Annons
Annons

Vinterns äventyr är många – oavsett om du söker puls, episka vyer eller mysiga tillhåll för basläger. Foto: Press

Sverige

15 vinteräventyr i Sverige – stor guide

Drömmer du om orörda fjällbranter, trolska skogar eller gnistrande isar? Här är några tips för dig som vill lysa upp vintern med ett äventyr på hemmaplan!

Text: Emma V Larsson • 2024-02-13 Uppdaterad 2024-02-13

1. Topptur för nybörjare

Storulvån/Jämtland

Vill du finslipa din skidåkning? Kanske är detta vintern då du lär dig grunderna i toppturande. Fjällen kring Storulvån hör till Sveriges mest populära för toppturer och är ett perfekt område för en introduktionskurs. I STF:s tredagarskurs ingår boende i två nätter på Storulvåns fjällstation samt en guide som lär ut grundläggande kunskaper om utrustning, laviner och fjällsäkerhet. Du bör vara en god skidåkare som har rört dig utanför pisten, men erfarenhet av toppturer är inte nödvändigt. Priser från 6 485 kronor.

Hitta hit: Till STF Storulvån reser du smidigt med SJ till Duved eller Enafors, och därefter transfer med Wänseth Buss. Parkering finns.

Mer info: svenskaturistforeningen.se/storulvan

Har du aldrig testat att gå på topptur förut är detta ett perfekt ställe att börja. Foto: Press

2. Ridning i fjällterräng

Kiruna/Norrbotten

För dig som längtar efter att rida i mäktig natur är troligtvis detta ett drömäventyr. Ofelas Islandshästar & Guideservice anordnar ridturer på allt från några timmar till hela veckor i fjällterräng. Tvådagarsturen ”På spaning efter norrsken och älg till häst” börjar i Kiruna, där du hämtas upp för en ridtur i den fjällnära urskogen. Sedan följer middag runt elden i en kåta. Dag två spanas det efter både älg och ren från hästryggen. I just detta paket ingår helpen­sion, aktiviteter, hjälm, ytterkläder och transfer för 3 950 kronor.

Hitta hit: Till Kiruna kan du åka tåg eller flyga, väl framme hämtar arrangören.

Mer info: ofelas.se

Läs också: Ridsemester i Sverige – 9 äventyr till häst

Upplev norrsken från hästryggen i Norrbotten. Foto: Press

3. Vinter med guldkant

Högbo bruk/Gästrikland

Högbo Bruk är ett perfekt basecamp för det aktiva kompisgänget eller familjen. Här finns naturligtvis de älskade längdspåren, med pålitligt konstsnöspår om vintern dröjer. När isen ligger är det läge att packa med skridskorna, och Dammsjön är ett kärt tillhåll för vinterbadare, med brygga och badstege som ligger i året om. Och tro inte att stigcyklingen stänger ner för vintern, tvärtom – här finns speciella vinterleder att utforska. Mountainbike med dubbar och annan utrustning kan hyras hos Sportcentralen. Om du checkar in på Högbo Brukshotell kan äventyren ramas in med lite lyx och mycket god mat. Under 2024 förväntas hotellets sprillans nya spa stå klart.

Hitta hit: Högbo Bruk ligger fem kilometer norr om Sandviken. Res antingen med bil, eller via tåg till Sandviken och vidare med buss mot Ockelbo och hållplats Högbo Kyrka.

Mer info: hogbobruk.se, hogbobrukshotell.se, sportcentralenhogbo.se

Här finns ett pålitligt konstsnöspår om vintern dröjer. Foto: Press

4. Nordliga skärgårdsisar

Luleå/Norrbotten

Söker du en bas för friluftsliv mitt i stadspulsen? Då är Luleå ett hett tips. Här kan du välja och vraka bland skärgårdsnära hotell, för att enkelt och snabbt ge dig ut på skridskoturer. Varje vinter plogas en isbana på cirka tio kilometer. Längre ut i havsbandet tillkommer nyis regelbundet hela säsongen. Stoppa skridskorna i ryggsäcken och skida ut för att nå det nylagda. Guidade turer arrangeras hela vintern av olika arrangörer, hör med turistbyrån eller Luleå långfärdsskridskoklubb.

Hitta hit: Till Luleå tar du dig med tåg, flyg eller bil.

Mer info: visitlulea.se, llsk.se

Glid fram på nyis i Luleå. Foto: Press

5. Vild skridskohelg

Florarna/Uppland

Uppland kryllar av möjligheter för skridskosugna. Den som söker en speciell och lite vildare upplevelse ska vända blicken mot naturreservatet Florarna i norr, som kanske främst är känt för vandring då en mil av Upplandsleden går genom skogs- och myrmarkslandskapet. Prickar du in rätt förutsättningar kan du åka skridskor på Vikasjön, Skälsjön och åarna. I Florarna finns flera öppna små stugor som man får övernatta i gratis i mån av plats (max två nätter). Ett par finns vid stora och lilla Agnsjön, andra alternativ är Nixbostugan och Norrbergskojan.

Hitta hit: Vill du utforska flera sjöar på en dag är bilen i det närmaste nödvändig. Kollektivt kan du åka med Upplands Lokaltrafik.

Mer info: roslagen.se/florarna-naturreservat

6. Drömmig skidhelg

Funäsfjällen/Härjedalen

Ge dig ut på en tvådagarstur som är cirka 33 kilometer lång, i triangeln Fjällnäs–Bruksvallarna–Tänndalen. Byarna ligger tätt i Funäsfjällen och du kan göra flera olika turer, i kombination med fint boende och lokalproducerad mat. Du startar vid Nordic Skis infotavla vid väg 84, strax öster om Fjällnäs Högfjällshotell, och stiger direkt upp och genom björkskogen till fjällplatån. På väg mot Svalåtjärn/Bruksvallarna får du kuperad högfjällsmiljö, och efter Svalåtjärn väntar Knallens toppstuga med utsikt över bland annat Stor-Skarven och Mittåkläppen. Dagen avslutas i Bruksvallarna, och nästa morgon tar du Solskensturen mot Tänndalen, också den via Svalåtjärn. Från Andersborgs Våffelstuga finns tre spår som går ner i byn.

Hitta hit: Start i byn Fjällnäs, längs väg 84, och avslut i Tänndalen 11 kilometer österut längs samma väg. Ta egen bil eller buss till området. Tågstationer finns i Röros (Norge), Sveg, Ljusdal och Östersund, med busstransfer till Funäsfjällen.

Mer info: harjedalingen.se, funasfjallen.se, tanndalen.com, fjallnas.se, bruksvallarna.se

Läs också: Här åker du vackrast längdskidor i Sverige

Ljuvlig fjällplatå med spår så långt ögat kan nå. Foto: Roger Borgelid

7. Spahelg i en fäbod

Fryksås/Dalarna

Checka in på vackra Smidgården, som ligger fint placerad i en sydsluttning med utsikt över Orsasjön och Siljan. Sedan ägnar du dagarna åt längdskidåkning i dalaidyllen och landar mjukt i vatten och värme om kvällarna. Här finns nämligen Sveriges enda ”fäbodrelax” – ett spa i vacker miljö med inomhuspool, vedbastu och relaxrum med milsvid utsikt. Till vintern tillkommer paket med guidad snöskovandring på Smidgården. Området ingår i Orsa Grönklitt skidsystem och längdspåret går ända fram till boendet. Till spårcentralen i Grönklitt är det cirka 1,5 kilometer från Fryksås. Orsa Grönklitt har i sin tur 130 kilometer spår i varierande svårighetsgrad.

Hitta hit: Tåg till Mora eller Orsa, sedan transfer till boendet. Mer info: smidgarden.se

Läs också: 20 fjällhotell i Sverige – listan du inte får missa

En höjdpunkt på dagen – korvgrillning utomhus. Foto: Press
Njut av värmande solsken under vinterns senare månader. Foto: Naturbild

8. Snöskor och isfiske

Harads/Norrbotten

Hoppa i snöskorna som bär dig över den två meter djupa snön. Smyg in i den trolska vinterskogen för att slå dagsläger vid den lilla tjärnen. Här fiskar du öring, röding eller abborre. Med Arctic Adventure kan du få en fin dagstur som kombinerar isfiske och snöskovandring. Ni utgår från byn Harads och vandrar ungefär 2,5 kilometer till den lilla skogstjärnen. Om ni inte träffar på älg och ren kommer ni i varje fall se spår av dem. Dagsturen kostar 1 950 kronor per person och då ingår guidning, lunch, fika, utrustning (även vinterkläder, vid behov). Det finns också möjlighet att skräddarsy egna turer, efter erfarenhet och önskemål.

Hitta hit: Närmaste tågstation är Boden, därifrån är det taxi­transfer som gäller. Bil är enklast.

Mer info: arcticadventure.se

9. Bo i en igloo

Åre/Jämtland

Många har upplevt Åreskutan på olika sätt, men här har du en upplevelse utöver det vanliga. Igloo Åre erbjuder en unik och rustikt lyxig boendeupplevelse uppe på fjällkanten, precis där björkskogen slutar och kalfjället tar vid. Här checkar du in i en igloo och får en hänförande utsikt över hela Åredalen. Sängen är byggd av snö med en vanlig madrass och kudde. I alla övernattningar ingår lån av polarsovsäck samt lakan. Den som söker en ännu lyxigare upplevelse kan göra tillägg som femrätters middag och spabad. Från 1 590 kronor per natt (inklusive gulaschsoppa och frukost).

Hitta hit: Du tar gondolliften till boendet, sju minuter från dalstationen i Åre by (du kan åka med eller utan skidor). Till Åre kommer du enkelt med tåg eller bil.

Mer info: iglooare.com

Läs också: 25 bästa tipsen till Åre – vi guidar

Checka in i en snöigloo i Åre. Foto: Press

10. Vintercykla i fjällen

Borgafjäll/Västerbotten

Känslan är lite som att flyta på snön när man tar sig fram på en fatbikes breda däck. Att cykla fatbike är ett roligt och utmanande äventyr, som ger dig möjlighet att se en ny sida av vackra Borga­fjäll. Främst tar du dig fram på skoterlederna, som är som bäst efter några dagar med uppehållsväder. Eller på vårvintern – då kan man cykla vart som helst på skaren. En fin runda i Borgafjäll går längs med skoterspåren upp på Avasjöberget, följt av slingrande utförskörning mot Saxälven och tillbaka längs älven förbi den mäktiga Borgahällan. Du får fin utsikt över både Borgahällan och Klöverfjällsmassivet från toppen av Avasjöberget. Turen är ungefär 22 kilometer lång och lämplig som dagstur. Cykel kan du hyra och hämta upp på Äventyrscenter.

Hitta hit: Tåg till Umeå eller Östersund, buss eller hyrbil till Borgafjäll.

Mer info: aventyrslust.com, aventyrscenter.se

11. Klättra i frusna fall

Funäsfjällen/Härjedalen

Att klättra på ett fruset vattenfall må låta avancerat, men på en guidad tur med kunnig instruktör är det något de flesta kan våga sig på. Du tar dig upp med hjälp av topprep, isyxor och stegjärn. Lite kraft behövs för att svinga yxorna – och svindel är inte att rekommendera. I Funäsfjällen finns flera frusna fall, vars karaktär förändras för varje vinter. Företaget Strapatser guidar både is­klättring och andra äventyr.

Hitta hit: Till Funäsfjällen kan du resa med tåg och transfer. Närmaste tågstopp är Rödjans station. Eller ta tåget till Östersund och därifrån länsbuss. Till Funäsfjällen går också Härjedalingens direktbussar från exempelvis Stockholm, Uppsala och Ljusdal.

Mer info: funasfjallen.se, strapatser.nu

Klättra i frusna vattenfall. Nästan alla kan – om man har en instruktör. Foto: Press

12. Norrskensäventyr

Abisko/Lappland

Bär du på norrskensdrömmar? Det magiska skenet kan skådas i större delen av landet med lite tur och tajming, men Norrbotten är platsen för dig som vill förbättra oddsen. Abisko är ett säkert kort. Tack vare de omgivande bergen ligger byn i nederbördsskugga och det finns få artificiella ljuskällor som stör. Glid runt på egen norrskensjakt i området eller boka Abisko Fjällstations paket ”Upplev norrsken och polarljus”. I det ingår tre nätter på stationen, helpension och en tur med liften upp till STF Aurora Sky Station 900 meter över havet. Priser från 5 825 kronor.

Hitta hit: STF Abisko Fjällstation är belägen i Abisko nationalpark, 10 mil från Kiruna och 8 från Narvik. Tåget stannar vid stationen ”Abisko Turiststation”.

Mer info: svenskaturistforeningen.se/abisko

Norrbotten är platsen för dig som vill förbättra oddsen att se norrsken. Foto: Press

13. Spårad vinteridyll

Harsa/Hälsingland

Ett idylliskt vinterparadis ligger gömt i Hälsinglands djup. I Harsa letar sig längdspåren fram inne i den vackra skogen och uppe på myren. Vallslingan på fem kilometer är ett flackt spår som sträcker sig runt Harsasjön. Halvvägs passerar du rakt igenom en mysig gammaldags fäbodvall med gärdesgårdar och vackra hus. Mysiga Harsagården har både stugor, vandrarhem och B&B. Om du vill vila skidmusklerna finns också isfiske och snöskoturer att ägna sig åt.

Hitta hit: Du tar tåg eller buss till Järvsö, följt av transfer som bokas via boendet.

Mer info: harsa.se, destinationhalsingland.se

Har du testat att pimpla? Perfekt dagsaktivitet för dig som vill vila skidmusklerna. Foto: Press

14. Vindlande längdturer

Vålådalen/Jämtland

I hjärtat av södra Årefjällen hittar du Vålådalen, ett skidparadis vid Ottfjällets fot. Vålådalens fjällstation är ett perfekt basecamp för några dagar med riktigt fin åkning. Här finns 80 kilometer av preparerade längdspår för klassiskt och skejt. Vi vill slå ett slag för längdskidåkningen i allmänhet och det sju kilometer långa Sapporospåret i synnerhet. Enligt många ett av Sveriges vackraste skidspår – men också ett av de tuffaste. Spåret skapades för att efterlikna OS-spåren i Sapporo inför olympiaden 1972. Det klättrar upp och ner för Ottfjällets branta bergssidor, vilket kräver både flås och teknik. Men bakom varje krön väntar nya magnifika fjällvyer.

Hitta hit: Tåg till Undersåker, sedan lokalbuss, taxi eller Fjällupplevelsebussen vidare till Vålådalen.

Mer info: svenskaturistforeningen.se/boende/stf-valadalen-fjallstation

15. På tur i Lilla Sarek

Skäckerfjällen/Jämtland

Skäckerfjällen kallas ofta för Lilla Sarek, och du kommer att förstå varför om du åker hit. Området ligger undangömt i västra Jämtland och bjuder vintertid på mycket snö och folktomma fjäll. För att utforska denna vilda, vackra plats kan du checka in på anrika Kol­åsens Fjällhotell och göra dagsturer på skidor. Ta till exempel skotertransporten Fjällexpressen norrut till Storvallen och skida in i Rutsdalen, eller gör en topptur. Du kan också följa skoterleden över sjön Äcklingen. Sedan fortsätter du upp mot Gråsjön för att vika av från leden och åka spårat mot Storfjället – en topp till, kanske? Kvällstid njuter du av middagen på Kolåsen med råvaror från trakten.

Hitta hit: Tåg till Järpen, buss till Kallsedet där värden kan hämta upp. Bil funkar också.

Mer info: kolasen.se

Läs också: 7 restauranger i fjällen värda ett besök

Skäckerfjällen kallas ofta för Lilla Sarek och bjuder vintertid på mycket snö och folaktomma fjäll. Foto: Press

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Emma V Larsson • 2024-02-13
RestipsSverigeAktiv semesterListorVinterresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen