Buustamons Fjällgård är Åreskutans högst belägna hotell och bjuder på en fjällvistelse utöver det vanliga (t v) Foto: Buustamons Fjällgård. På Niehu Mountain villa behöver du inte oroa dig över varken vinutbud eller kreativa måltider. (t h) Foto: Mattias Fredriksson.
20 fjällhotell i Sverige – listan du inte får missa
Isolerade på fjälltoppen, mitt i slalombacken eller i sagolika kulturlandskap. Ett riktigt bra fjällhotell sätter guldkant på vintersemestern. Vi har samlat 20 svenska favoriter att spana in i vinter!
1. Lapland View Lodge
Nytt i norr
På gränsen till Finland på Luppioberget i Övertorneå ligger en ny vinterlodge värd en omväg. Lapland View Lodge är Explore the Norths senaste tillskott med 40 stugor vars stora panoramafönster bjuder på milsvidda vyer över Tornedalens kulturlandskap och den brusande Torneälven. Stugorna balanserar på klipphällarna på plintar, för att påverka miljöavtrycket så lite som möjligt. Här finns också en ny hundspannskennel med 50 Huskeyhundar – perfekt för den som vill känna magin i att åka hundsläde genom vinterlandskapet.
Sjunk sedan ner i bubbelpoolen eller hoppa in i bastun – även dessa på första parket till det norrländska landskapet. Här erbjuds också andra aktiviteter som isfiske och skoterturer liksom en inglasad restaurang med brasa och måltider på lokalproducerade råvaror.
2. Låktatjåkko Fjällstation
Vidunderliga vyer
1 228 meter över havet ligger Sveriges högst belägna fjällstation. Det är svårt att slå Låktatjåkko Fjällstations unika läge, vackert beläget i väglöst land mellan fjälltopparna nio kilometer utanför Björkliden. Hur du tar dig hit? Transport sker med bandvagn, kälke bakom skoter eller med snöskor eller skidor! Väl framme i stugan finns 18 sängplatser, en restaurang och bar där frukost och middag på lokala råvaror serveras till övernattande gäster. Det går också fint att ta sig hit som en dagsutflykt för en lunch i fjällstationen. Missa inte den omtalade ”Låktavåfflan” och den vedeldade bastun.
3. Skistar Lodge Hundfjället
Amerikanska vibbar
Skistar Lodge Hundfjället är den svenska fjällvärldens senaste tillskott – ett mysigt fjällhotell som inspirerats av amerikanska skidorter som Colorado och Aspen. Hotellet ligger centralt på Hundfjällstorget med direkt access till två 8-stolsliftar perfekt för den som smidigt vill kunna hoppa på skidorna rakt utanför porten. I anslutning till loungen ligger baren och restaurangen Pontus i Sälen där en champagnevagn cirkulerar under afterski-timmarna medan det i restaurangen serveras rätter där grill och sashimi blir tongivande. Nytt är också lunchrestaurangen Mondo där du kan slinka in för enklare rätter med inspiration från all världens kök samt en mer fartfylld afterski.
4. Borgafjäll Hotell
Arkitektskatt
Borgafjäll Hotell rankas som ett av Sveriges 25 viktigaste arkitektoniska landmärken och ritat av den världskände arkitekten Ralph Erskine. Hotellet stod klart 1955 och inspirationen fick han från fjällen och naturen, lika så materialen som är hämtade från trakten. Resultatet är ett hotell vars siluett smälter samman med omgivningen. Flera av rummen är byggda i tre etage och du kan välja mellan lägenheter med självhushåll eller hotellrum! Kommer du hit sommartid finns varierande möjligheter till vandring, fiske och jakt medan Borgafjäll vintertid är ett skotermecka med över 100 mil skoterleder. Här väntar också längdspår, pist- och offpist-möjligheter och mysiga utflykter med hundspann med mera.
5. Lofsdalens Fjällhotell
Storslagna planer i ny regi
Napoletansk pizza, nya fräscha hotellrum och på lång sikt ett spa. De nya ägarna till Lofsdalens Fjällhotell har storslagna planer då hotellet efter att ha stått tomt i flera år nu öppnat i ny regi. Här väntar pjäxavstånd till backen och ännu närmre till längdspåren, en mysig lounge i hotellet liksom ljusa hotellrum och lägenheter. Den som känner till restaurang Bleck och Hellas Storstugan i Nackareservatet i Stockholm kommer säkert att känna igen på Fjällhotellet då ägarna är desamma. I den egna pizzerian serveras Napoletansk pizza medan man i matsalen kommer för rustik lunch och middag med egen korv, kroppkaka, fisk och soppa.
6. Copperhill Mountain Lodge
Majestätiskt på toppen
Att Copperhill Mountain Lodge är ett av fjällvärldens mest storslagna boutiquehotell är svårt att säga emot. Redan i entrén är det lätt att glömma tid och rum. Den pampiga kopparväggen kantas av en öppen brasa och robusta soffgrupper i dova toner. Detta i en tre våningar hög, öppen oas där synliga träbalkar osar fjällstuga och läckra konstverk och snickrade detaljer tar plats utan att skämmas. Stanna över natten i hotellsvit eller lägenhet, utforska Åres vackra fjäll utanför dörren och låt sedan trötta muskler slappna av i utomhus-jacuzzin på spaavdelningen.
7. Niehku Mountain Villa
Gastronomi & arkitektur
200 kilometer norr om polcirkeln ligger Niehku Mountain Villa, ett specialdesignat hotell vars namn betyder dröm på nordsamiska. Och drömlikt är just vad det är. Hotellet har byggts ihop med ruinerna av de gamla lokstallarna och skapar tillsammans med en modern inredning en känsla av gammalt och nytt. Den lappländska naturen genomsyrar de 13 rummen, köket är inspirerat av det lokala skafferiet och aktiviteterna osar äventyr. Dessutom tar du dig smidigt hit med nattåg som avgår från exempelvis Stockholm.
8. Arctic Bath
Isbad & norrsken
Arctic Bath i Harads är lika mycket ett lyxigt spahotell som ett monument och en hyllning till de svenska skogarna. Den cirkelformade huvudbyggnaden är inspirerad av timmerflottningens tidevarv och ser ut som en blandning av ett jättelikt fågelbo och ett plockepinn. Dessutom fritt flytande på Luleälven. Checka in i någon av de 12 stugorna, njut av spa och bastu och följ med på kanotturer, älgsafari, björnskådning, eller varför inte örtvandring? Här finns dessutom bästa förutsättningar för att se norrsken!
9. Buustamons Fjällgård
Bo på Åreskutan
Till Åreskutans högst belägna hotell finns inga vägar. För att komma till Buustamons Fjällgård blir du upphämtad med bandvagn eller snöskoter – perfekt för den som söker avkoppling i en idyllisk miljö där kor betade under medeltiden. Buustamons Fjällgård ligger halvvägs upp på Åreskutan i Ullådalen och är den gamla timrade fjällstugan som snabbt känns som hemma. Här står mat och dryck i fokus, och i källaren tillverkar man till och med sin egen snaps på äkta fjällvatten och örter och kryddor från trakten. Dessutom erbjuds diverse aktiviteter i området, liksom varma utomhusbad och bastu.
10. Åre Ripmon
Fjällretreat i det fria
Vill du kombinera pulsen i Åre med total avkoppling är en avstickare till Ripmon svaret. Ripmon är ett litet fjällretreat i vad som känns som vildmarken men bara ligger ett stenkast från Åre by i Ullådalen och drivs av Michaela Fröstad Askergren och hennes man Petter Alexis Askergren. Till den lilla timmerstugan, kantad av en rusande bäck och med utsikt över Mullfjällets rygg, kommer man för ett par nätters fjällmagi likväl som ett dagsbesök och lunch. Spana in de återkommande dagskurserna i yoga eller löpning som kombineras med bastubad, och håll utkik efter återkommande gästspel med kockar. Skräddarsytt och personligt är ledorden.
11. Fjällnäs Est 1882
Äldst i Sverige
Sveriges äldsta fjällhotell ligger på 820 meters höjd mitt i den skandinaviska fjällvärlden på gränsen till Norge. Fjällnäs var en pionjär redan 1882 då celebriteter reste hit för den friska luften. Idag erbjuder man 41 rum och 97 bäddar med orörd mark precis utanför dörren. Förutom den vackra miljön serverar Fjällnäs läckra måltider på bygdens råvaror. När maten mättat magen kan du följa med ut på ripjakt, flugfiske, testa stand up paddling eller helt enkelt njuta av fjällområdet till fots. Kom sedan hem till hotellets egna spa Mii Gullo Spa, som på samiska betyder ”Hur mår du?” där bastu och varm pool står i kontrast till den svalkande fjällsjön.
12. Icehotel Jukkasjärvi
Ice ice baby
Det är svårt att lista läckra fjällhotell utan att nämna Ishotellet i Jukkasjärvi. En klassiker som byter kostym varje år! Is från Torne Älv karvas till konstverk, sviter och läcker arkitektur och bjuder på en hotellupplevelse utöver det vanliga. Dessutom en hot spot för vintriga äventyr så som norrskenssafari, hundspann och skoterutflykter. Kanske lockar en basturitual på lokalt vis och ett dopp i Torne Älv? Måltiderna baseras på lokala råvaror så som ren, älg, fjällröding och åkerbär.
13. Storhogna Högfjällshotell
Vinterträdgård & spa
Ski-in-ski-out till backarna, längdspår runt knuten och ett yogapass som start på dagen med utsikt över fjällvidderna. Storhogna Högfjällshotell & Spa i Vemdalen ligger 755 meter över havet i en familjär och rofylld fjällmiljö. Finns energi kvar i benen efter en dag ute i backen kan hotellgäster njuta av fri tillgång till gruppträning eller avkoppling i ett läckert spa med behandlingar, bubbelpooler och bastu. Ät middag i den rofyllda vinterträdgården och sov gott i rum som inretts i nordisk stil med inslag av trä – somliga med egen bastu, andra med balkong mot fjället.
14. Bergshotellet
Skidort & cykelmekka
På vintrarna en familjevänlig skidort. På somrarna ett blomstrande cykelmecka. Järvsö växer som friluftsdestination och Bergshotellet har första parkett mitt i backen! Här finns 52 modernt inredda rum med inslag av trä och detaljer från bygden. Torkskåpen är ett plus efter en dag i backen liksom menyn på restaurangen där det lokala hantverket får ta plats. Smaka på lokalproducerad burrata från Frägsta Mejeri, betor från Valbo och burgare på kött från Norrbackens lantbruk. Förutom utförsaktiviteter finns här också vackra längdspår, kajakpaddling i älven och andra utomhusaktiviteter liksom Järvzoo djurpark där du kan möta de nordiska djuren.
15. Gammelgården Hotell
Fjällvistelse old style
Gammelgården i Sälen har alla komponenter en gemytlig fjällstuga bör ha. Byggnader från 1600-talet, snötäckta trädtoppar på Östfjällets sluttning, liftar och skidspår runt knuten och en restaurang som nominerats till ”årets viltkrog 2021”. Somliga rum bär inspiration från Dalarna och Carl Larsson medan andra inspirerats av Amerikanska skidlodger. Missa inte en våffla i våffelstugan, det sägs att receptet samma som användes för 100 år sedan.
16. STF Blåhammaren Fjällstation
I väglöst land
För att ta dit till Blåhammaren i Jämtland är det skidor eller till fots som gäller. Detta är Svenska turistföreningens minsta men högst belägna fjällstation – 1086 meter över havet – och utgör en del av Jämtlandstriangeln. Vyer över Helags och Sylmassivet liksom den norska fjällvärlden gör läget minnesvärt. Sedan januari 2024 är restaurangen stängd och sovplatserna har minskats till 30. Däremot finns självhushållsköket kvar och givetvis finns också en bastu! Behöver vi nämna utsikten?
17. Fjellborg Arctic Lodge
En alldeles eget fjällresort
Den som söker en vistelse i fjällvärlden med guldkant kan spana in Fjellborg Arctic Lodge. En timmes tur med hundspann tar dig från Poikkisjärvi utanför Kiruna till en lodge som ligger vackert belägen intill sjön Väkkärä. Här har du allt för dig själv – din egna charmiga stuga med bastu, vedeldad kamin och badtunna. Dessutom ingår olika typer av aktiviteter beroende på vilket paket du väljer. Utforska området på snöskoter, besök samebyar eller varför inte ishotellet i Jukkasjärvi. Privat guide ingår liksom lån av vinterkläder från Fjällräven. Måltiderna då? Vällagat på lokala råvaror som fisk, vilt, bär och svamp. Det är inte en omöjlighet att fisken du fångade på isfisketuren är just den som hamnat på tallriken!
18. Åregården, Åre
Historisk knutpunkt
Åres första hotell byggdes 1895 av en kvinna, och trots svårt motstånd stod skånskan Kristina Hansson fast vid att Åregården skulle öppnas – ja, detta i tider då kvinnor inte ens hade rösträtt. Idag känner de flesta till “Drottningen av Åre”, som hon kom att kallas, och det numera moderna och exklusiva men ändå välbevarade och historiska fjällhotellet Åregården är en kär favorit i byn. Här finns drygt 50 rum, liksom Vinbaren Åre och restaurangen Åregården där jordnära husmanskost serveras i klassisk miljö innanför historiska väggar. Dessutom kan man titta in på cocktailbaren Sadelbaren eller Lobbybaren där lokalbor gärna samlas över några glas.
19. Bergaliv landskapshotell
Hisnande Hälsingehytt
Högt upp på Åsbergets brant vid Orbaden ligger två minimalistiskt inredda stugor. Högloftet och Söderloftet är Bergalivs två av fyra retreathus i Hälsingland som tar upp kampen om Sveriges naturskönaste hotell. Ljusa träslag i björk och ask gör att stugorna smälter in i det gamla kulturlandskapet utefter Ljusnans dalgång, och inredningen är sparsmakad. Här står naturen i fokus, något som blir tydligt när du checkar in via Orbaden Spa & Resort och erbjuds en karta för en timmes vandring till stugan samt en ryggsäck med hälsingedelikatesser till kvällssupén. Lofthuset är placerat vid den före detta skidanläggningen Orfabacken, och liftstationen vid botten är numera ombyggd till ett bryggeri för ekologiskt öl. Här väntar också den 18 mil långa Hälsingeleden och efter en natt på loftet är du välkommen att tillbringa en dag på Orbaden Spa & Resorts spaavdelning.
20. Sylarna Fjällstation
Jämtlandstriangeln vintertid
Passa på att utforska Jämtlandstriangeln vintertid då det är mindre med folk och större chans att få de vackra vidderna för dig själv. STF Sylarna Fjällstation ligger vid foten av Sylmassivet och utlovar fjällupplevelser för alla! Välj mellan eget rum eller sovsal och njut av schyst mat på kravmärkta och ekologiska råvaror i den moderna restaurangen Spiseriet. Hur du tar dig hit? Med skidor, till fots eller med bandvagn från förslagsvis Storulvåns fjällstation ca 16 kilometer bort. Boka in en guidad topptur och njut sedan av den vedeldade bastun när kvällen nalkas.
Text: • 2022-01-16
Sverige • Hotell • Vinterresa