• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Byggherren som vill stoppa sexturismen

  Staffan Nordstrand är byggherren som fick nog. Som chef för byggprojekt i Thailand såg han sexturism och barnsexhandel och bestämde sig för att vara besvärlig. Det ledde till en romantrilogi, där tredje boken just kommit ut, Sista färden.

  Byggherren som vill stoppa sexturismen
  Staffan Nordstrand, byggherren som blev författare. Foto: Per J Andersson

  När Staffan fick erbjudande från ett brittiskt byggbolag att jobba med projekt i Thailand tackade han först nej. Men efter tsunamin annandag jul 2004 tyckte han att att det var dags åka österut och ta itu med att bygga upp landet.

  - Mitt emot vårt bygge låg en bordell. Mina anställda thailändska killar sprang där på nätterna och var väldgt trötta på jobbet på dagarna. Jag såg också att bordellen lockade många europeiska turister. Först tänkte jag att jag skulle skriva en instruktionsbok om hur man inte bör bete sig och vad som var riktigt och rätt, berättar Staffan Nordstrand som föreläser på årets Bokmässa i Göteborg med anledning av sin nyutgivna tredje bok i trilogin om sexturism, barnsexhandel (trafficking) i Sydostasien.

  I samband med byggjobbet åkte han till Laos för att köpa virke till dörrar. Där kom han i kontakt med hmongfolket som tvingats sälja både vapen och sina egna döttrar för att få försörjning. Och i tillbaka i Thailand hamnade han tack vare en utmärkelse i sitt yrke i de fina salongerna och träffade landets politiska och ekonomiska elit.

  - Där fick höra historier till cognacen efter middagen om en affärsmän som skröt om han äger 300 bordeller. Då bestämde mig för att försöka förändra.

  Böckerna - Under floden, Samnang, Tiggarpojken och Sista färden (MBM förlag) - är spänningsromaer om sexhandeln i Thailand, Laos och Kambodja. Staffan vill förändra och har också startat sajten Bee with us där han informerar om sexturismen i Sydostasien. Sajten är tänkt att kunna vara ett verktyg för elever från högstadiet och uppåt som vill lära sig mer om trafficking och barnprostitution.

  På sajten länkar han till Vagabonds artiklar och Resias resor i ett sätt att koppla ihop etik och moral, konkret reseinformation och resor.

  - Med information om barnsexhandeln det är lite som med rökare. De är inte rökarna som läser artiklarna om rökningens farlighet, det är icke-rökarna. Men på något sätt tror jag ändå att informationsarbetet kan få effekt på lång sikt.

  Är du kvar i byggbranschen?

  - Ett och annat litet jobb gör jag, men böckerna och kampanjarbetet med sajten tar 80 procent av min arbetstid.

  Läs om sexhandel

  Skaffa Staffan Nordstrand spänningsromaner om sexhandeln. Två första böckerna i trilogin finns numera också som pocket.

   

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!