Annons
Annons
Solbäddar intill pool och ett par med förkläden.

Micke Sköldmark och Yvonne Tenninge bor idag på heltid i Languedoc och heltrivs. Foto: Privat/Yvonne Tenninge

Frankrike

De förverkligade sin bed & breakfast-dröm i Frankrike

De lämnade sina karriärer, sitt hem och livet i Stockholm för drömmen om Frankrike. Idag bor svenska paret Yvonne och Micke i Languedoc där de driver ett bed & breakfast i byn Neffiès.

Text: Karin Wimark • 2023-05-27 Uppdaterad 2023-05-30

Strax utanför Pézenas i Languedoc ligger en liten by med två välrenommerade restauranger, en vinbar, en liten lokal marknad och ett postkontor. Varje dag ekar borgmästarens stämma från stenkyrkan då dagens nyheter ropas ur ett högtalarsystem. Är det någon fest får man också reda på det. Liksom om någon tappat bort sina nycklar. 

Här i Neffiès bor 1 000 invånare. Majoriteten fransoser, men också utlänningar från ett 20-tal länder som gjort sig hemmastadda i den vitala franska byn. Två av dem är Yvonne Tenninge och Micke Sköldmark som flyttade hit 2014. 

Efter att ha rest runt i Languedoc och färgkodat byarna efter favoriter, kändes det tydligt att det var i Neffiès de ville bo, och så snart de fick syn på huset fanns inga tvivel.  

– Vi gjorde en Zlatan. Knackade på dörren och frågade om vi fick köpa! Idag står vi med fullbokat bed & breakfast större delen av året, skrattar Yvonne Tenninge. 

Micke Sköldmark och Yvonne Tenninge bor idag på heltid i Languedoc och stormtrivs. Foto: Yvonne Tenninge

Så blev drömmen verklighet

Som liten drömde Yvonne Tenninge om att bli designer i Paris. Varje sommar då hon som barn bilade med familjen genom Frankrike på väg till sommarstället i Spanien väcktes en längtan.

– Jag minns så tydligt en av dessa resor då jag låg på ett hotellrum i Paris, lyssnade på radio Luxemburg och plötsligt hörde någon spela dragspel nere på gatan. Jag ville bara stanna. Det var ju i Frankrike jag skulle bo, säger Yvonne Tenninge. 

Livet i Paris blev i sena tonåren verklighet för Yvonne under några år innan Sverige kallade. Familj och karriär tog vid och vardagspusslet lade Frankrike på hyllan. 

– Jag har alltid tänkt att jag en dag ville flytta tillbaka. Men det var inte så lätt då att riva upp en hel familj och bara byta land. 

Flera år senare, efter en skilsmässa och nya vägval i livet träffade hon Micke Sköldmark. En gemensam sommarresa till Languedoc satte åter tankarna i spinn. De stod båda i ett vägskäl i livet. Han som utarbetad rektor för en skola han startat i Stockholm och hon mellan jobb inom reklambyråbranschen och ideella organisationer. Skulle de kanske skaffa ett extrahus i Frankrike för just de två? Ett stort hus för deras sex barn? Eller skulle de helt enkelt säga upp sig och flytta till Frankrike på heltid? 

– Jag minns att jag sa att jag inte lämnar Languedoc förrän vi har bestämt oss, berättar Yvonne. 

Starta dagen på terrassen där Yvonne och Micke gärna ger utflyktstips. Foto: Yvonne Tenninge
Koppla av vid poolen eller utforska omgivningarna om dagarna. Foto: Yvonne Tenninge

Att renovera ett hus utomlands

Sommaren 2014 stod de med köpekontraktet i handen. Drömmen om ett liv i Frankrike och att äga ett vackert hus skulle nu bli verklighet. La Belle Vue – deras egna bed & breakfast i hjärtat av vinmeckat, eller som fransmännen säger ”den dolda Rivieran”, Languedoc.    

På hösten 2014 reste Yvonne ner till Neffiès och klev in i det gamla vinbondehuset från 1800-talet, ett hus som visade sig vara i betydligt sämre skick än de först trott. Planen var att börja med renoveringen på egen hand och att Micke skulle komma ner till sommaren, men de insåg ganska snart att de båda inte kunde släppa sina jobb i Sverige. De närmsta tre åren skulle bjuda på många tuffa prövningar – Yvonne på heltid i Frankrike och Micke pendlandes mellan Stockholm och Languedoc. 

– Det är långt ifrån den romantiska dröm som många kanske tror att det är. Ta bara den enklaste sak som att köpa spackel, men inte veta vad det heter på franska, var man köper det eller vilken av alla 100 tuber man ska välja. Lägg till det en fransk dialekt som skulle kunna jämföras med den djupaste skånskan och du har ett hum om vad vi stod inför, säger Yvonne matt. 

Hon ger fler exempel på motgångar, som byråkratin kring att starta ett företag i Frankrike, att sakna ett socialt nätverk och att finna orken att till största delen ensam renovera och driva ett bed & breakfast i tre år. 

– Det var så många gånger jag ringde hem och grät och kände att jag ger upp! Men när Micke undrade om vi tagit oss vatten över huvudet och föreslog att vi kanske skulle sälja, skakade jag bara på huvudet. Sälja? Jag har väl aldrig kastat in handduken!  

2018 flyttade Micke ner på heltid och livet på La Belle Vue började sakta ta en vändning. 

Läs också: Så startar du ett bed & breakfast utomlands – 8 tips

Ett välkomnande bed & breakfast

Det stora huset från 1857 har ärvts i generationer och ägdes av en av traktens mest förmögna vinbönder. Trots husets nedgångna skick var originalgolv och stuckaturer till deras lycka så gott som orörda. Här fanns munblåsta fönster, öppna spisar och handgjort klinker i ljuvliga mönster och i källaren fanns ett helt intakt vinsystem med fem stora vintankar. Sakta men säkert renoverades rum för rum och sprickor och skavanker togs omhand. 

– Vi har varsamt lyft fram själen i huset och adderat oss själva på något vis. Våra franska vänner säger att här känns väldigt svenskt, och då är ändå all inredning från trakten, säger Yvonne och skrattar.  

De sex rummen är varsamt restaurerade, möbler, tavlor och lampor kommer från antikaffärer i området och sängarna bäddas med handbroderade linnelakan som soltorkas, manglas och sprayas med lavendel. När man kliver in i köket möts man av mörkrött kakel på väggarna, skomakarlampor hängandes i taket och kopparkastruller på rad ovanför gasspisen. Men det är den stora takterrassen som är husets nav och samlingsplats. Här samlas gäster för gemensamma frukostar tillsammans med Yvonne och Micke som gärna delar med sig av tips och utflyktsmål i ett område som de kommit att älska. Två kvällar i veckan dukas långbordet på terrassen upp för gemensamma middagar.

La Belle Vue omges av vinodlingar i vad som till ytan är ett av världens största vinområden. Foto: Yvonne Tenninge

– Många blir förvånade att de interagerar så mycket med de andra gästerna när de kommer till oss. Vi har gäster som träffats hos oss och sedan kommer tillbaka som vänner. 

Livet i Frankrike har varit en berg-och-dalbana för Yvonne och Micke. Samtidigt som de jobbar dygnet runt sju månader om året, har de fått vänner för livet och trivs med tillvaron i byn. 

– Hade jag vetat innan hur mycket jobb de första åren skulle innebära, kanske det inte hade blivit av. Men idag älskar jag att bo här. Det är som ett litet mikrokosmos där ingen undrar hur mycket pengar du tjänar, vilken bil du kör eller vem du umgås med. Vi trivs med det lilla livet.

Lakan i linne och vintagemöbler från närliggande antikaffärer. Foto: Yvonne Tenninge

La Belle Vue

Hotellet La Belle Vue ligger i byn Neffiès i södra Frankrike, 20 min från byn Pézenas och 50 min från Montpellier. Utvalda datum erbjuds också yogaretreats samt mat- och vinresor. Mer info på hemsidan. Öppettider: 1 april–1 november. 6 gästrum.

Läs också: Så startar du ett bed & breakfast utomlands – 8 tips


Text: Karin Wimark • 2023-05-27
FrankrikeRestipsIntervju

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen