en annan. Bombay en tredje.

Belägen på långsmal halvö som sticker ut i Indiska oceanen, är staden centrum för såväl börsen som filmindustrin Bollywood. Sedan 18 år tillbaka är Bombay, eller Mumbai som den officiellt heter, också Malin Mendels andra hemstad.

Härifrån rapporterar hon för Rapport, Aktuellt och andra SVT-program om jättelandet som med sina drygt 1,4 miljarder invånare nyligen gick om Kina som världens folkrikaste. De senaste åren har hon också synts i rutan tillsammans med komikern David Batra i SVT-serien Världens sämsta indier.

Malin Mendel och David Batra i SVT-serien Världens sämsta indier. Foto: Karin af Klintberg

Indisk mat ligger henne också varmt om hjärtat och för något år sedan kom hon med sin fjärde bok, Indien i mitt svenska kök.

De första åren som tv-reporter i Bombay bodde Malin i Colaba. Då hade hon med sig mannen och de båda barnen som gick i förskola och lågstadiet i den indiska jättestaden. Nu är barnen stora och går i skola hemma i Sverige. Därför stannar mannen hemma med barnen när Malin ger sig iväg till Bombay för några månaders korrespondentjobb.

Numera finns hennes andra hem i en annan del av Bombay, i Bandra, förorten som går under namnet Queen of suburbs. Ett medelklassområde där smala palmkantade gator slingrar sig upp och ner för kullar tätt intill havet och den breda promenadvänliga strandpromenaden. Men vart beger sig Malin när hon ska äta, fika, umgås med vänner och bara koppla av? Det har vi tagit reda på.

Bombays bästa enligt Malin Mendel

1. Olympia Coffee Shop

De flesta som besöker Bombay hamnar i stort sett alltid i Colaba, kvarteren längst ner i söder på stadshalvön. Det är inget dåligt val. Här finns triumfbågen Gateway to India, lyxiga Taj Mahal Hotel, otaliga budgethotell, trottoarer med lummiga träd och myllrande marknader och dessutom ett livligt nattliv. Längs huvudstråket i Colaba ligger den omåttligt populära parsi/irani-restaurangen Leopold där det kvällstid numera är kö för att komma in. Välj därför istället Olympia på andra sidan gatan.

Vänd inte i dörren bara för att alla bord verkar upptagna. Servitören fixar blixtsnabbt en plats, så får du dela bord med andra. Speglar på väggarna, fläktar i taket, kypare i
vita bomullsuniformer och blixtsnabb service utan fjäsk. Paradrätten är fish masala med svingod röd sås. Även deras chicken biriyani, tandoori chicken och tunna läckra chapatis är toppenval.

Adress: Colaba Causeway, Colaba.

2. Kitab Kanha

Pampig bokaffär med ett namn som lånats från mogul-hovens bibliotek och betyder Ett hem för böcker. Mörka träbokhyllor, väggpaneler och marmorgolv i historiskt hus
i stadsdelen Fort. Personalen är extremt kunnig om sortimentet, samtidigt som attityden gentemot kunderna är generös: det är helt okej att slå sig ner på golvet eller i kaféet på andra våningen med en kopp kaffe och en trave böcker för att bläddra igenom sina fynd i en timme. Majoriteten av utbudet är på engelska, mestadels av indiska författare, men också många internationella. Håll utkik efter de regelbundna bokföreläsningarna som vanligtvis hålls på engelska.

Adress: Mahatma Gandhi Road 45/47, Bombay Fort, kitabkhana.in.

Taj Mahal Palace Hotel i Colaba. Foto: GettyImages

3. Knesset Eliyahoo-synagoga

De första judarna kom till indiska västkusten där Bombay ligger idag redan för 2 000 år sedan. När Indien blev självständigt 1947 hade staden 30 000 judar. Sedan dess har de flesta emigrerat till Israel. De knappt 4 000 som bor kvar har åtta synagogor att välja mellan. Stiligast är nyrenoverade Knesset Eliyahoo byggd 1884 med pengar från den inflytelserika judiska Bombayfamiljen Sassoon. Imponerande högt i tak i bönerummet där fåglar flyger runt som om de befann sig i en skog. Hit går jag ibland med familjen för kiddush-måltiden på fredagskvällarna eller i samband med sabbatgudstjänsten på lördagarna. Fri entré för judar, 300 rupier (40 kr) för oss andra.

Adress: Dr VB Gandhi Marg 55, Kala Ghoda.

Synagogan i Kala Ghoda minner om de 30 000 judar som en gång i tiden bodde i Bombay. Idag har den judiska gruppen krympt till blott 4 000 själar. Foto: Per j Andersson

4. Pendeltågen från Churchgate

I en stad som Bombay där gatorna ofta proppar igen av bilar, cyklar, handdragna kärror och rikshor går det mycket fortare att ta sig fram med spårbunden kollektivtrafik än med taxi eller egen bil. Ständigt hoppar jag på stadens pendeltåg med de öppna dörrarna som kör mellan Churchgate-stationen nära Colaba i södra Bombay och norrut på den långsmala stadshalvön. Biljetterna kostar bara några kronor och obetydligt mer i första klass. Det finns också särskilda vagnar för kvinnliga resenärer, och för seniorer, vilket här betyder alla över 60 år, och för dig med extra mycket bagage.

Gott råd nr 1: Drygt sju miljoner människor reser varje dag med pendeltågen, så undvik värsta rusningstrafiken 8–11 och 17–20. Då blir resan behaglig. Ofta möter du pendlare som – till skillnad från på pendeltåg i västerländska storstäder – gärna pratar bort en stund. Gott råd nr 2: Köp tur och retur-biljett i luckan på stationen så slipper du köa för tillbakaresan.

Churchgate station, den sydliga ändstationen för Bombays pendeltåg. Foto: Getty Images
Att ta pendeltåget är snabbaste sättet att ta sig mellan Bandra och Fort. Foto: GettyImages

5. Crawford Market

Traditionell indisk marknad som har allt. Mat förstås, men också kläder, parfymer, leksaker, hemelektronik och allt annat du kan komma på. Framförallt älskar jag den för det enorma utbudet av frukt, grönsaker och kryddor.

Istället för att ta en kundvagn som i ett snabbköp finns bärare med korgar som erbjuder att ta dig runt till de butiker du önskar och de föreslår, mot en avgift förstås. Välj strategi: Ta emot hjälpen och låt dig svepas med (enklast) eller streta emot och säg att du klarar dig själv (tjat och motståndskraft krävs).

Runt Crawford Market breder kvarter med marknadsgator ut sig med tusentals små butiker och hål i väggen med antikviteter och vintage, Bollywoodaffischer, coola reklamskyltar från förr, guld, silver och mer kläder och mer av allt annat. Värt att spendera en heldag i området.

Adress: Lokmanya Tilak Road, nära Chatrapati Shivaji Maharaj terminus, Bombays snyggaste och största järnvägsstation.

Muralmålning i Bandra. Foto: Per J Andersson

6. Madras Café

Legendariskt sydindiskt kafé och lunchställe med stans bästa masala dosa (indisk crepe med en ris- och linspannkaka). Här har inget förändrats på tre generationer. Varför skulle man när allt funkar så bra? Bombayborna älskar kaféet och reser över halva stan för att dricka det goda sydindiska filterkaffet som har en bränd smak och serveras i plåtkopp som står i en skål och för äta något från deras långa meny.

Testa raagi dosa (med en pannkaka gjord på hirs), tuppa dosa med sesamfrön och linser samt set dosa med palmsocker och vitt hemkärnat smör. Utanför entrén kan du köpa med dig Kaapi, alltså deras eget kaffe, rostat och malt på plats. En annan höjdare att köpa med är deras bananchips friterade i kokosolja.

Adress: Bhaudaji Road, Matunga Circle.

Raagi dosa, tuppa dosa och set dosa – tre läckerheter du kan beställa på omåttligt populära sydindiska Madras Café. Foto: Per J Andersson
South Indian Coffee kan du beställa på Madras Café. En bränd stark smak som är en värdig utmanare av den italienska kaffekulturen. Serveras alltid med varm skummad mjölk, som en indisk cappuccino. Foto: Getty Images

7. Pali Bhavan

En nostalgisk känsla av en vacker svunnen värld som korsbefruktats med hypermodern samtida design. Den här restaurangen och baren på Pali Hill i den välmående medelklasstadsdelen Bandra lockar med dunkel belysning, inramade svartvita fotografier på maharajor och andra historiska personer, vildvuxna växter, rustika trämöbler och snirkliga taklampor.

Kom hit för frukost, lunch, middag eller bara en kopp te eller en drink i baren. Här finns traditionella rätter från olika delar av Indien, fast med en twist. Testa allepey fish curry och neer dosa och till efterrätt en paan ki kulfi. Och vinlistan är lång. Framför allt gillar jag atmosfären på detta stilsäkra och omåttligt populära ställe.

Adress: Pali Mala Road 10, Bandra West. Boka middagsbord på +91 22 2605 0401.

Färgstarka Bombay! Foto: GettyImages

8. Bandstand Promenade

Bandras strandpromenad är den mest avslappnade och sköna i hela Bombay. Generöst bred och kantad av planteringar. Köp en färsk kokosnöt av de ambulerande försäljarna. Och till det min favorit: en grillad majskolv som gnuggats med salt, chili och lime. Andra gatumatsklassiker att testa här och på andra håll i staden är vada pav (friterad potatisbulle i bröd) och bel puri (krispigt puffat ris med finhackad tomat, rödlök och syrlig tamarindsås).

Sätt dig på en parkbänk och njut av havsutsikten. Men vad är det för upphetsad folksamling där borta? kanske du undrar. Varför står de på strandpromenaden och stirrar på ett hus på andra sidan gatan. Svaret: det är Bollywoodstjärnan Shah Rukh Khans hem med adressen Mannat Land’s End. Ständigt står fansen där, för man vet ju aldrig när filmstjärnan visar sig.

Adress: Bandstand sträcker sig mellan St Andrews-kyrkogården och lyxhotellet Taj Lands End.

Bortom Bandstand Promenade ligger Bandra Fort och Land’s End med storslagen utsikt över Sealink-bron. Foto: Getty Images

9. The Source

Klädaffär med secondhandkläder som får en svensk motsvarighet att framstå som dystert sovjetisk i sin glåmighet. Här sprakar det av färger. Här hittar du kavajer och klänningar med paljetter i regnbågens alla nyanser sida vid med mer modesta plagg och coola sneakers. Kläderna kan antingen köpas eller hyras. Det senare gör gärna filmproduktionsbolag i Bollywood – här finns allt som en filmrekvisitör kan önska sig. Fyra trånga fullproppade våningsplan att utforska och kläd- och stilkunnig ung personal som pratar bättre engelska än du. Ska du på indiskt bröllop ska du först gå hit och ekipera dig. Kommer garanterat uppskattas på festen.

Misströsta inte när du anländer till adressen. Det ser ut som ett privat bostadshus, men fråga vakten så gläntar han på grinden och släpper in dig.

Adress: Sherly Rajan Road, Pali Hill, Bandra, @thesourcebuyorborrow på Instagram

Bjuden på bröllop eller vill glänsa på dansgolvet på en av Bombays många klubbar? Ekipera dig då först i vintageaffären The Source i Bandra. Foto: Per J Andersson

10. Birdsong Organic Café

Charmen med Bombay liksom andra indiska städer i Indien är att du nästan över allt kan få en kopp te på trottoaren eller i ett hål i väggen. Men ibland vill man för en stund fly gatans larm och slå sig ner med en pocketbok eller din bärbara dator. När jag får det behovet går jag ibland till Birdsong Café och beställer en cappuccino och en kladdkaka.

Avskalad inredning med råa betongväggar, nakna glödlampor och smäckra teakmöbler skapar en känsla av japansk design. På menyn starkt italienskt kaffe, fruktsallader, läckra tårtor och kakor, men också vegetariska burgare, omeletter, risotto och pastarätter.

Adress: Waroda Road, facebook.com/BirdsongCafeMumbai


Text: Per J Andersson • 2023-03-13
IndienIntervjuMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen