Annons
Annons
Grönskande berg och ett par.

I Albanien är det fritt att campa var du vill, något som paret Jakub och Tamara älskar. De gav sig iväg på en äventyrlig semester i ett land de kommit att älska. Foto: Getty Images/Tamara Patranika

Albanien

Roadtrip i Albanien med taktält – en magisk budgetresa

Jakub och Tamara reste till Albanien för en roadtrip med taktält. Ett äventyr som bjöd på stjärnklara nätter på orörda platser, vackra stränder och mäktiga vandringsleder.

Text: Karin Wimark • 2023-11-06 Uppdaterad 2023-11-10

– Albanien är exotiskt. Det är mindre exploaterad av turism och det är vilt. För oss friluftsmänniskor är det perfekt!

Jakub Bluj berättar entusiastiskt om sommarens 3 veckor långa bilresa i Albanien. Om hur han och hans flickvän mer eller mindre anlänt till landet utan att ha ett enda boende bokat och inga spikade planer. Med ett tält monterat på taket ombord på bilen kunde de ju sova precis var de ville.

– Det är väldigt tacksamt att resa med taktält eller campervan i Albanien, just för att fricamping är tillåtet. Detta i kombination med otroligt vackra miljöer gör en semester i Albanien fantastiskt, säger han.

Silvrig bil med taktält där det sitter en tjej. Omringad av natur.
Glöm småkryp och obekvämt underlag. Det är smidigt och bekvämt att ha tältet på taket av bilen. Foto: Jakub Bluj

De senaste åren har det blivit allt mer populärt att resa med taktält. Det vill säga ett tält man monterar på biltaket för en smidig och bekvämare camping. Men för Jakub är detta sätt att resa på inget nytt. Redan för tio år sedan reste han runt med sina föräldrar i taktält och vid ett par tillfällen i Albanien. Nu var det hans egen tur. Valet av land var givet.

– Jag blev nästan kär i Albanien första gången jag var där. Det är mindre exploaterat än flera andra länder i södra Europa, varmt och inte superstort vilket gör det smidigt att ta sig runt. Dessutom har Albanien en väldigt diversifierad natur och är billigt! Vad mer kan man önska? säger Jakub.

Läs också: 12 natursköna tips i Albanien – Europas oslipade pärla

Höga berg i en stor grön dal.
Albaniens storslagna natur är en dröm för den som gillar friluftsliv. Jakub har återvänt till landet flera gånger och får inte nog. Foto: Getty Images
Bil med taktält står parkerad nedanför toppiga berg.
I Albanien får du campa vart du vill, något som ger stor frihet och bra med möjligheter att hitta isolerade platser. Foto: Jakub Bluj

I slutet av juni tog han och hans flickvän Tamara Patranika bilfärjan från Ystad till Polen och körde via Prag och Bosnien ner till Albanien. Jakub hade gjort en hel del research innan, inte minst genom Facebookgrupper och andra forum på nätet, för att kunna veta om de passerade något sevärt. Däremot höll de veckorna oplanerade och flexibla.

– En stor fördel med att resa med taktält är att man kan ta sig överallt i landet, vara flexibel och sova där man hamnar. Om det visar sig bli på en strand eller uppe i bergen kan variera dag för dag.

Läs också: Vanlife i Sverige – 10 tips innan du rullar iväg

Albanien har länge legat i skuggan av närliggande länder som Grekland, Kroatien och Italien. Här väntar storslagen och variationsrik natur – där du ena stunden kan vandra i bergen för att inom några timmar koppla av på stranden. En av höjdpunkterna på Jakubs och Tamaras roadtrip var då de körde upp i bergen och utforskade en vandringsled som ledde förbi traditionella bostadsområden och gästfria lokalbor.

– Vi blev knappt lämnade ifred. På flera ställen blev vi inropade av lokalbor som bjöd på hemgjord ost, burek och te, säger Jakub och skrattar.

Läs också: Albaniens riviera – 7 vackra stränder att upptäcka

Han berättar också om den vackra stenstranden Gjiri i Akuariumit där de sovit helt ensamma i ett par nätter, liksom bergsbyn Valbona där de vandrat till vattenfall och njutit av de Albanska alperna. Under tre veckors tid reste de längs kusten från norr till söder för att sedan ta inlandet genom bergen norrut. Städerna skippades.

– Juni är en grym period att resa i Albanien, men i städerna är det alldeles för varmt, säger Jakub.

Bil kör längs en väg intill havet.
Skumpig väg påväg ner till stranden Gjipe. Foto: Jakub Bluj
Strand, berg och turkost hav.
Stranden Gjipe är fridfull och vacker med klart vatten. Foto: Getty Images

Mötte ni andra som reste på samma sätt som ni?

–  Ja, vi stötte på några andra som reste med taktält liksom campervans och husbilar. Fördelen med att ha en schyst bil med tält på taket är att det plötsligt blir möjligt att ta de där skumpiga grusvägarna och dåligt underhållna bergsvägarna, som kanske inte en husbil klarar av. Albanien vimlar av dessa vägar och vid slutet av dem väntar ofta något vackert!

Vad finns det för nackdelar med att resa med taktält? 

– Det finns en del saker man behöver kompromissa med, på samma sätt som när man tältar. Toalett och dusch exempelvis liksom hur man planerar sina måltider. Men gillar man friluftsliv är detta inga konstigheter.  

Hur vet man var man man stå över natten?

– Vi brukar använda oss av appen Park4night när vi verkligen inte kunde hitta något på kartan. Där kan man se allt från campingplatser till fricamping och få tips om beprövade ställen. Men som sagt, jag brukar titta på kartan och kolla var vägar tar slut och om fundera om det kanske kan vara en bra plats för natten? Det är roligt att upptäcka nytt!

Vart går nästa semester?

– Vi funderar att åka tillbaka till balkan nästa sommar. Vi har inte bestämt vart än men vi är lite sugna på att resa runt i Bosnien. Hittills så har vi bara åkt igenom Bosnien men vi har både sett och hört mycket gott om landet och är sugna på att utforska det. Men vi vill också åka tillbaka till Albanien, det finns så mycket kvar att se och uppleva.

Följ Jakub och Tamaras äventyr på Instagramkontot @Scandioverland.

Stad som sträcker sig över en bro omringad av natur.
Nästa resa kanske bär till Bosnien, eller så reser de tillbaka till Albanien för fler storslagna upplevelser. Foto: Unsplash

Läs också:

12 natursköna tips i Albanien – Europas oslipade pärla

Äventyr längs Via Dinarica – till fots genom Balkan

Världens bästa vandringar – 15 enastående leder att vandra


Text: Karin Wimark • 2023-11-06
AlbanienRestipsIntervjuRoadtrip

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top