Annons
Annons
Kabinbana på väg till toppen av ett berg och charmig alport.

Saas-fee och Mürren är två av Alpernas bästa skidorter enligt experterna på skidtidningen Åka Skidor. Foto: Unsplash

Europa

Alpernas charmigaste skidorter – expertens 6 bästa tips

Mysigt och pittoreskt eller afterski och puls? Vi bad våra vänner på skidtidningen Åka Skidor att gallra fram sina smultronställen i Alperna!

Text: Karin Wimark • 2022-01-13 Uppdaterad 2024-01-29

1. Courmayeur, Italien

En av världens mest klassiska skidorter, och en av de som bäst förenar makalösa berg och fantastisk skidåkning med det goda skidlivet. Uppe i skidsystemet äter du dig proppmätt mellan åken på Chiecco eller Rifugio Maison Vieille, två av Alpernas bästa bergsrestauranger. Och nere i byn börjar du med afterski-buffén på Bar Roma innan du rör dig vidare till ett kulinariskt utbud av toppklass.

Allt i Courmayeur sker i skuggan av det kontinentala Europas högsta berg Monte Bianco. Det ”vanliga” skidsystemet Chécrouit har allt från fin piståkning till riktigt bra offpist. Men den verkliga höjdaren (i dubbel bemärkelse) är Skyway Monte Bianco upp till Punta Helbronner på 3 462 meter. Ett roterande underverk till kabinbana som går över ett glaciärlandskap med vyer som få ställen i skidvärlden kan matcha. Åket ner är endast för erfarna åkare och görs bäst med bergsguide. Något som å andra sidan kan bli ett minne för livet. Och på andra sidan Mont Blanc-tunneln hittar du Chamonix, världens alpina huvudstad. Men det är en helt annan historia… 

I klassikern Courmayeur finns några av alpernas bästa restauranger! Dessutom skidåkning i världsklass. Foto: Unsplash

2. Champoluc, Italien

Lilla Champoluc är pärlan i det stora skidsystemet Monterosa Ski i Italien. En liten, mysig skidby längst inne i en lång dalgång som nås via oändliga serpentinvägar. Skidsystemet börjar mitt på bygatan och sträcker sig ända upp till Puntra Indren på 3 275 meters höjd och till klassiska skidorter som Alagna och Gressoney. Systemet har allt från breda glidarpister till brant friåkningsterräng och toppturer. Och när du vill vila skidbenen erbjuder Champoluc Alpernas kanske bästa kulinariska upplevelser, både på berget och i byn med ett stort utbud av fantastiska restauranger att välja på. Som bonus ligger byn nära både Milano och Genève.

3. Saas-Fee, Schweiz

Saas-Fee är en gemytlig bilfri by i södra Schweiz. Med åkning för alla nivåer på mellan 1 500 och 3 600 meters höjd. Vilket gör orten väldigt snösäker, året om, då det på sommaren erbjuds skidåkning på glaciären. Byn har något för alla. Några av Schweiz bästa afterskibarer för den festsugne, otroliga offpist-möjligheter för den adrenalinsugne och alla bekvämligheter för familjen. Utöver skidåkning erbjuds isklättring, curling, längdskidåkning, snöskovandring och heliskiing. Eller kanske ett besök till isgrottan Eispavillon, som är den största i världen. Saas-Fee, med sin placering i landet, nås från hela 4 flygplatser, Genève, Milano, Bern och Zürich.

Saas-Fee är snösäkert, bilfritt och har några av Schweiz bästa afterskibarer! Foto: Getty Images och Unsplash

4. St Anton am Arlberg, Österrike

Världens mest klassiska skidort och stället där den moderna utförsåkningen en gång skapades i byn Stuben. Just lilla Stuben är det gigantiska områdets verkliga pärla med några långsamma stolliftar som ger åtkomst till både fantastisk skogsåkning och öppna ytor. Strax bredvid ligger de lite lyxigare byarna Lech och Zürs med kungliga jetset-vibbar, riktigt bra åkning både i och utanför pisten och genuina matupplevelser med tyrolertouch. Söker du puls ihop med stora valmöjligheter av fantastisk skidåkning så är huvudorten St Anton det rätta valet. Här snurrar skidlivet på i maxfart med ett gigantiskt utbud av skidshopping, barer, restauranger och nattklubbar. Här sitter skidåkningen bokstavligen i väggarna, och har gjort så i över 100 år.

St Anton am Arlberg i Österrike – världens mest klassiska skidort! Foto: Unsplash

5. Mürren, Schweiz

Romantisk liten bergsby på en klipphylla av Schilthorn med utsikt över Jungfrau-massivet. Byn nås endast via en kabinbana från dalen 800 meter nedanför och ovanför hittar du skidsystemet som arrangerade VM 1931 och 1935. Murren var länge en kurort för brittiska överklassen. Många åker än idag till den bilfria byn på berget för att vila ut och få kraft från den majestätiska naturen. 

Bond-rullen I hennes majestäts hemliga tjänst spelades in på orten 1969 där restaurangen på toppen var skurken Blofelds klinik. I muren runt Mürren finns det små sittplatser för en romantisk tête-à-tête med utsikt över 4000-meterstopparna Eiger, Mönch och Jungfrau på andra sidan dalen.

Ta kabinbanan till den romantiska byn Mürren! Foto: Unsplash

6. Vaujany, Frankrike

Familjevänlig, gammal och rustik fransk alpby byggd i etage på baksidan av Alpe d’Huez med utsikt över Massif des Grandes Rousses. Arkitektiska bestämmelser förbjuder modern design på nya byggnader. Därför har den genuina känslan bevarats. Vill du ha en röjig after ski är det till grannen du ska bege dig. Här är det i stället en charkbricka på torget med ett glas vin som åtnjuts. Vill du ha egentid i backen? Lämna in barnen på byns barnpassning eller låt de äldre barnen leka av sig på fritidcentret i Vayjany. Byn är belägen i soliga delen av Rhône-alperna och stoltserar med 300 dagar sol om året.


Text: Karin Wimark • 2022-01-13
EuropaFrankrikeItalienÖsterrikeSchweizAktiv semesterVinterresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen