• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 10 tips – hit ska du resa i november

  Vagabond listar de bästa novemberresorna för både de som söker sol och värme, och de som vill omfamna mörkret och göra det bästa utav det.

  10 tips – hit ska du resa i november
  Chile och Patagonien är perfekt för en novemberresa. Foto: Foto: espiegle/GettyImages

  Patagonien

  Passa på att resa till mäktiga Patagonien innan högsäsongen går av stapeln. Det är redan varmt nog att tälta och många av nationalparkerna öppnar redan i oktober och är perfekta för vandring. Patagonien, som sträcker sig över Chile och Argentina, är en drömdestination som bjuder på höga vulkaner, djupa fjordar, täta skogar, glaciärer och vidsträckta stäpplandskap.

  Inspiration! Läs reportaget Chile: Äventyr i Patagonien på två hjul.

  En guanaco i bland bergen i Chile. Foto: espiegle/GettyImages

  Nya Zeeland

  Om du vet med dig att november brukar vara en seg månad, varför inte planera in en långresa till Nya Zeelands vår och sommar? November är en torr och varm månad där temperaturen kan nå 27 – 30 grader beroende på vart man vill åka i landet. Så finns alla festivaler. Vin- och matfestivalen i Martinborough (Toast Martinborough), den populära marknaden i Christchurch (Canterbury Agricultural Show) och den kulinariska Waiheke Olive and Artisan Food Festival som bjuder på närodlad fine-dining.

  I Nya Zeeland kan man njuta av både storlagen natur och livligt stadsliv: Därför älskar man Wellington – Nya Zeelands sköna lilla huvudstad.

  Nya Zeeland är ett land med magiska naturupplevelser. Som den här från Lake Matheson. Foto: JasmineMonrouxePhotography/GettyImages

  Goa

  Praktiskt taget allt regn faller mellan juni och september. Resten av året skiner solen från en klarblå himmel. Pricka in november och kom innan jul och nyårs-resenärerna anländer. Goa är dock inte enbart en destination för soldyrkare. Här finns också havskajakpaddling, konstmuseer, kryddodlingar, regnskog, gourmetmat och yogaställen.

  Läs Per J Andersson reportage och guide: Goa: Indiens tropiska strandparadis

  Glöm inte att packa badhandduken om du åker till Goa i november. Foto: Pavel Laputskov/GettyImages

  Réunion

  Den lilla vulkanön Réunion ligger isolerat i Indiska oceanen öster om Madagaskar och är en fransk administrativ enhet: därav valutan euro. November är en bra tid för ett besök, innan regnsäsongen drar igång i januari, och det finns massor att se och göra. Vandra genom skog, upp för berg och aktiva vulkaner eller dyk i det marina naturreservatet med korallrev.

  Passa även på att åka på valsafari. Under perioden juni–nov kommer nämligen valarna upp från Antarktis till området runt Réunion för att föda och ta hand om sina ungar.

  Läs reportaget Réunion: Vandring bland palmer och vulkaner.

  Pastellfärgade staden Hell-Bourg på vulkanön Réunion ligger 900 meter över havet. Foto: Emma Mattson

  Marrakech

  Marrakech har länge fascinerat och lockat människor från världens alla hörn. Besök gamla delen av staden, Medina, och ta tid på dig att vandra genom de vindlande marknaderna med mattor, möbler, kläder och kryddor. Tvaga sedan bort novemberstressen i ett klassiskt hamambad. Det finns mängder i alla prisklasser – lyxigt och turistigt eller lokalt och billigt.

  Försvinn in bland gränderna i Medina. Foto: photography by p. lubas/GettyImages

  Toscana

  När man tänker på Italien kanske tjocktröja och jacka inte tillhör sinnebilden för semestern, men under november är vädret behagligt med medeltemperaturer omkring 12-16 grader. November är den första riktiga höstmånaden, dimman rullar in över landskapet och färgerna är underbara; ängarna bli gröna och träden skiftar i färg. Dessutom är det dags för olivskörd! Det är kanske inte väder för uteserveringar men desto härligare att äta pasta, pizza och dricka rödvin, vilket det finns det gott om i Toscana.

  Tips! Upplev det italienska köket och matmarknader med lokalbor.

  Toscana på hösten för med sig höstens färger. Missa inte olivskörden! Foto: Francesco Riccardo Iacomino/GettyImages

  Island

  Om det ändå ska vara mörkt då kan det lika gärna vara riktigt becksvart, som på Island. Men mörkret kommer med en ljuspunkt. På hösten återvänder nämligen en av Islands mäktigaste sevärdheter – norrskenet. Från och med september kan man njuta av fenomenet och Islands många andra naturupplevelser. Missa inte ett besök till Blå Lagunen för lite avslappnat geotermiskt spa och sen en matrunda i coola Reykjavik.

  Läs Vagabonds cityguide för tips: 24 timmar i Reykjavik – isgrottor, lunnefåglar och varma bad

  När novembermörkret är som bäst på Island. Foto: GettyImages

  London

  London och många andra engelska städer passar utmärkt så här års. Här finns massor av inomhusaktiviteter: museum, konserter, teatrar, musikaler och mat, mat, mat. Finns det en tid på året då man bara vill njuta av att sitta inne på en murrig pub eller trendig bar så är det i november och London sviker aldrig. Här kan man strosa i affärer, njuta av afternoon tea och kanske passa på att handla en julklapp eller två.

  Missa inte: Londons nya häftiga matmarknad

  Metropolen London vimlar av inomhusaktiviteter för kulturintresserade, teaterbesökare, barnfamiljer och hungriga resenärer. Foto: TangMan Photography/Gettyimages

  Prag

  Har du varit i Prag på sommaren de senaste åren? Turister överallt. Den tjeckiska huvudstaden har blivit en av Europas mest populära destinationer. Passa på att dra dit under november och upplev en stad med mycket färre turister, en uppsjö coola barer med mörk skummig öl och intressanta museum. Gå på gallerier och ta in stadens konst. Råkar det vara vackert väder är det ju bara att tacka och ta emot.

  Läs Vagabonds cityguide till Prag: 48 timmar i Prag – ölspa och lyx till budgetpris

  Kulturella Prag gör sig väldigt bra i höstmörkret. Lite mystisk och med massor av saker att göra inomhus. Foto: Westend61/GettyImages

  Stockholm

  Sveriges huvudstad har massor av restauranger, museum och aktiviteter för den som vill svemestra i mörkret. Passa på att gå på bio på anrika Zita Folkets bio eller besök något av stadens många 'Escape rooms'; spelet där deltagare blir inlåsta i ett rum och behöver lösa gåtor, hitta ledtrådar och komma ut inom 60 minuter. 

  Vill man vara utomhus finns isbanan i Kungsträdgården, men en favorit i novembermörkret är Yasuragi – ett hotell med japanskt bad bara 20 minuter från Stockholms innerstad. Här kan man njuta av varma källor både inne och utomhus, flera olika sorters bastu, äta gott och gå på behandlingar.

  Tvaga bort novemberstressen på Yasuragi i Stockholm. Foto: Yasuragi

  Utomhuspoolerna värmer under såväl november som vintermånaderna. Foto: Yasuragi

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!