Annons
Annons
Utflyktsvägen och Saltå Kvarn för en fika

Ta en sväng på Utflyktsvägen som sträcker sig mellan Stockholms södra skärgård och Norrköping. Foto: Helle Kikerpuu

Sverige

Roadtrip längs med Utflyktsvägen

Stockholm till Norrköping eller vice versa? Skippa E4:an och ratta ut på landsvägen Utflyktsvägen och ta del av gårdsbutiker, ekologiska matvaror, slott och aktiviteter.

Text: Helle Kikerpuu • 2021-10-17 Uppdaterad 2022-01-24

Man kan riva av sträckan Stockholm och Norrköping på sisådär två timmar på E4, men för den som vill åka på en roadtrip och se mer av Sörmland är Utflyktsvägen att föredra. Med sina drygt 200 kilometer och över hundra besöksmål är det upplagt för en perfekt roadtrip. Längs med vägen, som börjar vid Stockholms södra skärgård och slutar vid Bråviken utanför Norrköping, finns lantliga kafeér, gourmetrestauranger, klättring bland trädtoppar och rosendoftande slottsträdgårdar.

Utflyktsvägen och Föreningen Gröna Kusten är en ekonomisk förening för besöksnäringens entreprenörer i Stockholm, Sörmland och Östergötland. På Utflyktsvägens hemsida finns markerade besöksmål med beskrivningar och adresser. Det är med andra ord enkelt att söka efter det man är intresserad av.

Ekologiskt i Järna

Ett axplock är bland annat Järna. En tätort cirka 20 minuter minuter från Stockholm, strax söder om Södertälje. Hit kan man även ta sig med pendeltåg, men längs med Utflyktsvägen finns flera härliga platser nära varandra. På populära Saltå Kvarn kan man köpa ekologiska och närodlade produkter som vetemjöl, mejerier, bröd och fika. Några minuter bort finns Robygge som är en del av den antroposofiska idériktningen närvarande i Järna. Här kan man ta in på Ytterjärna hotell, äta lunch eller köpa hantverksmässiga leksaker, smycken och andliga böcker.

På andra sidan Utflyktsvägen finns De vilda som säljer viltkött. De vill “bygga raka rör till konsumenter, livsmedelshallar, restauranger och storkök i vårt närområde” och på så vis erbjuda en mer hållbar köttproduktion. Ännu några minuter söderut finns Skillebyholm med sina lilla gårdsbutik och restaurang som bjuder på riktigt god pizza. Dessutom anordnas från och till marknader, trädgårdsutbildningar, vinprovningar och mycket mer.

På Ytterjärna hotell är såväl inredning, färgsättning och arkitektur som mat och vin ekologiskt och byggt med omsorg om människa och miljö. Foto: Helle Kikerpuu

Hantverkskaffe och höghöjdsbanor

I Nyköping finns sedan anrika Nyköpings hus och Hellmanska Gården som har kafé, bageri och butik. Tar man en avstickare till Oxelösund kan man under sommaren äta våfflor vid havet och för den som vill klättra i träd är ett stopp hos Upzone Äventyrsparker ett måste. Här får man höghöjdsbanor, ziplines och linbanor för hela slanten. Dessutom ligger Kolmårdens Djurpark längs med Utflyktsvägen och en hel del kaféer – bland andra Qvarsebo Kafé som har eget rosteri. Stället är främst öppet under sommaren, men kommer ha enstaka pop-up öppningar under vintern 2021/2022. Överlag är det bra att kolla om platsen du vill besöka har öppet året om eller bara på sommaren, de flesta är dock öppna året om.

Har du elbil? På Utflyktsvägens hemsida kan du lätt hitta alla laddstationer som finns längs med, och kring, vägen. Ta dig an hela sträckan på en långhelg eller en kortare tur över dagen. Bara att tuta och köra! 


Text: Helle Kikerpuu • 2021-10-17
SverigeRoadtrip

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen