Annons
Annons
Annons
Graffiti på väggarna och en fotoautumat.

Utforska Haburgs bohemiska kvarter med små butiker, kaféer och streetart. Foto: Pernilla Sjöholm

Tyskland

Guide till Hamburgs bohemiska kvarter

Upptäck Hamburgs kreativa kvarter Sternschanze och Karolinerviertel. Här väntar graffitisprejade fasader, urbana trädgårdar, butiker, uteserveringar och schysta hotell.

Text: Fredrik Brändström • 2023-10-17 Uppdaterad 2023-10-17
Annons

Resa hit

SJ kör nattåg till Hamburg året runt. Tågen avgår från Stockholm på kvällen och ankommer till Hamburg på morgonen därpå. Man kan även kliva på i bland annat Norrköping, Linköping, Nässjö, Alvesta, Hässleholm, Lund och Malmö. Även Snälltåget har nattåg med liknande avgångstider från Stockholm som stannar i Hamburg, dock inte alla dagar i veckan. Snälltåget har en restaurangvagn där man kan boka bord, på SJ Euronight finns endast en kiosk.

Resa runt

Hamburg är enkelt att ta sig runt till fots i de centrala delarna. Det finns även ett bra tunnelbane- och pendeltågsnät (U och S-bahn). För att komma till kvarteren som nämns i reportaget tar du U-bahn till stationerna Sternschanze eller Feldstrasse. Ska du åka mycket kollektivt kan det vara värt att skaffa ett Hamburg Card som förutom gratis lokaltrafik även ger rabatt på en del sevärdheter.

Annons

Hamburg är också mycket cykelvänligt. Om du laddar ner appen StadtRAD Hamburg kan du få tillgång till de röda hyrcyklar som finns lite här och var. Den första halvtimmen kostar inget vilket innebär att du kan cykla gratis en hel dag om du byter cykel ofta.

Karta över Hamburg.

Bo

Scandic Hotel Emporio

Modernt och svenskägt nära Hamburgs kongresscenter men även gångavstånd till Karolinenviertel som nämns i reportaget. Scandic Hotel Emporio har en skandinavisk känsla, gym och bastu.

Fritz Im Pyjama

Personligt boutiquehotell med egensinnig inredning nära Sternschanzes tunnelbana. Samma ägare driver även ett lite enklare hostel, Pyjama Park, i närheten.

Backpackers St Pauli

Backpackervänligt med snygg muralmålad fasad. På Backpackers St Pauli finns rum och sovsalar, enkelt, rent och billigt.

Restauranger

Bullerei

Avslappnat och rustikt i det renoverade slakthusområdet i Sternschanze. Hamburgaren är ett säkert kort men Bullerei har även tysk husmanskost av det bättre slaget.

Altes Mädchen

Bryggeri med fantastiskt utbud på öl men även bra mat, tyska och internationella pubklassiker som schnitzel, gulasch, burgare och fish & chips.

Azeitona

Vällagad falafel och meze på Beckstrasse, köp take away eller ät på uteserveringen.

La Sepia

Hamburg har många portugisiska restauranger, en effekt av att många portugisiska sjömän stigit iland här genom åren. La Sepia är bra på fisk & skaldjur!

Uteservering med träbord.
Det finns gott om schysta uteserveringar i Hamburg. Foto: Pernilla Sjöholm

Bar & kafé

Zoe’s Sofa

Stor uteservering och udda inredning med stora vintagesoffor. Här serveras billiga drinkar och det är ofta fullsatt på helgerna.

Omnipollo

Svensk hantverksölsspecialist som öppnat en filial i Hamburg. God öl & pizza.

Café Under den Linden

Klassiskt kafé med uteservering i ett gathörn nära Sternschanze. Generösa öppettider, kl 9.30–01.

Manufacture Coffee

Hipsterkaffe av bästa sort i minimalistisk miljö.

Gretchen Villa

På mysiga Marktstrasse ligger detta kitschiga och populära fik. Matig brunch och goda bakelser.

Shopping

Marktstrasse i Karolinenviertel har många mindre modebutiker, second hand- och vintagebutiker och även många skivaffärer som Groove City, som specialiserar sig på hiphop och soul. Varje lördag är det stor loppmarknad på Neuer Kamp, nära tunnelbanestationen Feldstrasse. Vill man köpa med sig öl hem så är Beyond Beer är ett bra ställe att shoppa på (Weidenallee 55) med ett stort utbud från hela världen. OBS! På många ställen i Tyskland är butiker stängda på söndagar, förutom livsmedelaffärer. Många butiker tar endast emot kontanter så förbered dig genom att växla in lite euro.

Läs också:

10 favoriter i Hamburg – chefredaktören tipsar!

Berlin på en liten budget – tips på boende, mat och sevärdheter


Text: Fredrik Brändström • 2023-10-17
RestipsTysklandGuideHotellMat och dryckTågresorWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen