Marocko

Världsdel: Afrika · Huvudstad: Rabat · Valuta: Marockansk dirham · Invånare: 35 657 056 ·Statsskick: konstitutionell monarki · Hemsida: http://www.visitmorocco.com/index.php/eng/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Som ett transitland mellan Afrika och Europa ligger det mytomspunna Marocko – lika mycket en del av världsdelen landet ligger i, som en del av Europa och Orienten. Marocko är för många kanske främst sinnebilden av det senare med sina tyg- och skinnfärgerier, den rödglödgade ökensolen och de trånga basarerna fyllda av exotiska dofter, beslöjade kvinnor och vackert hantverk.

Marocko är inte bara en fascinerande blandning av berber, araber, europeér och afrikaner utan också av gammalt och nytt – kostymklädda män med ringande och surrande mobiltelefoner går sida vid sida med kaftanklädda män, på väg till badhuset för den traditionella massagen och tvätten. Kungadömet med sin högt aktade Mohammed VI, den moraliska och sprituella ledaren för landet, är precis som en person i rakt nedstigande led till profeten förväntas vara, men är samtidigt också grundare och president för en surfklubb i huvudstaden Rabat.

Inklämt mellan Atlanten i väster och Sahara i öster, med de 4 000 meter höga Atlasbergen i mitten, erbjuder Marocko ett stort utbud av aktiviteter, från natursköna vandringar i bergen till badliv i turisttäta Agadir eller mysiga Essaouira, basarbesök i Marrakech, kamelritter i öknen och skidåkning i Ourikadalen.

De stora städerna i Marocko är jämförbara med europeiska storstäder, en del av dem med ett sofistikerat nöjesliv, medan Atlasbergens bergsbyar – berbernas hemtrakter – ofta är enklare samhällen med få moderniteter.

Läsning om Marocko