Annons
Annons

Bad Gastein är en av Österrikes mysigaste alpbyar med skidåkning och vandring runt knuten. Dessutom är här mer prisvärt än många andra alporter. Foto: Getty Images

Österrike

5 anledningar till varför du ska resa till Bad Gastein

Upptäck kurorten Bad Gastein i Österrike. Här är paret från tv-serien Drömkåkar Utomlands bästa tips till alporten!

Text: Karin Wimark • 2024-03-05 Uppdaterad 2024-03-05

Bad Gastein är en gammal kurort belägen i de österrikiska Alperna. Här bor Ullis Andersson och Calle Österberg som sedan 2023 driver lägenhetshotellet The Lodge i byn – något vi fick ta del av i Tv-serien Drömkåkar utomlands under vintern. Här är deras bästa tips för dig som vill resa till Bad Gastein.

Läs också: Calle och Ullis följde drömmen – driver lodge i Alperna

1. Utforska byn

Lär dig mer om platsen dit du åker

Om du besöker Bad Gastein, se till att promenera runt och upptäcka hela byn och inte bara den övre platån. Är du här sommartid ska du absolut promenera längs med vattenfallet och gå vidare längs floden. Denna “Vassenfall Veg” är en halvtimmespromenad som för tankarna till Tropikerna. Missa inte den lokala krogen Hexenhäusl i byn som är en mysig restaurang, bar och livemusikställe som drivs av en mysig familj och dit många lokalbor går. Här serveras otroligt goda revbensspjäll! Är du här under högsäsong så bör du boka några restauranger för kvällens middagar, då det ofta(st) är fullt på de populära ställena – detta särskilt om man inte bor i lägenhet såklart.

2. Varma spa

Termalbad i byn

Kurorten Bad Gasein med sina varma källor ansågs länge ha en medicinskt effekt. Hit reste Centraleuropas krassliga och åldersstigna överklass för att sänka ner sig i hälsobringande radonhaltiga kurbad (ansågs vara bra mot astma & reumatism) med vatten uppvärmt med termalvärme. Idag kan man njuta av varma källor på termalbadet Felsentherme som är uppdelat på fyra termalområden utomhus och inomhus. I Bad Gastein finns också Gasteiner Heilssollen — ett bergsspa där man åker ett litet bastutåg två kilometer rakt in i berget där avkopplande behandlingar väntar.

3. Skidåkningen

Lättillgänglig offpist

För en hyfsat duktig skidåkare är Bad Gastein extremt varierat! Här finns i princip fyra olika uppdelningar av liftsystemet och det finns något för alla, under alla väderförhållanden. Dessutom finns det lättillgänglig offpist om man gillar det! Ett tips är att boka in en bergsguide från Freeride Gastein. Glöm inte bort att åka till Dorfgastein som kanske har den bästa piståkningen i dalen, breda härliga pister med perfekt lutning för både nybörjare och riktiga ”pisträvar” dessutom väldigt många trevliga hytter att njuta en god lunch vid. Skidbussen tar dig smidigt dit om du inte kör bil.

Tips: Det är inte ovanligt att restaurangerna här inte tar kort i backen, så det är alltid bra att ta ut lite cash för säkerhets skull.

Skiddag i Dorfgastein när barnen är på besök. Foto: Privat
Utforska områdets olika skidområden och missa inte en dag i Dorfgastein. Foto: Getty Images

4. Aktiv sommarsemester

Golfdestination

Sommartid finn det en jättefin golfbana nere i Dalen och även i närliggande Zell am See finns bra golfbanor. Här finns också bra vandring och cykling. Ett annat tips är att plocka kantareller – här finns galet mycket kantareller! Men kolla upp vart du ska gå och var försiktig för branta sluttningar.

Bad Gastein är ljuvligt under sommartid och en vacker vandringsdestination. Foto: Getty Images

5. Skidor under lågsäsong

Budgettipset

Se om du kan åka ner i början/mitten av December. Då finns det billigare boende, färre åkare i backen och torr kall snö. Systemet öppnar oftast första dagarna i December (Sportgastein lite senare) och de sista åren har vi haft väldigt bra med snö denna perioden.

I början av säsongen ligger backarna oftast relativt tomma. Foto: Privat

Läs också:

8 äventyr i Europa du kan ta tåget till

Spa i Österrike – 3 värmande termalbad

Spa i Europa – 6 destinationer att hålla ögonen på


Text: Karin Wimark • 2024-03-05
ÖsterrikeRestipsAktiv semesterListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top