Det bubblar i den svenska fjällvärlden där nya restauranger poppar upp lite överallt. Vi har listat sju favoriter värda ett besök. Foto: Fjällnäs/Buustamon
7 restauranger i fjällen värda ett besök
Glöm snabbmatsrestauranger och lunchlådor. Vi har letat upp sju riktigt bra restauranger i fjällen – nära eller rakt i backen!
1. Björk, Hemavan
Fjällfavorit i backen
Restaurang Björk ligger alldeles väster om Gondolen i Hemavan och smälter in i fjällsluttningen likt en grånad björk. Medan gondolliften fungerar alldeles utmärkt under dagtid, måste besökarna åka pistmaskin upp till restaurangen under kvällarna. Restaurangen är gemytlig och hemtrevlig. På menyn väntar innovativa rätter så som löjrom på jordärtskocka med syltad citron, rotselleri med miso och ostronskivling och renytterfilé med timutpeppar och krusbär.
Var: Restaurang Björk i Hemvanfjällen. hemavan.nu
2. Restaurang Tusen, Ramundberget
Inspirerat av lokal kultur
På kanten av kalfjället (1 000 m ö.h.) med magisk utsikt över Härjedalsfjällen ligger restaurang Tusen mitt bland dvärgbjörkarna vid Fjällgårdsbanans linbanestation. Här har arkitekterna Hans Murman och Ulla Alberts från Murman arkitekter medvetet arbetat med att försöka släppa in den lokala kulturen, inte minst det samiska formspråket.
Det syns bland annat i valet av fasad, stående enorma björkstammar (tolv meter långa) som påminner om själva grundkonstruktionen för en samisk kåta. Tack vare den runda formen smälter byggnaden in i landskapet samtidigt som det ger gästerna en unik möjlighet att titta ut då utsikten är fenomenal hur gästerna än sitter.
Numera är Tusen enbart öppet under luncherna och vi åker skidor till och från restaurangen. Det serveras varmrökt röding med rostad potatis, kål och pepparrotskräm, rödvinsbreserad högrev med rostad potatis, skogssvamp och pärllök eller falafel på kulturärta med böngroddsallad, ärtkräm och chévresås. Bland annat.
Var: Ramundberget, vid vägs ände. Härjedalen. ramundberget.se/mat-och-dryck/tusen
Läs också: Här åker du vackrast längdskidor i Sverige
3. Kittelfjälls värdshus, Västerbotten
Gemytligt i Kittelfjäll
Likt ett gammalt gemytligt värdshus där hela grannskapet samlas framåt helgerna. Just så fungerar värdshuset i Kittelfjäll (byggår 2017) där det äkta paret Jasper och Lotta Bergström driver bar och matsal med vardagsrums-karaktär. En plats att uppleva, älska och återvända till. Maten är helt sagolik.
Var: Mitt i Kittelfjäll, nordväst om Vilhelmina i Lappland. kittelfjallvardshus.se
4. Borgagården, Borgafjäll, Lappland
Ett andra hem
Tänk dig en skidort, ett boende och en restaurang där det känns som att komma hem till en vän oavsett om du åker skidor, skoter eller bara uppskattar att pulsa runt i snön. Just så är det på Borgagården i södra Lappland där Joakim och Cecilia Engwall driver ett unikt fjällkoncept som är snudd på omöjligt att lämna. Bortsett från en fantastisk westernsaloon i källaren – med cowboymat – serverar familjen Engwall också magiska rätter på lokala råvaror en trappa upp.
Var: Borgavägen 23, Borgafjäll, väster om Dorotea. borgagarden.se
Läs också: 20 fjällhotell i Sverige – listan du inte får missa
5. Buustamons Fjällgård, Åre
Ett måste i Årefjällen
En fantastisk upplevelse mitt i skidbacken. Sommartid går det bilväg hela vägen fram, men under vinterhalvåret får du traska den sista kilometern eller beställa bandvagnstransport mellan parkeringen och restaurangen. Här står mat och dryck i fokus, och i källaren tillverkar man till och med sin egen snaps på äkta fjällvatten och örter och kryddor från trakten.
Var: Vid Ullådalen väster om Åre, Jämtland. buustamonsfjallgard.se
6. Fjällnäs, Härjedalen
Nordiskt kök i Härjedalen
Upplev ett nordiskt kök med traditioner alldeles vid stranden av sjön Malmagen där fjällvärlden är som vackrast. Måhända är spaupplevelserna på Fjällnäs världskända, men det är ändå i Restaurang Näset, med sin klassisk pensionats-anda som upplevelserna är som bäst. Maten är dessutom helt fantastisk.
Var: Fjällnäs 24 km nordväst om Funäsdalen, 7 km från norska gränsen. fjallnas.se
7. Skoogs i Funäsdalen, Härjedalen
Genuint från grunden
Få restauranger är så genomgående genuina som Skoogs i Funäsdalen. Lite som hemma, fast bättre (jo det är familjens slogan). Just nu håller restaurangen på att förfinas och till dess att Skoogs 4.0 ser dagens ljus är ett besök på systerkrogen Skoogs Bistro minst lika bra. Det fina med Skoogs är att alla råvaror har ett känt ursprung. Här serveras du fjällko från Mats Dahlgren i Tännäs, mjöl från Limabacka kvarn och grillost från Strömmens gårdsmejeri. Svensk mattradition när den är som bäst. Missa den inte.
Var: Rörosvägen 4, Funäsdalen. skoogskrog.se
Läs också:
25 bästa tipsen till Åre – stor guide
Jämtland för alla smaker – 36 tips inför en roadtrip
Text: Niklas Kämpargård • 2024-01-29
Sverige • Listor • Mat och dryck