I medinan finns cirka 15 000 butiker, sägs det. Frågan är vem som har räknat. Foto: Istock.

I medinan finns cirka 15 000 butiker, sägs det. Frågan är vem som har räknat. Foto: Istock.

Marocko

24 timmar i myllrande Marrakech

Gå vilse i souken, väj för ormtjusarna på Djemaa el-Fna och sov på riad. En dag räcker inte långt i marockanska Marrakech, men vi gör ett försök.

Text: Göran Ingman • 2013-10-04 Uppdaterad 2021-06-23

08.00 Fruktig frukost

Vitaminladda på Kaowa Snack & Juice Bar, 34 rue Majorelle. Här blandas ­nyttiga frukt- och grönsaksjuicer och här rullas fräscha wraps. Kaowa ligger i Guéliz, Marrakech moderna hjärta, och alldeles intill dagens första sevärdhet. Med morgonpigga ben är du snart i …

09.00 Jardin Majorelle

Många trädgårdar kräver ett botaniskt intresse för att besökaren inte ska börja leta efter utgången efter fem minuter. Inte Jardin Majorelle. Parken är en lugn, vacker och välkomponerad enklav mitt i den hektiska staden. Kaktusar står givakt, vatten porlar, fågelvingar fladdrar och Yves Saint-Laurents aska ligger spridd på marken. Den franske stjärndesignern ägde Jardin Majorelle fram till sin död 2008. Parken är trevligast på morgonen, innan turistbussarna anländer. www.jardinmajorelle.com.

24 timmar i myllrande Marrakech
Andas ut i Jardin Majorelle.

10.00 Inredningsfrossa

Marrakech är en farlig stad – för shoppingälskare. Dagens första butikspass gör du med fördel på rue de la Liberté i Guéliz. På den lilla tvärgatan finns flera inrednings- och antikvitetsaffärer, som Darkoum, L’Orientaliste och Scènes de Lin. Missa inte Intensités Nomades kollektioner av kaftaner, marockanska festklänningar. Atika, Marrakech bästa skoaffär, ligger också här.

24 timmar i myllrande Marrakech
Börja dagen på Kaowa Snack & Juice Bar. Foto: Facebook.

11.30 Broderade tofflor

Sväng runt hörnet efter skobutiken Attika, in på rue de vieux Marrakchi. Här hittar du Michelle Baconniers butik, en karamell i klara färger som säljer ­broderade cachmere baboucher, marockanska innetofflor, fina jackor och roliga bijouterier.
michele-baconnier.net

12.00 Luncha och fynda

En av Marrakechs trevligaste restauranger ligger i Sidi Ghanems industriområde, på Le Zinc samsas du med gallerister, designers och kreatörer. Perfekt lunchställe innan din fyndrajd i Sidi Ghanems butiker, så stanna i området ett par timmar. 517 rue Principale.

14.00 Djemaa el-Fna

Eftermiddagen vigs åt medinan, den gamla staden. Börja på Djemaa el-Fna, torget som känns som en kuliss i Indiana Jones, som en serieruta ur Tintin. Tidlöst och tokigt. Ormtjusare, apor, skrynkliga spågummor, akrobater och osande matstånd. Visst kan, och bör, du vandra runt i kommersen, men börja med en fika. Runt Djemaa el-Fna finns flera kaféer med terrasser, exempelvis Café de France och Café du Grand Balcon. Ta ett glas mintte i avslappnat spanläge.

24 timmar i myllrande Marrakech
Djemaa el-Fna är stökigt men det hör till upplevelsen.

14.30 Vilse i souken

Vik in på valfri gata eller gränd norrut från Djemaa el-Fna. Stoppa kartan i fickan och lägg undan lokalsinnet på samma gång. Att gå vilse tillhör upp­levelsen. Medinans souk – marknad – är enorm med sisådär 15 000 butiker som säljer precis allt: Mattor, tyger, kläder, lampor, smycken, kryddor, konstiga djur, märkliga mediciner, hantverk och piratkopior. Pruta!

24 timmar i myllrande Marrakech
Med skägget i kryddburken?

20.00 Middag

Benen är trötta, så ta en taxi till Les Jardin des Arts i Guéliz. Inredningen är modernt marockansk och här finns en uteplats för varma kvällar. 6–7 rue Sakia El-Hamra.

22.30 Hem till riaden

Glöm tråkiga storhotell, i Marrakech sover du på riad. Riaderna ligger inne i medinan och är tidigare privathem som byggts om till pensionat, ofta med några få rum runt en öppen gård. Riad Saba drivs av ett svensk-marockanskt par och har bekväma rum i mycket bra läge, och en skön takterrass att vila på. 2 derb Cherkaoui, riadsaba.com.

24 timmar i myllrande Marrakech
Fota gärna, men fråga alltid först.

Missa inte

Smaken av briouat. De trekantiga små pajerna har ett krispigt, lövtunt omslag och är fyllda med lamm- eller kycklingkött mixat med ost, citron och peppar. Mums.

Missa gärna

Att fotoklanta dig. Medinan är en fantastisk plats för en fotograf, men alla vill inte vara med på bild. Framförallt inte muslimska kvinnor. Fråga först!

Bästa shoppingen i färgsprakande Marrakech

Topp 10 – de är världens dyraste städer 2016

Stor guide: Pensionera dig utomlands – spara pengar


Text: Göran Ingman • 2013-10-04
MarockoRestipsMarrakech

Scroll to Top