I Berchtesgaden vandrar du upp till Watzmann Haus som erbjuder helpension med extra utsikt. Foto: ARochau - stock.adobe.com
Vandra och njut – 12 av Europas skönaste leder
Glöm frystorkad mat, stormkök och tält. Vi har listat Europas skönaste vandringar för dig som föredrar att vandra med lätt ryggsäck och få mat och dryck serverat vid dukade bord.
1. Berchtesgaden, Tyskland
Högt upp i Bayern
I skuggan av Watzmann, Tysklands tredje högsta berg, tronar Hitlers Örnnäste, omgivet av flera fina vandringsleder som tar dig upp till Europas högst belägna vandrarhem. Ironiskt nog ska Hitler ha varit höjdrädd och besökte därför sällan sitt hus på toppen av berget Kehlsten. Idag är det bastanta stenhuset restaurang med en bisarr kombination av vacker utsikt och skräckinjagande historia.
Vandrare siktar högre mot Deutscher Alpenvereins historiska vandrarhem Watzmann Haus från 1888 (bilden på föregående uppslag), som balanserar på en klippavsats på 1 930 meters höjd. Flera leder från närliggande Königssee och Wimback tar dig dit upp på 3–5 timmar.
Åk därefter båt på på kristallklara Königssee till St Bartholomä med katolsk pilgrimskyrka med lökkupoler, värdshus i bayersk stil och ett rökeri där du njuter av nyrökt röding.
2. Jämtlandstriangeln, Sverige
Trerätters med fjällutsikt
Säg vandring i svenska fjällen och de flesta tänker på stormkök och tält. Men det finns undantag. Jämtlandstriangeln är ett av dem. Här slipper du ta med dig såväl mat som tält.
Lyxigast är det på Blåhammarens fjällstation, som drivs av Svenska turistföreningen (STF). Här bor du förvisso enkelt i våningssäng eller madrass på golvet, men så fort du kommer in i matsalen höjs standarden markant. Här serveras en av fjällvärldens finaste trerätters menyer med vinpaket. Mäktig känsla att äta fine dining-mat med utsikt över den väglösa jämtländska fjällvärlden. Plus för att klädkoden är anspråkslös. Underställ, raggsockor och fleecetröja duger gott. Innan du slår dig ner i matsalen hinner du också smaka på någon av alla hantverksölsorterna från Jämtlands bryggeri.
Du vandrar hit de 12 kilometerna från Storulvån och fortsätter sedan de 18 kilometerna till Sylarnas fjällstation. Vik av och återvänd till Storulvån och du har vandrat den så kallade Jämtlandstriangeln. Men du kan också fortsätta till Helags och avsluta i Ramundberget – eller västerut över riksgränsen till de norska fjäll-stationerna Storerikvollen och Nedalshytta.
Läs mer: Jämtlandstriangeln – vandra en lagom lång klassiker
3. Land’s End, Storbritannien
Pubvandra längs atlantkusten
I Land’s End slutar Storbritannien. Rakt västerut väntar Amerika. En av områdets bästa vandringar börjar i hamnen i Sennen Cove och tar dig förbi en borg från 300-talet f Kr och vidare längs klippkanten högt ovanför det mullrande och brusande havet. När du nått Land’s End går du mot Greeb Farm och Nanjizal Bay där du med lite tur kan få syn på gråsäl. Sedan vänder du norrut och går på stigen mellan ängarna.
Lunch med en törstsläckande pint öl intar du på Englands västligaste pub, legendariska First and Last Inn i byn Sennen. Här har vrakplundrare och pirater konspirerat sedan 1600-talet. Idag kan den närmast klassas som en gastropub med rikt utbud av fisk- och skaldjursrätter, många av de medelhavsinspirerade. Varför inte övernatta? Puben hyr ut lyxiga semesterlägenheter nästgårds. Efter frukost nästa dag är det bara en kort promenad tillbaka till utgångspunkten i Sennen Cove. Då har du traskat totalt en mil.
4. Dolomiterna, Italien
Från trädgårdsdal till kalkstenstoppar
Gröna dalar med pittoreska byar, skogsklädda branter med snabba gondolliftar, frodiga högplatåer med betande kor och så kronan på verket: gigantiska kalkstensraukar med nästan utomjordiska former. Att vandra i Val Gardena och grann-dalen Val di Fassa i italienska Dolomiterna bjuder på många spektakulära vyer.
Du kan bo på ett bekvämt pensionat i någon av byarna Ortisei, St Christina, Selva eller Canazei. Då tar du liften upp på morgonen och vandrar från Sellapasset upp på Friedrich-Augustleden, runt Sassolungomassivet och ut på Alpe di Susei-platån, för att vid dagens slut ta liften ner i dalen för middag på en bykrog och skön sömn under tjocka dunbolster.
En annan variant är att gå från rifugio till rifugio, eller hütte till hütte som man säger i denna tysktalande del av Italien. Bergstugorna ligger tätt och bjuder på andrum, rykande espresso, goda viner och såväl lunch, eftermiddagsfika och – om du så vill – middag, övernattning och frukost.
Läs mer: Vandra i Dolomiterna: På äventyr i storslagna berg
5. Kreta, Grekland
Som en gudasaga
Stup branta som fästningsmurar, suggestiva klippekon och hårda berg. Men också vandringsdagar som slutar mjukt med saltsprakande havsbad, tsatsiki och kanske ett glas retsinavin. Flera av Kretas raviner känns som hämtade ur grekiska gudasagor. Mest känt är Samaria som under sin färd mot strändernas svall borrar sig djupt ner i underjorden och smyger mellan dramatiska hundrametersstup vaktade av bergsgetter och gamar.
Vandringen tar nästan en hel dag i anspråk och slutar vid Agia Roumelis saltsprakande klappersstenstrand med skuggig tavernamiddag och sköna bad.
Samariaravinen fungerar bra som dagsutflykt från Chania eller sydkustens Hora Sfakion och Sougia. Detsamma gäller Imbrosravinens urgamla åsnestigar som pressar sig fram mellan fantasieggande klippformationer under den åtta kilometer långa färden mot byn Komitades nära Hora Sfakion och Libyska havet. Ungefär samma längd gäller för Agia Irini ravinen som smyger förbi rosablommig oleander och skrovliga grottväggar under vandringen mot Sougia med tavernaserverad saganaki och sköna havsbad.
6. La Palma, Kanarieöarna
Vulkanisk vandringsö
Ett nätverk av stigar på totalt 140 mil slingrar sig genom frodiga skogar, vulkaniska slättland och olivlundar, intill vingårdar och förbi svarta stränder. Variationen på ön är stor. Därför har såväl vandringsskor som som badkläder en given plats i bagaget.
La Palmas mest spektakulära vandring, Ruta de los Volcanes, leder över södra öns massiva bergskam. Svarta lavafält och färgstarka röda bergspartier ger känslan av att befinna sig på en annan planet. Efter en heldagsvandring är ett dopp från Los Cancajos svarta lavastränder, en halvtimme bort med bil, en efterlängtad belöning.
En annan spännande utflykt är den bråddjupa, frodiga vulkankratern La Caldera Taburiente. Den storslagna sänkan på 2 000 meters höjd bjuder på flertalet vandringsleder, och inte långt därifrån tornar öns högsta berg Roque de los Muchachos upp sig. Ett fascinerande stopp där du på 2 400 meters höjd kan besöka världens största optiska teleskop (boka besöket minst en dag i förväg). Mot dagens slut laddar du batterierna i Santa Cruz, öns småskaliga och charmiga huvudstad.
7. Amalfikusten, Italien
Gudomliga vyer
Italiens mest omhuldade kuststräcka, i hård konkurrens med Cinque Terre. Amalfikusten söder om Neapel handlar om gastkramande och gudomliga vyer. Höga klippor som störtar rakt ner i havet, och pittoreska byar som på något sätt lyckas klamra sig fast på de snudd på lodräta bergssidorna utan att trilla ner i havet.
Att vandra här handlar inte om vildmark och hårt leverne med tält och trangiakök, snarare om korta dagsturer – med stopp på restauranger med havsutsikt. La dolce vita, helt enkelt.
Men låt er inte luras – den kuperade terrängen kan ibland också vara prövande. Här finns gott om fina leder som håller vandraren sysselsatt, men den i särklass mest kända rutten heter Sentiero degli Dei, Gudarnas stig. En dryga milen lång sträcka mellan byarna Bomerano och Nocelle nära Positano. Namnet utlovar en hel del, men vyerna lär inte göra någon besviken. Och att avsluta dagens vandring med ett dopp i Medelhavet är förstås inte heller fel.
8. Champagne, Frankrike
Bubblande upptäcktsfärd
En dryg timmes tågresa nordost om Paris breder vingårdarna ut sig i en av Frankrikes mest glesbefolkade regioner. Här, i frodiga Champagne-Ardenne, står champagnehusen i fokus med alltifrån jättar som Bollinger, Pol Roger och Moët & Chandon till småproducenter med alldeles egna karaktärer. Ett roligt sätt att njuta av bubblorna i regionen är att utgå från någon av byarna Épernay eller Reims och satsa på dagsutflykter till fots. Berömda Avenue de Champagne i Épernay är ett bubblande startskott för att sedan fortsätta till den högt belägna vinbyn Hautvillers, även kallad Vaggan av Champagne, fem kilometer norrut.
Boka in ett besök på vingården Andrieux Lefort i grannbyn Champillon för vacker utsikt över dalen och vandra sedan vidare förbi vingårdar och naturreservatet Montagne de Reims, till byn Ay med producenter som Bollinger och Deutz.
När du vandrat klart i Épernay kan du ta dig vidare med bil på den 60 mil långa Route Touristique du Champagne. Du färdas genom ett böljande landskap med sömniga byar och små vingårdar. I staden Reims finns champagnehuset Maison Veuve Clicquot med underjordiska grottor och kilometerlånga vinkällare.
Läs mer: 7 anledningar att besöka Champagne
9. Baskien, Spanien
Gourmetupplevelser vid kusten
Baskiens variationsrika landskap är som gjort för enklare dagsvandringar. Dessutom med kulinariska stopp inom ständigt räckhåll.
Med utgångspunkt i matmeckat San Sebastian ger vi oss ut på upptäcktsfärd i Baskiens mytomspunna landskap på några av regionens sköna kustleder. Fiskebyn Pasaia ligger drygt en mil öster om staden. Leden dit slingrar sig ut från gamla stan, förbi surfstränder och in på klassiska pilgrimsleden Camino de Santiago. Efter ett par timmars kustvandring kan du räkna med grillade sardiner, nyfångad fisk och ett glas kallt, vitt vin på någon av byns bodegor. I Baskien tar man maten på största allvar.
Söker du dig västerut från San Sebastian möter du istället ett kargt atlantkustlandskap med stupande klippor och ett dånande hav. Vinvandra i området runt den charmiga fiskebyn Getária, känd för sina vita, krispiga Txakoliviner.
Läs mer: 13 pärlor i Baskien – bergståg, raviner och pittoreska byar
10. Piemonte, Italien
Vinvandra mellan kullarna
Mittemellan Alperna och Medelhavet finns ett mjukt böljande livsnjutarlandskap med namnet Piemonte, ungefär Vid bergets fot i svensk översättning. Denna nordliga italienska provins är med sina kullar, cypresser, vinodlingar och medeltida byar försvinnande likt betydligt mer haussade Toscana.
Staden Alba, mitt i vindistriktet som är känt för viner gjorda på nebbiolo- och barberadruvor, är en bra utgångspunkt. Gå via byn Roddi, en halvmil utanför stan, och traska förbi vinrankor och byn La Morra till Barolo med sina många små krogar och sitt vinmuseum. Klara dagar har du utsikt norrut mot snötäckta alper. Mäktigt!
I närheten finns också vingården Fontanafredda, med gårdsbar och vinbutik. Och byn Barbaresco där San Donatokyrkan byggts om till vinbar. Missa heller inte högt belägna Monforte d’Alba med sin milsvida utsikt och Le Langhe-området, berömt för sina hasselnötsträd och vita tryffel.
11. Dourodalen, Portugal
Njutbart i vinlandet
Någon timmes resa från den portugisiska atlant-kusten öppnar Dourofloden upp en djup dalgång klädd i mustigt grönt. Terrassodlingarna för tankarna mot både Bali och Himalaya. Men istället för ris är det söta druvstockar som följer de skarpt skurna avsatserna som balanserar högt ovanför floden.
Flera vandringsleder undersöker trakten som är hemmaplan för världens bästa portviner. Använd gärna någon av vingårdarna som bas för dina upptäcktsfärder. Stämningsfulla Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo (quintanova.com) erbjuder åtta kilometer av nyfiket lufsande längs ägornas stigar. Mot dagens slut provar du husets viner och kryper till sängs till tystnad som bara avbryts av milt cikadasurr.
Vingården Quinta do Tedos vandringsled når inte bara druvklasar, utan också ett fågelrikt möte mellan två floder. Även Corgo Trail undersöker Dourodalen. Vandringen följer en gammal banvall mellan vinodlingar och små insomnade stationshus. Milslånga avsnittet Povoaçao–Tahna är särskilt attraktivt och når bland annat vingården Quinta do Vallado med möjligheter till provsmakning.
12. Costa Brava, Spanien
Vilt och badvänligt
Den karga och dramatiska kusten norr om Barcelona har lockat konstnärer och författare i århundraden. Och vandrare förstås. Längs kusten löper ett 22 mil långt nätverk av havsnära stigar som löper ända upp mot franska gränsen. Att vandra här är sällan väldigt krävande. En skön strand eller en kall öl är aldrig långt borta.
Ju längre norrut man kommer mot den franska gränsen, desto kargare blir det. Nationalparken Cap de Creus norr om pittoreska Cadaques är en av höjdpunkterna längs kusten, en vild plats där man känner sig långt från civilisationen.
Flera arrangörer har lösningar där man vandrar på egen hand och får bagaget kört mellan olika hotell längs kusten, praktiskt och bekvämt. Eller så kan man välja att basera sig på ett ställe längs kusten och göra dagsturer därifrån. En favorit är vandringen från San Feliu de Guixols till Palamos, en dagstur på drygt en mil som ger en bra känsla för vad Costa Brava handlar om – branta klippor och inbjudande badvikar med turkost vatten.
8 svenska fjällklassiker – vandra i storslagna landskap
21 tips till Cinque Terre – vandring mellan Italiens vackraste byar
14 anledningar att besöka San Sebastián
Text: Per J Andersson • 2018-06-01
Restips • Aktiv semester • Listor • Vandring