Annons
Annons
Vi tipsar om vad man ska tänka på när husdjuret följer med på tågluffen! Foto: GettyImages

Vi tipsar om vad man ska tänka på när husdjuret följer med på tågluffen! Foto: GettyImages

Europa

Så tågluffar du med husdjur i Europa

Hur tågluffar man egentligen med sin hund, katt eller annat husdjur? Går det ens? Vi listar några tips och råd för dig som vill ta med ditt husdjur på tåget genom Europa.

Text: Karin Wallén • 2020-10-21 Uppdaterad 2023-10-27

EU-pass & vaccination

För att hunden ska få resa fritt i Europa behöver den EU-pass, som du beställer av din veterinär. Den behöver också vara chipmärkt och vaccinerad mot rabies. Vissa länder (t ex Storbritannien, Finland och Norge) kräver också att du mellan en och fem dagar före inresa avmaskar hunden mot dvärgbandmask.

All information om att föra ut eller in husdjur finns på jordbruksverket.se. Där finns också en reseguide för hundar och katter.

För utförlig info om varje lands regler, besök deras motsvarighet till Jordbruksverket på nätet. Mer info om att resa med hund kan du hitta på pettravel.comseat61.com och i Facebookgruppen Resa med hund.

Träning inför tågluff

1. Miljöträning. Låt hunden vänja sig vid ljud, fordon, människor, saker som händer omkring dem.

2. Passivitetsträning. Träna hunden att ta det lugnt och ligga stilla både på restauranger och på tåg.

3. Ensamhetsträning. Att kunna lämna hunden en stund på rummet gör resan enklare.

Boka hotell

Ett enkelt sätt att hitta hotell med hundrum är att filtrera sökningen på sajter som booking.com, hotels.com och liknande logibokningsappar så att du endast ser boenden som tillåter husdjur.

Så tågluffar du med husdjur i Europa
Ta med bästa vännen på tågluffen! Foto: GettyImages

Boka hundbiljett

I Sverige tar du upp till två hundar med dig utan kostnad på tåget, men i de allra flesta andra länder i Europa måste du betala hundbiljett – åtminstone om du har en hund som är för stor för att sitta i en transportväska.

Hur du bokar hundbiljetten är olika beroende på land. I en del länder måste du köpa hundbiljett på stationen. Andra länder, t ex Schweiz och Nederländerna, har ett system där du kan köpa en dagsbiljett åt hunden, som räcker för en hel dag oavsett antal resor. Dagpasset köps på tågbolagens hemsida (sbb.ch i Schweiz och ns.nl i Nederländerna). I Tyskland kan du ringa Deutsche Bahn och köpa hundbiljett via telefon, och sedan hämta ut biljetterna med en kod i en automat på valfri tysk station.

Du måste helt enkelt undersöka hur det fungerar i just de länder du ska åka genom.

Särskilda djurplatser

En annan väsentlig skillnad mellan Sverige och de flesta andra länder i Europa är att det oftast inte finns några särskilda djurplatser eller djurkupéer på tågen. När du har en hundbiljett kan du vanligtvis sitta var som helst i tåget – det vill säga även i första klass om du själv har en platsbiljett där. Därför kan det heller inte ”ta slut” på djurplatser.

Munkorg

I många länder finns en regel om att hundar (ibland endast större raser) ska bära munkorg i kollektivtrafiken. Det här gäller ofta både på tåg, tunnelbana och buss. Men det är inte en regel som det nödvändigtvis tas så hårt på. Under vår resa hade vi munkorgen med ifall konduktören skulle kräva det – men det var aldrig någon som gjorde (och konduktörerna verkade alltid gilla hundar). Träna gärna och belöna hunden med munkorg på så att den har lärt sig att det inte är alltför obehagligt.

Så tågluffar du med husdjur i Europa
Hur gör man med mat till husdjuret under tågluffen? Foto: GettyImages

Mat på resan

På en tågluff är det jobbigt att bära mat för flera veckor i ryggsäcken (om hunden är stor och äter mycket). Så ett tips är att ta med en del och köpa resten längs vägen. Om du har en hund som är känslig för foderbyte, se till att använda ett foder som går att köpa i andra länder (t ex Orijen, Hills, Carnilove m m). Googla djuraffärer på de orter du ska till och undersök vad de har – du kan även försöka ringa och beställa för att se till att de har en påse i lämplig storlek när du kommer förbi.

Läs tillhörande reportage: ”Lady på luffen” – tågluff i Europa med hund

”Lady på luffen” – tågluff i Europa med hund

Guide: Så tar du tåget österut


Text: Karin Wallén • 2020-10-21
EuropaRestipsDjur & naturInför resanTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen