• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 8 Michelinkrogar som inte ruinerar dig

  Mat i världsklass för under hundralappen? Fullt möjligt. Att äta på en Michelinkrog behöver inte vara dyrt. Här är sju stjärnkrogar som är snälla mot både din gom och plånbok.

  8 Michelinkrogar som inte ruinerar dig
  Kycklingar i Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodles. Foto: Istock.

  Uppdaterad 31 augusti 2018

  Vagabond har tidigare skrivit om 5 restauranger från Guide Michelin som inte ruinerar dig. Här kommer några till. 

  1. Jay Fai – Bangkok  

  Jay Fai, eller Supinya Junsuta som hon egentligen heter driver det stjärnbelönade gatuköket. Foto: Sais.isa/Creative Commons

  2018 fick Bangkok sin egna Michelinguide med tre tvåstjärniga restauranger och 14 enstjärniga. Kocken Jay Fai var en av de som belönades med en stjärna för sitt gatukök med samma namn i det historiska området Rattanakosin. Här serveras skaldjur, omeletter och curries för relativt höga priser, i alla fall i Bangkoksmått. Den dyraste rätten – en krabbomelett – går loss på 1000 baht eller 280 kronor, men det går även att komma undan under hundralappen. 

  Prisklass: Mellan 55 till 280 kr. Adress: Korsningen vid 327 Samran Rat , Phra Nakhon, Bangkok

  2. Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle – Singapore

  Det kanske inte ser mycket ut för världen, men Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle i Singapore visar att man inte bör döma en bok efter sitt omslag. Foto: Istock.

  Strax efter att Chan Hon Meng öppnade upp sitt gatukök i Singapore tidigt under år 2016 blev han ägare till ett av världens få gatumatstånd som belönats med en Michelinstjärna. Signaturrätten är inte oväntat kyckling och ris med sojasås. Ingen reservation behövs men förvänta dig köer på upp till tre timmar.

  Prisklass: Mellan 18 och 90 kronor. Adress: 335 Smith Street Chinatown Complex, Singapore

  3. Hill Street Tai Hwa Pork Noodle – Singapore 

  Rätten bak choi mee på Hill Street Tai Hwa Pork Noodle. Foto: JB Macatulad via Creative Commons.

  Det andra gatumatståndet i Singapore som fått en stjärna i guiden. Detta bås serverar nudlar och dumplings med fläsk. Även här bör man vara beredd på långa köer, men ska man tro kommentarer på Tripadvisor är restaurangen något överskattad. Men billig är den i varje fall. 2017 förlorade dock stället sin stjärna i Michelinguiden. 

  Prisklass: Mellan 32 och 62 kronor. Adress: 466 Crawford Lane, Singapore 

  4. Hongkong – Tim Ho Wan

  Världsberömda dim sums på Tim Ho Wan. Foto: Getty Images/ Lucas Schifres.

  Innan gatuköken i Singapore togs med i guiden ansågs Tim Ho Wan länge vara världens billigaste Michelinrestaurang. Här äter du dim sum – ångkokta knyten fyllda med olika ingredienser. Den första Tim Ho Wan etablerades 2009 och har sedan dess utvecklats till en kedja med restauranger som idag finns i en rad olika städer i Asien som Bangkok, Taipei och Kuala Lumpur. Nyligen öppnades dessutom en Tim Ho Wan i New Yorks East Village.

  Prisklass: Mellan 35 och 60 kronor för en lunch. Adress: I bottenvåningen på Seaviewbyggnaden, 2-8 Wharf Road, North Point, Hong Kong

  5. Nakajima – Tokyo

  Nakajima hittar du inte långt ifrån Tokyos kommersiella centrum Shinjuku. Foto: Istock.

  Tokyo är en av världens mest Michelintäta städer. I 2016 års guide listades inte mindre än 217 krogar: 13 med tre stjärnor, 51 med två stjärnor och 153 med en stjärna. En av de billigaste är Nakajima i närheten av tunnelbanestationen Shinjuku. Här är sardiner huvudstjärnan – friterade, marinerade eller i en gryta, välj själv. Den fasta menyn avslutas med misosoppa, grönt te och picklade grönsaker.

  Prisklass: Lunch från 62 kronor. Adress: Källaren i Nichihara-byggnaden, 3-32-5 Shinjuku, Shinjuku-ku, Tokyo 

  6. Chugokusai S. Sawada – Osaka 

   

  Chugokusai S. Sawada ligger i Osakas finansiella distrikt Kita-Ku. Foto: Istock

  Visst finns det gott om japanska restauranger med inhemska smaker som glittrar på Michelinhimmelen. Men på Chugokusai S. Sawada – en av de mest prisvärda stjärnkrogarna i världen – är det kantonesiskinspirerad kök som gäller. Fisk och skaldjur är vanliga rätter på menyn men det är den krispiga kycklingen som folk talar om. 

  Prisklass: Lunch med fast meny kostar från 88 kronor. Adress: 1F, New Masago Bldg, 4-6-28 Nishitenma, Kita-Ku, Osaka

  7. Three Coins, Taipei 

  Foto: Three Coins

  Även på konstnärliga Three Coins i Taiwans huvudstad Taipei är det kantonesiskt som står på menyn. Restaurangen blev en av totalt 17 när staden fick sin guide 2018. På väggarna hänger excentrisk konst och på menyn hittar man bland annat pekinganka, sötsalta papayadesserter, krabba och fyllda ångkokta degknyten (dim sum). 

  Prisklass: Mellan 20 och 250 kr Adress: 46 Hengyang Road, Zhongzheng, Taipei, 110

  8. Lao Zheng Xing – Shanghai

  Anrika Lao Zheng Xing har funnits ända sedan 1960-talet och anses vara den äldsta restaurangen med shanghainesisk prägel i staden. Sedan 2016 har den också kunnat stoltsera med en stjärna i Guide Michelin. Heta beställningar inkluderar bräserad sjögurka och grillade flodräkor. 

  Prisklass: Mellan 130 och 260 kr Adress: 4556 Fuzhou Rd, Huangpu Qu, Shanghai 

  Gilla Vagabond på Facebook för fler artiklar om resor i ditt flöde!

  Källa: The Independent /Via Michelin / Traveloka.com

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!