Annons
Annons
Man i vit skjorta och bil på väg vid kusten.

Står du och tvivlar när det är dags att hämta ut hyrbilen och du erbjuds dyra försäkringar? Per reder ut frågetecknen. Foto: Getty Images/Karin Wimark

Restips

Ska jag teckna hyrbilfirmans svindyra självriskeliminering?

Det har blivit dags att hämta ut bilen du bokat och får frågan om du ska köpa till en självriskeliminering? Du tvekar. Ingår det kanske i reseförsäkringen? Per gör ett försök att förklara.

Text: Per J Andersson • 2023-12-06 Uppdaterad 2023-12-04

Har du också fått frågan när du ska hämta ut hyrbilen i Spanien, Italien eller Grekland om du inte ska köpa till självriskeleminering? Ibland är priset för det tillägget nästan lika mycket som själva hyran för bilen. Känns ju dumt när du nu lyckats hitta en sån billig hyrbilsfirma. Du försöker desperat minnas om du kanske redan är försäkrad på något vis så att du slipper betala den där svinhöga självriskförsäkringen som erbjuds där vid hyrbilsdisken i det sydliga landet.

Men du är osäker, tänker better safe than sorry och kryssar i rutan som innebär att du tackar ja till självriskelimineringen. Bättre att ta reda på hur du är försäkrad innan du lämnar hemmet. Här en liten guide:

Par sitter i en cabriolet på en raksträcka.
Kolla vad du redan har för försäkringar för att slippa betala dyra pengar nästa gång du hyr bil. Foto: Getty Images

1. Du har reseskydd i hemförsäkring

Om du bara har reseskyddet som ingår i de flesta hemförsäkringar är du helt oförsäkrad mot skador på hyrbilen. Då var det ett bra beslut att köpa till självriskelimineringen som erbjuds av Budget/Sixt/Hertz/Avis/Cicar eller vad hyrbilsfirman nu kan tänkas heta.

2. Du har hemförsäkring med utökat reseskydd

Om du har ett så kallat utökat reseskydd i hemförsäkringen är svaret tvetydigt. Det beror på vilket försäkringsbolag du har. Det var ett bra beslut att lägga till självriskelimineringen såvida du har försäkringen hos Trygg Hansa, eftersom deras utökade reseskydd inte täcker skador på hyrbilar. Om du däremot har hemförsäkring hos Folksam med utökat reseskydd, ett tillägg som de döpt till Resklar, har du redan ett försäkringsskydd och kan skippa hyrbilsfirmans erbjudande. Men inte obegränsat, Folksam täcker då skador på bilen med max 10 000 kr.

Läs också: Roadtrip längs med Utflyktsvägen

3. Du har betalat hyrbilen med bankkort

Om du betalat hyrbilen med ett bankkort, vilket de flesta har, var det kanske ett dåligt beslut att köpa hyrbilfirmans tillägg. Eller kanske inte … I ungefär hälften av de bankkort som finns på marknaden ingår ett skydd, vanligtvis med kostnadstak på 10 000 kr. Högst ersättning, på 20 000 kr, ger Re:member Flex Mastercard. Glöm inte kolla villkoren för just ditt kort innan du bokar bilen!

Väg på slingrig väg intill en sjö.
Ett hett tips är att hålla koll på bilnyckeln på semester. Annars kan det stå dig dyrt. Foto: Getty Images

4. Du har en separat reseförsäkring

Om du tecknat en separat reseförsäkring så är du redan försäkrad och kan skippa tillägget hyrbilsfirman lockar med. Med Europeiska ERV:s Reseförsäkring Plus så ersätts du för skador på hyrbilen med upp med upp till 25 000 kr. Med Goudas reseförsäkring får du ersättning på upp till 10 000 kr. Ett hyfsat bra skydd alltså, men en krockad bil kan ju kosta mer än så att fixa. Så vad göra för att vara på den säkra sidan?

Läs också: 12 söta städer i Tyskland – värda en avstickare från autobahn

5. Du sejfar och tecknar hyrbilsfirmans självriskeliminering

Det här är nästan alltid det dyraste alternativet. I Spanien, framförallt på Kanarieöarna, är priset för hyrbilen lågt, men självriskelimineringen kan kosta upp till 20 euro extra per dag, vilket blir 140 euro för en vecka, det vill säga ca 1 600 kr.

Fördelen med hyrbilsfirmans dyrare försäkring är att vägassistans på plats i regel ingår och att du inte behöver lägga ut pengar som du först senare får tillbaka. Dessutom har hyrbilsfirmornas egna försäkringar högre, och ibland inget, kostnadstak. Vilket betyder att du kan totalkvadda bilen och slippa betala mer än en låg självrisk.

Så en sista varning. Om du inte har koll på bilnycklarna och en tjuv norpar åt sig dem på utekaféet och kör iväg i hyrbilen, då gäller inga försäkringar, inte ens hyrbilsfirmans självriskeliminering. Då får du betala typ hela bilens värde ur egen ficka.

Så håll koll på bilnyckeln på roadtrippen! Bon voyage!

Läs också:

Redaktionens bästa roadtrips

Roadtrip i Albanien med taktält – en magisk budgetresa

Roadtrip genom USA – fem veckor från väst till öst


Text: Per J Andersson • 2023-12-06
RestipsbilsemesterGuidePer J Andersson förklarar

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen