Annons
Annons

Calle och Ullis syntes nyligen i TV-rutan i programmet Drömkåkar Utomlands. Foto: Privat

Österrike

Calle och Ullis följde drömmen – driver lodge i Alperna

Drömmen om ett liv i Alperna hade hägrat sedan länge. En dag för några år sedan hittade Calle och Ullis ett alphotell i österrikiska Bad Gastein – en plats där de idag lever sin dröm.

Text: Karin Wimark • 2024-03-05 Uppdaterad 2024-03-05

Den lilla österrikiska byn Bad Gastein är en gammal kurort belägen i en dramatisk ravin omgiven av mäktiga berg i Alperna. Under tidsperioden La Belle Epoque, i slutet av 1800-talet, vallfärdade tjusigt folk från hela Europa till den lilla byn i hopp om bättre välmående. De varma källorna ansågs nämligen ha en helande kraft. Men under finanskrisen på 80- och 90-talet gick många av hotellen i byn i konkurs och Bad Gastein låg länge i tystnad likt en spökkuliss – fram tills nyligen då alporten genomgått en kraftig tillväxt. Idag myllrar byn av såväl lokalbor som inflyttade österrikare och utlänningar och två av dem är Carl-Johan Österberg och Ulrika Andersson som 2023 slog upp portarna för sitt alphotell The Lodge. Nyligen syntes de i TV-rutan i programmet Drömkåkar Utomlands där vi fick följa deras drömprojekt från ax till limpa.

– Det händer väldigt mycket här just nu, och det är väldigt roligt att vara en del av den resan. Dessutom är Österrike ett ganska lätt land att komma till från Sverige eftersom det liknar varandra i mångt och mycket. Bad Gastein känns lite som Sverige för 50 år sedan med låga priser, mysig kultur och supertrevliga människor som hälsar på varandra på gatorna, säger Calle och Ullis.

Läs också tillhörande guide: 5 anledningar varför du ska resa till Bad Gastein

Den österrikiska kurorten Bad Gastein är numera Calle och Ullis andra hem. Foto: Getty Images
Idag lever paret sin dröm i alporten Bad Gasten där skidåkningen väntar runt knuten vintertid och byn är välkomnande och gemytlig. Foto: Privat

Så blev drömmen verklighet

Sedan Calle och Ullis träffades, för nästan 20 år sedan, har de delat ett gemensamt intresse för skidåkning. Drömmen om att en dag driva ett alphotell fanns i periferin, men tillvaron med familjeliv tillät den inte att blomma ut, där och då. I takt med att barnen blev äldre reste de på skidsemestrar i de europeiska Alperna och dagen som deras dotter valde att lägga sin praktisk i österrikiska Badgastein började ett nytt frö att gro.

– Plötsligt kändes även vår dröm väldigt nära. Dessutom visste vi exakt vad vi var ute efter!

Utforska hela byn, vackert belägen i en ravin omgiven av höga alptoppar. Foto: Getty Images
Så snart Calle och Ullis besökte huset kände de att detta var deras nya hotell. Foto: Privat

I november 2022 åkte de tillbaka till Bad Gastein med tre visningar inplanerade. När de anlände till det tredje hotellet och klev in i alplodgen kändes det självklart på en gång. Läget på andra sidan dalen bjöd på fantastisk utsikt och storleken var perfekt.

– Tre månader senare stod vi med nycklarna i handen till vårt alldeles egna alphotell. Det gick superfort, skrattar Calle.

Utmanande renovering

Första perioden i byn handlade mycket om att etablera sig på orten, känna in platsen och knyta kontakter med rörmokare, byggare och elektriker. Huset var långt ifrån beboligt och snart började arbetet med att röja ut gammalt ytskikt, möbler och golv, ja mer eller mindre rubbet – ett arbete som tog mycket längre tid och blev mer omfattande än vad Calle och Ullis hade förväntat sig.

Läs också: Alpernas charmigaste skidorter – expertens 6 bästa tips

Det slitna och tråkiga tvättrummet skulle göras om till bastu. Foto: Getty Images
Resultatet av bastubygget – perfekt för gästerna efter en dag i Alperna. Foto: Privat

– När jag tittar på bilder idag från renoveringen blir jag lätt illamående. Jag tror jag gick ner 20 kilo under renoveringsperioden, berättar Calle som arbetade på heltid i Bad Gastein medan Ullis befann sig i Sverige med barn och jobb.

Än idag pendlar Ulrika mellan huset i Trelleborg och hotellet i Österrike, men förhoppningen är att kunna vara alltmer i Bad Gastein.

– Jag uppskattar verkligen att ha två världar. Vårt hem i Trelleborg med öppna slätter och fri sikt och Bad Gastein med sin smala dal omgiven av höga berg. Det är ett lyxigt miljöombyte, säger hon.

Redo för gäster

I februari 2023 stod bygget äntligen färdigt – ett lägenhetshotell med 8 lägenheter, ett gemensamt vardagsrum med bar och en bastuavdelning. Ambitionen var från allra första början att skapa ett mysigt, avslappnat alphotell med en värmande hemma-hos-känsla.

– Det finns ganska många boutique- och designhotell i byn som är jättefina, men de skulle lika gärna kunna ligga i London, Paris eller Palma, som i Österrike. Vi ville ha ett ställe där det skulle kännas att man är i Bad Gastein, säger Ullis.

Renoveringen drog ut på tiden, men i februari 2023 öppnade paret äntligen hotellet. Foto: Privat
Idag mäts man av ett mysigt allrum med bar, soffor och stämningsfull atmosfär. Foto: Privat

När de första gästerna anlände till hotellet låg en viss nervositet, förväntan och positiv energi luften.

– Trots att jag jobbat så många år i branschen och servat tusentals gäster så tycker jag fortfarande att det är lika kul. Det finns ingen annan bransch där man får så mycket direkt feedback och värmande bekräftelse, säger Calle.

– Och det är lyxigt att ha naturen runt hörnet, kunna dra på sig kängorna för en vandringstur i bergen eller vara i skidbacken på en kvart. Österrike är kombinationen av trevliga människor och härlig miljö! Försäkringsbolagen har inte ens någon självrisk för brottsligheten är så låg. Det säger en del om platsen, säger Ullis.

Mysiga byn Bad Gastein i Österrike. Foto: Getty Images

3 tips till dig som drömmer om att starta hotell utomlands

1. Skaffa ett nätverk

Vårt allra första råd är: Var inte rädd och slå slag i saken! Sedan är det viktigt att omge sig med bra folk, nätverka mycket och skapa kontakter! Du är helt beroende av det inett nytt land och därför är det viktigt att prata med folk!

2. Skaffa en lokal revisor

Vi har haft stor hjälp av vår revisor. Hon har supermycket kontakter till exempelvis banker, försäkringsbolag och kan såväl tyska som engelska,, vilket är tacksamt för att snabbt få bra hjälp. Även om du pratar det lokala språket kan juridiska termer vara svårt. Då är det skönt att ha någon att luta sig mot.

3. Lär dig det lokala språket

Var inte rädd för att prata, även om du inte är expert på språket. Oftast uppskattats ditt försök enormt och nätverkande på exempelvis den lokala puben har gett oss väldigt mycket kontakter.

Läs också:

Spa i Österrike – 3 värmande termalbad

De förverkligade sin bed & breakfast-dröm i Frankrike

Quiz: Hur mycket kan du om Österrike?

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Karin Wimark • 2024-03-05
ÖsterrikeRestipsHotellIntervju

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen