Annons
Annons

Det bubblar i den svenska fjällvärlden där nya restauranger poppar upp lite överallt. Vi har listat sju favoriter värda ett besök. Foto: Fjällnäs/Buustamon

Sverige

7 restauranger i fjällen värda ett besök

Glöm snabbmatsrestauranger och lunchlådor. Vi har letat upp sju riktigt bra restauranger i fjällen – nära eller rakt i backen!

Text: Niklas Kämpargård • 2024-01-29 Uppdaterad 2024-02-15

1. Björk, Hemavan

Fjällfavorit i backen

Restaurang Björk ligger alldeles väster om Gondolen i Hemavan och smälter in i fjällsluttningen likt en grånad björk. Medan gondolliften fungerar alldeles utmärkt under dagtid, måste besökarna åka pistmaskin upp till restaurangen under kvällarna. Restaurangen är gemytlig och hemtrevlig. På menyn väntar innovativa rätter så som löjrom på jordärtskocka med syltad citron, rotselleri med miso och ostronskivling och renytterfilé med timutpeppar och krusbär.

Var: Restaurang Björk i Hemvanfjällen. hemavan.nu

Restaurang Björk i Hemavan ligger högt med fin utsikt över byn. Foto: Niklas Kämpargård

2. Restaurang Tusen, Ramundberget

Inspirerat av lokal kultur

På kanten av kalfjället (1 000 m ö.h.) med magisk utsikt över Härjedalsfjällen ligger restaurang Tusen mitt bland dvärgbjörkarna vid Fjällgårdsbanans linbanestation. Här har arkitekterna Hans Murman och Ulla Alberts från Murman arkitekter medvetet arbetat med att försöka släppa in den lokala kulturen, inte minst det samiska formspråket. Det syns bland annat i valet av fasad, stående enorma björkstammar (tolv meter långa) som påminner om själva grundkonstruktionen för en samisk kåta. Tack vare den runda formen smälter byggnaden in i landskapet samtidigt som det ger gästerna en unik möjlighet att titta ut då utsikten är fenomenal hur gästerna än sitter. Numera är Tusen enbart öppet under luncherna och vi åker skidor till och från restaurangen. Det serveras varmrökt röding med rostad potatis, kål och pepparrotskräm, rödvinsbreserad högrev med rostad potatis, skogssvamp och pärllök eller falafel på kulturärta med böngroddsallad, ärtkräm och chévresås. Bland annat.

Var: Ramundberget, vid vägs ände. Härjedalen. ramundberget.se/mat-och-dryck/tusen

Läs också: Här åker du vackrast längdskidor i Sverige

Tusen i Ramundberget påminner om en samisk kåta. Foto: Press Tusen
Mysigt och värmande innanför väggarna på restaurangen Tusen. Foto: Press Tusen

3. Kittelfjälls värdshus, Västerbotten

Gemytligt i Kittelfjäll

Likt ett gammalt gemytligt värdshus där hela grannskapet samlas framåt helgerna. Just så fungerar värdshuset i Kittelfjäll (byggår 2017) där det äkta paret Jasper och Lotta Bergström driver bar och matsal med vardagsrums-karaktär. En plats att uppleva, älska och återvända till. Maten är helt sagolik.

Var: Mitt i Kittelfjäll, nordväst om Vilhelmina i Lappland. kittelfjallvardshus.se

Kittelfjälls värdshus bjuder på gemytlig stämning. Foto: Press Kittelfjäll
Restaurangen bjuder på en avslappnad vardagsrumsstämning och god mat. Foto: Press Kittelfjäll

4. Borgagården, Borgafjäll, Lappland

Ett andra hem

Tänk dig en skidort, ett boende och en restaurang där det känns som att komma hem till en vän oavsett om du åker skidor, skoter eller bara uppskattar att pulsa runt i snön. Just så är det på Borgagården i södra Lappland där Joakim och Cecilia Engwall driver ett unikt fjällkoncept som är snudd på omöjligt att lämna. Bortsett från en fantastisk westernsaloon i källaren – med cowboymat – serverar familjen Engwall också magiska rätter på lokala råvaror en trappa upp.

Var: Borgavägen 23, Borgafjäll, väster om Dorotea. borgagarden.se

Läs också: 20 fjällhotell i Sverige – listan du inte får missa

Väl tillagade lokala råvaror på Borgagården. Foto: Macell Molnár

5. Buustamons Fjällgård, Åre

Ett måste i Årefjällen

En fantastisk upplevelse mitt i skidbacken. Sommartid går det bilväg hela vägen fram, men under vinterhalvåret får du traska den sista kilometern eller beställa bandvagnstransport mellan parkeringen och restaurangen. Här står mat och dryck i fokus, och i källaren tillverkar man till och med sin egen snaps på äkta fjällvatten och örter och kryddor från trakten.

Var: Vid Ullådalen väster om Åre, Jämtland. buustamonsfjallgard.se

Vackrare plats än såhär blir det knappast. Foto: Buustamons Fjällgård.
Inne på restaurangen bjuds på äkta fjällstämning. Foto: Buustamons Fjällgård

6. Fjällnäs, Härjedalen

Nordiskt kök i Härjedalen

Upplev ett nordiskt kök med traditioner alldeles vid stranden av sjön Malmagen där fjällvärlden är som vackrast. Måhända är spaupplevelserna på Fjällnäs världskända, men det är ändå i Restaurang Näset, med sin klassisk pensionats-anda som upplevelserna är som bäst. Maten är dessutom helt fantastisk.

Var: Fjällnäs 24 km nordväst om Funäsdalen, 7 km från norska gränsen. fjallnas.se

På restaurang Näset på Fjällnäs äter du suberbt. Foto: Fjällnäs

7. Skoogs i Funäsdalen, Härjedalen

Genuint från grunden

Få restauranger är så genomgående genuina som Skoogs i Funäsdalen. Lite som hemma, fast bättre (jo det är familjens slogan). Just nu håller restaurangen på att förfinas och till dess att Skoogs 4.0 ser dagens ljus är ett besök på systerkrogen Skoogs Bistro minst lika bra. Det fina med Skoogs är att alla råvaror har ett känt ursprung. Här serveras du fjällko från Mats Dahlgren i Tännäs, mjöl från Limabacka kvarn och grillost från Strömmens gårdsmejeri. Svensk mattradition när den är som bäst. Missa den inte. 

Var: Rörosvägen 4, Funäsdalen. skoogskrog.se

Kiia in på Skoogs Bistro med svenska mattraditioner. Foto: Rickard Bergsstedt
I det ljuvliga skafferiet väntar chark och viner. Foto: Tina Strafen

Läs också:

25 bästa tipsen till Åre – stor guide

Jämtland för alla smaker – 36 tips inför en roadtrip


Text: Niklas Kämpargård • 2024-01-29
SverigeListorMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen