Annons
Annons
Tjej med hängselbyxor och vy över Rom.

Therese har de senaste åren bott på deltid i Rom. Nu inspirerar hon fler att våga följa sina drömmar. Foto: Federico Massari (t v), Getty Images (t h)

Italien

Matprofilen Therese om att bo i Rom – ”som en kärlekssaga”

Vagabond möter Therese Elgquist som förälskat sig i Italien och följt sin dröm. Nu bor hon i Rom när det faller henne in och uppmuntrar andra att våga resa solo.

Text: Karin Wimark • 2023-04-27 Uppdaterad 2023-04-27

– Första gången jag satte min fot i Rom kände jag ”detta är min plats på jorden”. Det låter kanske flummigt, men det är något i luften i Rom. Det känns som att livet känns mer, njuts mer, levs mer!

Therese Elgquist har just kommit hem till ett gråmulet Göteborg och fajtas för fullt med den psykiska baksmällan som infunnit sig efter att ha bott en dryg månad i Rom – en månad som hon själv tyckte kändes som en livstid. Detta var andra gången hon flydde det svenska vintermörkret och tog tåget ner genom Europa för en höst eller vårvinter i Italien, och tack vare att hon har möjlighet att jobba på distans finns det inget som stoppar henne. Therese Elgquist driver företaget Plant based by Thess där hon som digital kreatör skriver allt från kokböcker till att fota och styla mat och lär dig bli proffs på grön mat. Men drömmen är att någon gång kunna bosätta sig halvårsvis i Italien.

Blond tjej dricker ur en kopp vid ett café.
Det var på vinst eller förlust som Therese anlände till Rom och lägenheten som hon hyrt i en och en halv månad. Foto: Therese Elgquist

Första gången Therese satte sin fot i Italien föll hon pladask. Sedan dess har utforskat landets alla hörn – från norr till söder – och hösten 2021 bestämde hon sig för att åka dit igen. Men denna gång var annorlunda! På hennes sociala medier kunde man se ett inlägg med texten ”Jag bor i Rom ett tag!” Där skriver hon också att hon bokat en enkelbiljett, en liten gullig lägenhet i Trastevere och planerar att jobba på distans, laga mat i mängder och njuta hejdlöst.

– Allt är så perfekt och välfungerande i Sverige, så att komma ner till Italien och bo i det där kaoset är avkopplande. Det ger så mycket att byta miljö och kasta sig ut från tryggheten hemma, säger hon.

Läs mer: Ta del av Thereses bästa restauranger i Rom

Vad är det med Rom som drar dig dit?

– I princip alla klyschor man hört om Italien stämmer! Och det finns en charm med det. Att gå runt i Rom är som att gå runt i en kärlekshistoria varje dag! Jag blir helt fnittrig när jag tänker på det. Det finns så mycket historia i staden, livet är uppbyggt kring umgänge och italienarna är stolta och nördiga.

Vy över gamla byggnader och en bro i Rom.
När Therese är i Rom jobbar hon på distans. Ofta på ett bibliotek eller på favoriten Soho-house vars kafé är öppet för allmänheten. Foto: Getty Images

… har tanken slagit dig att flytta till Italien på heltid?

– Jag har en dröm om att bo halvårsvis i Rom, dvs under vinterhalvåret. Visst är jag medveten om att det inte är en dans på rosor och att den italienska byråkratin är katastrof. Men samtidigt tror jag det är värt det. Jag är inte en person som behöver ha det bekvämt, jag är hellre lycklig.

Vilket är ditt favoritkvarter i Rom?

Trastevere är meckat om man är en foodie! Här finns många av de bästa restaurangerna, caféer, små torg och smarriga gelaterior. Dessutom ligger det väldigt centralt och har gångavstånd till allt. Monti är också supertrevligt med vintagebutiker, trevliga restauranger och annorlunda hus och gator. Sen älskar jag den stora parken Villa Borghese.

Gata i italien med restauranger och människor.
Kan du också jobba på distans? Vad väntar du på!? Foto: Therese Elgquist
Frukt- och grönt på marknad.
I Italien cirkulerar livet mycket kring mat, något som passar Thereses matfilosofi bättre än hemma i Sverige. Foto: Therese Elgquist

Vilket är ditt bästa tips för att våga resa iväg ensam?

– De mest magiska sakerna i livet händer när man reser själv, så dels att våga tro på det. Tro på att saker kommer att lösa sig. Jag romantiserar mycket i mitt liv vilket har hjälpt mig många gånger. Istället för att tänka negativa tankar som att det kommer bli ensamt och läskigt, ser jag framför mig den där gulliga lägenheten, hur jag sitter på ett café med en bok och annat fint. Då är steget ganska härligt!

Hur lär man känna andra på plats?

– Genom att vara osvensk och våga knyta kontakter med nya människor! Jag har fått vänner på de mest otroliga sätt i Italien. Sedan finns det ju appar med. Inte bara dejtingappar, utan kompis-appar så som Bumble exempelvis.

Hur hittar man en lägenhet att hyra en längre period i Italien?

— Jag skulle tipsa om Airbnb. Fundera över vilket område du vill bo i och leta något som matchar. Ofta finns det rabatter om man hyr en hel månad eller mer.

Blond tjej med basker håller i ett knippe morötter.
Thereses sociala medier flödar av matinspiration. ”Jag vill visa människor att det är jäkligt gott med grön mat, men också en stund av njutning”. Foto: Therese Elgquist

Dina 3 bästa tips till någon som drömmer om att bo perioder utomlands?

1. Tänk positivt!

2. Boka en biljett!

3. Kasta dig ut! Väldigt många drömmer om saker i livet men är för rädda för att våga testa. Tänk då: vad är det värsta som kan hända? Absolut, det kanske känns obehagligt i början men belöningen är 10 gånger högre än rädslan man kände i början. Att vara lite orolig behöver inte vara negativt.

Läs mer: Här är Roms bästa restauranger!


Text: Karin Wimark • 2023-04-27
ItalienRestipsIntervjuMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen