Annons
Annons
Prag i vinterskrud – bästa tiden att besöka staden är på lågsäsongen. Foto: Erik Augustin Palm/GettyImages

Prag i vinterskrud – bästa tiden att besöka staden är på lågsäsongen. Foto: Erik Augustin Palm/GettyImages

Restips

Därför ska du resa till Prag på vintern

Prag är alltid värt ett besök. Men kanske är Tjeckiens huvudstad allra bäst vintertid. Då stämningen präglas mer av lokalbor än turister och lockar med museum, en mängd kaféer och restauranger och andra nattliga nöjen.

Text: Erik Augustin Palm • 2020-02-05 Uppdaterad 2021-10-22

Det sker något särskilt med Prag då staden omsluts av frost och snö, och mörkret faller tidigt över gränderna. Till skillnad från många andra europeiska städer blir Prag bara ännu mer omhuldande under vintern. Atmosfären blir mer autentisk, med färre turisthorder som trängs vid Pragborgen och på Karlsbron (med undantag för dagarna precis runt jul).

Klassisk och modern arkitektur

Över tusen års byggnadshistoria ryms i Prag, där smeknamnet ”De hundra tornens stad” syftar på stadsbildens vykortsvänliga aspekter. Från romanska kyrkor som St Görans Basilika till gotiska kolosser som Vituskatedralen och barockparadhus som Loretaklostret. Men Prags moderna byggnader är faktiskt minst lika intressanta. Från jugendparadhus som Grand Hotel Europa (troligtvis en våt dröm för filmregissören Wes Anderson) till minimalist-kubistisk prakt som ikoniska multimedieteatern Laterna Magika från 1958; en rymdfarkostsliknande, suggestiv gigantisk låda av svart glas, designad av Stanislav Libensky.

Och så Prags kanske häftigaste arkitektoniska skapelse – Det dansande huset eller Tancici dum, från mitten av 1990-talet, designat av Frank Gehry och Vlado Milunić. Byggnadens två delar – en statisk och en dynamisk – är tänkta att symbolisera skiftet från kommunism till demokrati.

Därför ska du resa till Prag pÙ� vintern
Prag på vintern är magiskt av två anledningar, väldigt mycket färre turister och museum, restauranger och barer som lockar en inomhus. Foto: GettyImages
Därför ska du resa till Prag pÙ� vintern
Det dansande huset är en ständig påminnelse om Prags livlighet. Foto: Unsplash

Nattliga nöjen

En idealisk startpunkt för en utekväll här är Hemingway Bar i Gamla staden. Som namnet antyder har man specialiserat sig på drinkar som utgår från Hemingways favoritalkohol; rom eller absint. Men säg bara till vad du gillar, och förvänta dig ett mixologiskt storverk.

Givetvis ska du även utforska fler ölsorter i Prag än pilsner, vilket förslagsvis görs på självförklarande Beergeek Bar i Vinohrady, med fler än 30 mikrobryggeriölsorter på fat.

Avsluta kvällen på subkulturella festpalatset Cross Club i Holesovice, där alltifrån alternativa rockband till techno-dj:s underhåller till arla morgon – i snirkligt filmiska steampunklokaler.

Därför ska du resa till Prag pÙ� vintern
På häftiga Cross Club kan Pragnatten lätt kännas oändlig. Foto: Matt Day

Mäktig konst

Konstverk på offentliga platser är utmärkande för Prag, med muralmålningar i var och varannan korsning. Alternativhippa arbetarkvarteret Zizkov har flera habila verk – som målningen som föreställer det drunknande huvudet tillhörande Franz Kafka, Prags litteräre favoritson. Kafka finns det även flera statyer av utspridda i staden, däribland den mörkt suggererande bronsstatyn i av Jaroslav Rona i Gamla staden, där Kafka rider på en huvudlös figur.

I Zizkov ligger även 1980-tals-tv-tornet Zizkovsky Vysilac; rent tekniskt ett arkitektoniskt verk, men en retrofuturistisk skulptur i sin uppenbarelse. Detta har inte reducerats av flitigt stadsanlitade Prag-skulptören David Cernys hotfulla bronsbebisar, som klättrar uppför tornet.

Lika Instagramvänlig är Matej Krens installation Idiom i entrén till Prags kommunala bibliotek; ett torn av staplade böcker, med speglar i botten och tak, som när man tittar in ser ut som en evig boktunnel. David Cernys mångtydiga staty av Sigmund Freud (som föddes i nuvarande Tjeckien), hängande på en stång från ett tak i Gamla staden, är också ett Instagram-måste. 

Därför ska du resa till Prag pÙ� vintern
Kafka rider på sin ångest. Foto: Erik Augustin Palm
Därför ska du resa till Prag pÙ� vintern
Bokkonst på Prags kommunala bibliotek. Foto: Erik Augustin Palm

Mat för alla smaker

Tjeckien är synonymt med kolesterolfylld och bastant kost, vilket gör sig bäst vintertid – som på Lokal Hamburk i Karlin. En klassisk ölhall i snitsig uppdatering, som serverar förfinad husmanskost. Men Prag är mer än treenigheten vepro–knedlo–zelo (fläsk–vitkål–klimp). Mycket har hänt på matfronten sedan Tjeckien bildades, och idag är staden ett foodiemecka – utan att glömma sin historia.

I Karlin ligger även den restaurang som bäst representerar detta: Eska*, som i en luftigt restaurerad fabrikslokal serverar nygamla farm-to-table-rätter i konstfulla utföranden, så väl att Guide Michelin har tilldelat dem en Bib Gourmand. Detta har även tilldelats Sansho i kvarteret Nove Mesto, skapad av Paul Day från Nobu London, tillika grundare av ekologiska slaktaren The Real Meat Society. Sansho serverar Asian fusion som drar åt vietnamesiskt, med stänk av tjeckisk mustighet.

Är kött inte din grej, besök då hyllade hippievegostället Clear Head-Lehka Hlava i Gamla staden. 

*För tillfället är Eska stängt men säger att de öppnar så snart de fixat ventilationen. 

Därför ska du resa till Prag pÙ� vintern
Vacker som en tavla. Konstfulla rätter på Eska. Foto: Eska/Marek Kucera
Därför ska du resa till Prag pÙ� vintern
Oh yes your are! Foto: Erik Augustin Palm

Anrika kaféer

Utbudet av kaféer i Prag är svindlande. Och med gentrifieringen av Prags hipsterkvarter som Zizkov, Karlin och Holesovice svämmar det över av platser där digitala nomader och frilansare kan sitta och jobba i timmar. Som exempelvis enorma Vnitroblock i sistnämnda kvarter: en gammal fabrikslokal med tegelväggar som är ett kafé i grunden men även fungerar som designbutik, konstgalleri och alternativbiograf.

Dylika multisyfteslokaler går dock att hitta i de flesta europeiska hipsterkvarter – medan Prags anrika kafékultur är något alldeles särskilt. Sedan 1920-talet har Café Slavia varit ett tillhåll för konstnärer, författare och politiska dissidenter som Václav Havel (ledde Sammetsrevolutionen som 1989 störtade kommunismen), med utsikt över Moldaufloden och Nationalteatern.

Längs Moldau ligger även ikoniska Café Savoy från 1983, som tillfälligt var polisrekryteringskontor under kommunismen men 2004 restaurerades till sin forna glans. Bakelsemenyn här är inget annat än en luxuös hälsofara.

Därför ska du resa till Prag pÙ� vintern
Lyxiga bakelser på Café Savoy. Foto: Erik Augustin Palm

Museer och gallerier

Franz Kafka-museet intill Karlsbron är obligatoriskt att besöka, trots att det skulle behöva renoveras. Men man har likväl i de svartmålade, dovt belysta lokalerna lyckats förmedla den existentiella ångest som präglar Pragsonens böcker. Riktiga brev, dagböcker och foton blandas med konstverk och filmklipp.

Lika tvunget är ett besök till Museum of Communism som öppnade 2001, där en amerikansk akademikers samling av kommunistiska artefakter har ramats in lika grafiskt frapperande som brutalt ärligt.

Nutidskonstscenen i Prag blomstrar, och många unga europeiska konstnärer söker sig idag hellre till Prag än Berlin. Museet DOX Centre for Contemporary Art i Holesovice är ett tecken på trenden, liksom David Cernys hajpade konst- och kulturcenter MeetFactory i Smichov.

Ett av Prags vassaste (och största) nutidskonstgallerier är Futura Gallery O.s. i samma kvarter, där man inte bör missa Cernys rumpskulpturer Brown-Nosers på bakgården. Klättra in för att se politisk videosatir, vars placering är sällsynt symbolisk.

Därför ska du resa till Prag pÙ� vintern
På hajpade Futura Gallery O.s. levereras politisk satirisk konst med humor, bakvägen. Foto: Erik Augustin Palm

Film i Prag

Tjeckien är en av filmhistoriens mest inflytelserika nationer. En kall vinterdag i Prag passar det att förkovra sig i landets digra filmkultur. Är du en äkta cineast rekommenderas ett besök till Barrandov Studios – den största filmstudion i Tjeckien och en av de största i Europa, med smeknamnet ”Europas Hollywood”. Inspelningsplats för både Oscarvinnande tjeckiska filmer som Milos Formans Amadeus från 1984, liksom nyare amerikanska storfilmer som The Bourne Identity.

Filmnördar råds också att kolla in Karel Zeman Museum, tillägnat den tongivande tjeckiske experimentfilmaren. Prags bästa kulturbiograf är Kino Svetozor, som visar utländsk film på originalspråk. I samma kvarter ligger butiken Terrys Posters – med ett fantastisk urval av prisvärda retrofilmaffischer.

Därför ska du resa till Prag pÙ� vintern
Besök Barrandov Studios, en av Europas största filmstudior. Foto: Barrandov Studios

Båttur på Moldau

Prags kanske mest karakteristiska visuella egenskap är de 17 broarna som går över Moldau, som alla ligger tätt intill varandra och samtidigt delar upp staden i olika sektioner. Det definitivt bästa sättet att uppleva både broarna och Prag under årets mörkaste årstid är en middagskryssning längs Moldau.

Välj gärna en variant som både inkluderar den historiska, kullerstensbeklädda Karlsbron och Prags senaste brotillskott – den futuristiska Trojabron. De kompletterar varandra väl, från Karlsbrons upplysta 1300-talskonstruktion till Trojabrons 200 meter långa, sci-fi-bågstruktur – som kvällstid har den mest sofistikerade belysningen av Prags broar, skapad ihop med ljusdesignern Walter Jagsch.

Boka tur här!

Stadsutflykter från Prag

Stannar du länge nog i Prag för att ha tid att även utforska närregionen så är städerna Brno och Olomouc givna alternativ – som båda ligger på mellan två och tre timmars avstånd med tåg.

Brno är Tjeckiens näst största stad: ett högt ansett universitetssäte med en lika historiskt imponerande som hippt internationell prägel. Ät middag på minimalistiska eko-restaurangen Atelier – förslagsvis avsmakningsmenyn parad med naturvin. Fortsätt sedan till den sagolika cocktailbaren Super Panda Circus – med en interiör som landat någonstans mellan tv-serien Twin Peaks och filmen A Clockwork Orange.

Även Olomouc är en prominent universitetsstad, liksom hem åt Entrée, som enligt inhemska matkritiker är Tjeckiens bästa restaurang. Balansera sedan lyxen med en billig öl eller cocktail på härligt sunkiga studentdrivna Hitchcock-baren Vertigo. 

Därför ska du resa till Prag pÙ� vintern
På Super Panda Circus i grannstaden Brno är redan dekoren sinnesutvidgande. Foto: Super Panda Circus
Därför ska du resa till Prag pÙ� vintern
Grön gastronomi på Tjeckiens bästa restaurang Entrée, i grannstaden Olomouc. Foto: Erik Augustin Palm


Text: Erik Augustin Palm • 2020-02-05
RestipsTjeckienPragWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen