Annons
Annons
Uteservering vid grönskande träd.

För många svenskar är Hamburg ett relativt okänt resmål. Vi reste dit för att utforska den underskattade metropolen. Foto: Pernilla Sjöholm

Tyskland

Ta tåget till Hamburg – weekend i bohemiska kvarter

Hamburg är en underskattad metropol som är enkel att ta sig till med direkttåg från Sverige. Vi utforskade den tyska hamnstadens spännande stadsdelar.

Text: Fredrik Brändström • 2023-10-17 Uppdaterad 2023-10-19

– Kom inte hit! Ni är inte välkomna! säger Marga Glanz.

Hennes spjuveraktiga leende avslöjar att hon inte är helt allvarlig. Ändå upprepar hon flera gånger att hon inte vill att vi ska skriva om platsen där hon bor och driver en skivaffär. Området behöver inte mer uppmärksamhet och fler turister eftersom det riskerar att förstöra dess själ.

– Jag älskar de här kvarteren. Därför vill jag inte att det ska bli för populärt och fint. Alla vet vad som händer med fina kvarter efter ett par år. Vi kallar det geldwäsche, pengatvätt. När rikare människor flyttar in och ställer andra krav på området.

Hamburgs kreativa kvarter myllrar av trädgårdar, små butiker och uteserveringar. Foto: Pernilla Sjöholm

Kvarteren hon pratar om heter Karolinenviertel och Schanzenviertel. Två stadsdelar i Hamburg som glider sömlöst in i varandra och karaktäriseras av graffitisprejade fasader, urbana trädgårdar, små oberoende butiker och uteserveringar. Lite sjavigt, men väldigt trevligt, skulle man kunna beskriva det som.

För 20 år sedan var det desto ruffigare här. Marga flyttade i hit i samband med att de gamla förfallna husen i området renoverades.

– Än så länge har det inte blivit allt för dyrt att leva här så jag bor kvar. Här finns mycket second hand-butiker och musikaffärer, det är därför jag gillar det. Men här bor också många familjer.

Läs också tillhörande guide: Guide till Hamburgs bohemiska kvarter

Gatan som Margas skivaffär Groove City ligger på heter Marktstrasse och är något av Karolinenviertels pulsåder. Vill man utforska Hamburgs bohemiska stadsdelar så är det en bra plats att börja på. Man kan lätt spendera ett par timmar bara på denna gata med att utforska de många butikerna och njuta av folklivet. En kvinna rastar hunden i vad som ser ut att vara gårdagskvällens klubbutstyrsel, pälsväst och utsvängda tajts. Från en balkong i ett bostadshus syns en banderoll med sloganen ”No Gods, No Masters”. Hela området har alltid haft en tydlig vänsterprofil med många anarkister som samlats kring aktivitetshuset Rote Flora i Sternschanze.

Jonas och Sina driver butiken Hanseplatte som enbart säljer musik från lokala artister. Foto: Pernilla Sjöholm

Även om huset står kvar så har vänsterparollerna mattats av något i takt med att området gentrifierats. Men fortfarande finns en ”edge” kvar. Och det finns också en tydlig kärlek till platsen som även en tillfällig besökare känner av. Många har bott länge i området och värnar om den lokala atmosfären.

–Det är som en liten by mitt i Hamburg. Allt man behöver finns inom tio minuter och man känner igen alla, säger Sina Mariama som är född i Schanzenviertel.

Även hon jobbar på en skivbutik, den heter Hanseplatte och specialiserar sig på lokal musik från Hamburg.

– Det har alltid varit alternativt här även om det har förändrats en del. På sistone har det blivit väldigt hippt vilket drar till sig en viss typ av människor.

Hon berättar om en situation som hände tidigare under dagen då ett utländskt filmteam kom in i butiken och började filma.

– Utan att ens fråga om lov!  Något sådant hade inte hänt för tjugo år sedan, utbrister hon harmset.

 Men hon tror ändå att området kommer att behålla sin atmosfär.

– Vart man än åker i Tyskland så känner alla till ”Schanze”! Det är för den speciella känslan som folk vill komma hit.

Studenterna Anna och Tim tar en paus i en av sofforna på Zoes. Foto: Pernilla Sjöholm

För många svenskar är Hamburg relativt okänt som resmål om man jämför med exempelvis Berlin. Ändå finns det mycket som städerna har gemensamt. Den oborstade och vildvuxna känslan i Schanzenviertel påminner om vissa stadsdelar i Berlin, till exempel Kreuzberg eller Friedrichshain. Men Hamburg är ändå annorlunda gentemot huvudstaden. Dels för att Berlin är så utspritt. Hamburgs stadskärna är väldigt koncentrerad och lätt att navigera genom.

Men det finns också andra skillnader. Berlins slogan är ”fattig men sexig”. Hamburg är en betydligt rikare stad. Det är här alla internationella företag och reklambyråer har sina huvudkontor och staden har störst andel miljonärer i Tyskland.

Ingen brist på uteserveringar i Hamburg. Foto: Pernilla Sjöholm

Hamburg är en köpmannastad, en tradition som lever kvar ända sedan Hansatiden. I den stora hamnen har varor och gods flödat in och ut och skapat ett enormt välstånd, men också en känsla av frihet och självständighet, menar Tomas Kaiser som arbetar som stadsguide och tar oss med på en cykeltur på bakgatorna i Karolinenviertel och Schanzenviertel.

– Berlin är en mer internationell stad men bland många tyskar är Hamburg en favorit. Det är lite lugnare och här finns fler jobb. Kreativa kvarter som dessa är viktiga för att Hamburg ska fortsätta attrahera nya människor och företag. Tysklands största reklambyrå har till exempel att ha sitt huvudkontor här runt hörnet, säger han.

Så småningom kommer vi ut till det hektiska barstråket Schulterblatt som leder norrut upp mot Sternschanze. Det hörs hejarop från den närliggande arenan där fotbollslaget St Pauli spelar hemmamatch. Laget är långt ifrån det mest framgångsrika i Tyskland men har fans som är omåttligt passionerade och klubben har liksom kvarteren här en tydlig vänsterprägel, de har alltid varit frispråkiga och jobbar aktivt med sociala frågor.

Hamburg är en cykelvänlig stad. Foto: Pernilla Sjöholm

Kuriosa är att den långa gatan Schulterblatt en gång i tiden markerade gränsen mellan Danmark och Tyskland. Stadsdelen Altona som Schanzenviertel tillhör var tidigare en egen stad och tillhörde Danmark fram till slutet av 1800-talet.

Här ligger fullsatta uteserveringar på rad och ljudnivån är hög. Det doftar av cigarettrök och då och då en sötaktigare doft från marijuana. Det är lördag och många värmer upp inför nattens bravader på klubbarna i St Pauli, nere vid floden Elbe. Vid anarkistnästet Rote Flora i Sternschanze susar en svart Lamborghini förbi på gatan, nästan en övertydlig bild av de två olika sidorna av Hamburg som möts.

Slå dig ner på någon av uteserveringarna och njut av härlig atmosfär. Foto: Pernilla Sjöholm

Desto lugnare är det om man viker av på någon av sidogatorna. På klassiska Cafe Under den Linden i ett gathörn sitter några äldre män och lusläser papperstidningar. Beate Fuchs njuter av ett glas vin efter jobbet vid ett av de runda borden på uteserveringen.

–  Jag bor på Schulterblatt men trivs bättre en bit bort från huvudgatan, det är lite lugnare. Många kommer in hit för att festa. De hånglar på gatan och lämnar flaskor efter sig. Jag gillar inte när folk ignorerar våra kvarter, de är besökare så de borde visa lite respekt. Men det är mest på helgerna. Resten av tiden är det lugnt, då har vi vårt eget liv här, säger hon och tar ett bloss på sin cigarett.

Läs också:

10 favoriter i Hamburg – chefredaktören tipsar!

Tågluff i Europa – guide och tips för nybörjaren

Guide till Hamburgs bohemiska kvarter


Text: Fredrik Brändström • 2023-10-17
RestipsTysklandcityresaReportageTågresorWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen