Annons
Annons
Kvinna i röd klänning framför fontän.

Briljera med rolig kunskap om Roms sevärdheter. Den nya boken "Rom på listigare vis" fångar upp detaljer som får en att dra på smilbanden. Foto: Getty Images

Italien

Det visste du (kanske) inte om sju av Roms sevärdheter

En förvirrad fitnessinstruktör, tyska studenter, kunglig pizza, kåta olympier och en vansinnigt självsäker skulptör. När Harald Bergius, aktuell med boken ”Rom på listigare vis”, berättar om stadens stora sevärdheter – är fokus lite vid sidan av det mest självklara.

Text: Harald Bergius • 2023-11-16 Uppdaterad 2023-11-16

1. Colosseum

Det kostar att glömma Colosseums historia

Måste man välja en enda symbol för turist-Rom måste det bli den stora amfiteatern från år 80 e Kr. Den suger in åtta miljoner besökare om året och med tanke på solen och kön och det historiska djupet är det kanske inte så konstigt att några av dem blir alltför medryckta. Som den ryske turist som greps när han just börjat skriva sitt namn på arenan och fick böta 20 000 euro. Eller den fitnessinstruktör från Bristol som i somras ristade in sitt och flickvännens namn, men filmades av en amerikan som laddade upp ”Asshole tourist carves name in Colosseum” på Youtube. Fitnessmarodören kunde spåras av polisen och informeras om att brottet kunde ge upp till fem års fängelse. I ett brev till Roms borgmästare bad han om ursäkt – samt bedyrade att hade han bara haft en aning om att amfiteatern var så gammal…

Tre personer tittar upp mot antik byggnad.
Briljera med dina nya kunskaper nästa gång du besöker Colosseum. Foto: Getty Images
Colosseum i kvällsljus.
Har du hört talas om fitnessinstruktören från Bristol som ristade in sitt och flickvännens namn i stenarna och fick skämmas rejält? Foto: Unsplash

2. San Clemente

San Clemente bjuder på en språkchock

Det finns över 900 kyrkor i Rom, men ingenstans är det lättare att urskilja stadens historiska lager än i San Clemente, strax öster om Colosseum. Det är en 1100-talskyrka byggd ovanpå en 300-talskyrka byggd ovanpå ett romerskt hus från tidig kejsartid och i botten rester från när Rom fortfarande var republik. På mellanplanet, i 300-talskyrkan, finns det dessutom en språkhistorisk skräll. På en rejält sliten fresk syns ett tidigt skrivet exempel på när latinet började förvandlas till italienska. Och texten är överraskande mustig: bland annat står det ”Dra, era horungar”. Fili de le pute, traite. Vulgärspråk på mer än ett sätt.

3. Pantheon

Pizzadrottningen vilar i Pantheon

Pantheon är Roms bäst bevarade antika byggnad; ett tempel till alla gudar som sedan fjorton sekel är vigt åt den enda guden och dessutom det ställe i Rom där det är allra lättast att drabbas av historisk svindel. Man kan bli stående och stirrande i timmar, eller till man blir hungrig – något som ofelbart sker när man minns att Margherita av Savojen är begravd därinne. Hon har nämligen gett namn åt pizzaklassikern Margherita.

Det var under ett kungligt besök i Neapel som familjen Esposito på Pizzeria Brandi fick idén att garnera sina fluffjästa bottnar i den italienska flaggans färger: grön basilika, vit mozzarella och röd tomat. Förmodligen är detta en efterhandskonstruktion, smakkombinationen är äldre än kungariket Italien, men det hindrar ju inte att man lämnar Pantheon och går på pizzajakt.

Läs också: Här äter du världens bästa pizza – se hela listan!

Tempel i en stad på ett torg
I Pantheon är Margherita av Savojen begravd – kvinnan som gett namn åt pizzaklassikern Margherita. Foto: Getty Images
Margaritapizza med tomat, basilika och ost.
Vilken pizza föredrar du? Foto: Unsplash

4. Fontana dei Quattro Fiumi

Piazza Navonas centralpjäs rider ut stormen

Det finns billigare sätt att leda dricksvatten till befolkningen än genom travertin- och marmorfontäner med skulpturer av sjukt välgymmade barockmän. Särskilt om man tänker toppa hela skapelsen med en obelisk. Så det är inte konstigt att fattiga romare skanderade pane pane, non fontane (bröd bröd, inte fontäner) när Gian Lorenzo Berninis jättepjäs restes på stadens fintorg. Många trodde dessutom, berättar konstnärens son, att den skulle rasa samman. Under en storm samlades människor på torget, ditdragna av möjligheten till en katastrof. Plötsligt fick de sällskap av Bernini, till synes panikslagen. Han tog fram ett litet snöre och började fästa sin trettio meter höga stenskapelse i intilliggande hus – innan han avslöjade att han drev med olyckskorparna. Och fontänen står ju där fortfarande.

Staty med naken man och en stor pelare.
Flådig och vräkig staty på Piazza Navona. Foto: Getty Images

5. Pasquino

Pasquino ger sig på drottning Kristina

Tjugo meter sydväst om Piazza Navona finns vår kompis Gian Lorenzo Berninis antika favoritskulptur, Pasquino, som annars mest är uppskattad för sin rappa käft. Det är den mest kända av stadens talande statyer, där satiriska rim och åsikter fästs för allmän beskådan sedan 1500-talet. Den mest berömda ”pasquinaden” har udden riktad mot Barberinipåven Urban VIII. Han tömde Pantheon brons för att använda i Peterskyrkan – och statyn svarade: Quod non fecerunt Barbari, fecerunt Barberini, (Det inte barbarerna gjorde, gjorde Barberini). Även drottning Kristina har fått sig en släng av satirsleven: ”Drottning utan land, kristen utan tro, kvinna utan skam.” Nuförtiden är det förbjudet att fästa meddelanden på Pasquino, men på en anslagstavla bredvid fortsätter traditionen.

Läs också: Matprofilen Therese om att bo i Rom – “som en kärlekssaga”

Staty vid en vägg.
Vid statyn Pasquino har satiriska rim och andra åsikter fästs för allmän beskådan sedan 1500-talet. Foto: Getty Imags

6. Fontana di Trevi

Fontana di Trevi bär på en tysk hemlis

För att vara en åldrig, romersk myt har slantsinglandet i Fontana di Trevi väl mycket med 1800-talstyskar att göra. Numera pekas till och med en specifik arkeolog och konsthandlare ut som dess upphovsman, Wolfgang Helbig. Han var gift med en rysk prinsessa, skrev tunga böcker och sålde en massa vackra saker norrut. Slantlegenden ska han ha baserat på antika offermyter och enligt en version kom den till för att spetsa de lyxiga kalas han och hustrun brukade anordna. I en annan, mer tillfredsställande variant, skapades legenden för att trösta de tyska studenter som var tvungna att lämna Rom. En extra kick fick myten av Hollywoodfilmen Three Coins in the Fountain, 1954, och dess Oscarsbelönade titelsång som sjöngs av Frank Sinatra.

Läs också: Världens mest romantiska platser – hur bra koll har du?

Fontana di Trevi i Rom.
Vet du varför man kastar ett mynt i Fontana di Trevi? Läs mer om historien i boken ”Rom på listigare vis”. Foto: Getty Images

7. Palazzo Farnese

Roms bästa bostad har överkomlig hyra

Piazza Farnese är Roms mest eleganta torg och ofta märkligt öde. Det är som om grannen, Campo de’ Fiori, suger upp även det folkliv som borde vara här. Men ett par restauranger finns det, två fontäner – och ett enormt renässanspalats, delvis ritat av Michelangelo. Och därinne ett av Roms mest livsglada rum. Annibale Carraccis, och hans medhjälpares, målningar gör palatsets galleria till ett Sixtinska kapellet for lovers. Temat är Gudarnas kärlekar och har, av chefen för Metropolitan museum of art, beskrivits som ”ett gäng kåta olympier som stöter på varandra”. Dessutom finns det en grönskande, avskild innergård.

Palazzo Farnese är där jag helst skulle vilja bo i hela världen. Också för att hyran är överkomlig: en lire vart 99:e år. Synd på fransmännen, bara. Palatset är nämligen Frankrikes ambassad – men avtalet löper ut 2035, vilket skulle passa perfekt till min pension, så håller tummarna.

Texterna bygger på innehållet i den helt nya guideboken ”Rom på listigare vis” (Kaunitz-Olsson), illustrerad av Stina Wirsén. Förutom tips om sevärdheter visar boken vägen till stadens bästa restauranger, barer, låtar, böcker och, naturligtvis, glassar.

Läs också:

Europas bästa vintageshopping – 3 tips från Husdrömmar-Marie

Roms bästa kaféer, bagerier och glassbarer


Text: Harald Bergius • 2023-11-16
ItalienRestipsListorsevärdheter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen