Annons
Annons
Afrika lockar allt fler turister. Glada nyheter för flera länders ekonomi. Foto: Thinkstock

Afrika lockar allt fler turister. Glada nyheter för flera länders ekonomi. Foto: Thinkstock

Botswana

Afrika lockar fler turister

Allt fler reser till Afrika. Förra året ökade antalet turister som besökte kontinenten med tre miljoner, vilket innebär att de afrikanska länderna tog emot totalt 56 miljoner turister. 2013 var ett bra år för turismen över hela världen. Och uppgången fortsätter i år.

Text: Per J Andersson • 2014-01-22 Uppdaterad 2021-06-23

Afrika lockar fler turister

En anledning till ökningen är att turismen i Nordafrika återhämtat sig efter några politiskt oroliga år. Men även turismen söder om Sahara ökar, enligt färska siffror från FN:s Världsturistorganisation (UNWTO). Räknat i procent blev turismökningen i Afrika sex procent förra året.

Den internationella turismen i hela världen översteg förra året, för andra året i rad, en miljard turister. Ökningen var fem procent, vilket innebar att nästan 1,1 miljard turister förra året korsade en internationell gräns.

Och i år fortsätter antalet turister att öka. Världsturistorganisationen spår att den globala turismen kommer att fortsätta att öka 2014. Prognosen säger 4–4,5 procents ökning av turismen i hela världen i år. Asien och Oceanien kommer att öka mer (5–6 procent), liksom Afrika (4–6 procent, medan turismen i Europa och Amerika ökar lite långsammare (3–4 procent), tror Världsturistorganisationen som årligen publicerar turiststatistik i sin World Tourism Barometer.

– 2013 var ett fantastiskt år för internationell turism. Turistbranschen har visat en anmärkningsvärd förmåga att anpassa sig till en fÙ?rändrad marknad och skapat ekonomisk tillväxt och fler jobb runt om i världen. I flera länder är turism en av få branscher som levererar positiva nyheter, säger Världsturistorganisationens generalsekreterare, jordaniern Taleb Rifai, till resebranschsajten E-turbo News Afrikakorrespondent.

Läs mer

Mer siffror och procentsatser om ökningen av världsturismen hittar du på UNWTO:s sajt.


Text: Per J Andersson • 2014-01-22
BotswanaEgyptenKap VerdeKenyaMarockoNamibiaNyhetUgandaZimbabwe

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top