Annons
Annons
Pruta rätt i Marrakech. Text: Anna-Lena Stålnacke. Foto: Anna-Lena Stålnacke, All over press, Thinkstock.

Pruta rätt i Marrakech. Text: Anna-Lena Stålnacke. Foto: Anna-Lena Stålnacke, All over press, Thinkstock.

Marocko

Bästa shoppingen i färgsprakande Marrakech

Marrakech i Marocko är hetare än någonsin. Numera också enkelt att ta sig till, med direktflyg från Sverige. Men hur går man tillväga för att göra de riktiga fynden i denna fantastiska shoppingstad? Vagabonds Anna-Lena Stålnacke delar med sig av sina bästa tips.

Text: Redaktionen • 2015-11-17 Uppdaterad 2021-08-13

En berbermatta, ett handmålat bord, två stora keramikfat, ett par stövlar, två läderväskor, ett dussin teglas, två par ballerinaskor, en vägg­lampa, en virkad yllemössa, några flaskor argan­olja, några ljus med apelsinblomsdoft, ett par örhängen formade som Fatimas hand samt en ask med goda kakor.

Det blev resultatet av min shoppingrunda en dag i Marrakech nyligen.

Ta lärdom av detta. Se till att boka incheckat bagage på flyget hem. Du lär behöva de där extra 20 kilona.

(Scrolla ner för pruttips och 7 shoppingställen du inte får missa)

Bästa shoppingen i färgsprakande Marrakech
Keramikfaten från souken blir läckra på middagsbordet hemma.

I souken (det som i många andra länder i arabvärlden kallas basar) hamnar de flesta besökare snabbt och man kan ägna hur låg tid som helst åt att irra omkring bland små butiker i myllret av smala gränder. Här säljs keramik, mattor, tusen- och en nattlampor, lädervaror och annat som intresserar turister. Bered dig på att gå vilse. Det är en del av upplevelsen.

Men Marrakech bjuder också på shoppingupplevelser som betydligt färre turister hittar. Först efter många besök i Marrakech upptäckte jag loppmarknaden vid Bab el Khemis i den norra delen av medinan. Egentligen är det mer än en loppis, här finns också verkstäder där möbler tillverkas och repareras, och detta är det första man ser när man kommer in genom porten. 

Längre in väntar överraskningar: Intill en begagnad tandläkarstol och en trave vackert snidade dörrar från Mali, står till exempel ett något slitet exemplar av Eero Saarinens Tulip-stol (designmöbel som i Sverige kostar 14 600 kronor) på en hög med bråte i sällskap av en sorgsen uppstoppad fågel. Jag lyckas inte få reda på det lokala priset för tulpanstolen. Handlaren sover middag, snarkar ljudligt och låter sig inte väckas.

Det finns gott om liknande designmöbler, många av dem kvarlämnade av franska familjer som återvänt till det gamla hemlandet. 

Bästa shoppingen i färgsprakande Marrakech
Ta med dig Marrakechs smaker och dofter hem i form av kryddor.

Lite längre in på marknadsområdet finns butiker med högre svansföring, sådana som specialiserat sig på art deco, 50-tal eller 70-tal. Där är förstås priserna högre än hos handlarna vars försäljningsställen mest liknar skrotlager, men ändå betydligt billigare än hemma. Och det är faktiskt ingen omöjlighet att frakta hem en inte alltför stor möbel, jag har gjort det flera gånger. Boka extra­bagage på flyget, är bagaget överdimensionerat får du betala några extra hundralappar, och se till att packa väl.

Från gammalt till nytt. På senare år har många unga marockanska designers slagit igenom samtidigt som fler och fler europeiska formgivare slagit sig ner i staden. 

I designbutiken 33 rue Majorelle i stadsdelen Gueliz står en man vars hela uppenbarelse skriker ”se på mig!”. Det är designern Robert Merloz som tittat in i butiken för att fixa till skyltningen av sina nitprydda väskor. 

Fransmannen Robert Merloz arbetade som assistent åt Yves Saint-Laurent och skapade så småningom egna klädkollektioner som visades på catwalken i Paris. Men under de senaste åren har han bott och arbetat i Marrakech.

– Jag kom hit för att kunna samarbeta med hantverkare här, de har en skicklighet man sällan finner i Europa.

På köpet fick Robert Merloz massor av ­inspiration. 

  –Vart jag än går blir jag överöst av intryck. Jag är speciellt förtjust i berbernas traditionella hantverk, att de blandar sådant som vi, med våra västerländska ögon, inte tycker passar ihop. De vilda blandningarna beror förstås på fattigdom, att man måste ta tillvara på allt och använda det man har tillgång till. Men resultatet kan bli fantastiskt vackert. Titta bara på deras färgsprakande boucharouettemattor

Bästa shoppingen i färgsprakande Marrakech
Modeskaparen Robert Merloz övergav catwalken i Paris och slog sig ner i Marrakech istället.

7 shoppingställen du inte får missa i Marrakech

1Rue Mouassine

Marrakech bästa shoppinggata!  Här finner du både traditionella hantverksbutiker och modern design. Starta längst upp, vid Mouas-sinefontänen. Där ligger moderna designbutiken Maktoub by Max & Jan, som drivs av en schweizisk/belgisk duo. Här säljs bland annat T-shirts, huvtröjor och tunikor.

Bara ett stenkast bort finner du Atelier Moro (114 Place Mouassine) ett handplockat urval av boho-chica kläder, smycken och egendesignade väskor. Modeskribenter brukar gå i taket när de ser de spets- och broderiprydda plaggen. 

Bästa shoppingen i färgsprakande Marrakech
Överös av intryck i souken.

Lite i samma stil går kläderna hos KIS, Keep it a Secret (36 Derb Fhal Chidmi, alldeles intill rue Mouassine). 

Kaftan Ghzali (1 Rue Mouassine) har  traditionella marockanska kaftaner i lyxigt utförande, bland annat mycket i sammet. Mick Jagger hör till kunderna. Bildbevis hänger på väggen.

Yassine Arts & Craft (83 Rue Mouassine) har ett stort urval läderväskor, tofflor och sandaler i bra kvalitet och till bra pris.

Tamegroute Pottery (28 Rue Mouassine) säljer rustik grön keramik som är relativt svår att hitta på andra håll. Allt är tillverkat av krukmakare i Tamegroute, en by i en oas nere i Sahara.

Bästa shoppingen i färgsprakande Marrakech
Tuaregen på väggen visar vägen till shoppinggatan Rue Mouassine.

2. Souk Cherifa

Denna före detta funduk (karavanseralj) har blivit shoppinggalleria där moderna designers, de flesta av dem inhemska, har små butiker.

Till mina favoriter hör ArtZ vars kläder är rockiga och humoristiska, med influenser från scenens värld och Hanout med färgglada, glittriga kläder kimonojackor och kaftaninspirerade klänningar, av Meriem Rawling som också designar scenkläder. På markplanet säljs traditionell keramik och vackra gröna glas. Adressen är Sidi Abdelaziz.

Bästa shoppingen i färgsprakande Marrakech
ArtZ var balettdansör och TV-programledare innan han satsade på design.

3. Ensemble Artisanale

Detta stora hantverks-kooperativ på den stora gatan Avenue Mohammed V är räddningen när man inte orkar pruta i souken. Här är priserna fasta och rimliga. Här kan du bland annat handla mattor, folkloristiskt målade möbler, lädervaror och keramik, allt av god kvalitet. Som extra bonus kan du titta på hur föremålen tillverkas, många hantverkare har verkstäder här.

 4. Bab Fteuh

Det lilla torget med det tungvrickande namnet har en rad funduker, karavanseraljer, på sin norra sida. I dem finns små butiker fullproppade med intressanta ting från Nord- och Västafrika, allt från små tuaregsmycken till vackra handsnidade stolar. En del är gammalt annat nytillverkat. Ett bra urval har butiken Fibule le Sud de Sahara, vars ägare gärna berättar om tingens historia och designens symbolik.

Bästa shoppingen i färgsprakande Marrakech
Lockar en dörr från Ensemble Artisanale?

5. Loppmarknaden vid Bab Khemis

Ett farligt paradis för den seriösa sakletaren är denna marknad med med skrot och skatter huller om buller. 

Ta en taxi till stadsporten Bab Khemis, gå in genom den välvda porten i stadsmuren och ge sakletandet några timmar. Låt dig inte avskräckas av den icke tillrättalagda atmosfären.

Bästa shoppingen i färgsprakande Marrakech
Marockanskt myntate blir ännu godare i en glittrande tekanna.

6. 33 Rue Majorelle

Största möjliga kontrast till loppmarknaden erbjuder denna moderna och svala designbutik snett mitt emot Jardin Majorelle, trädgården som ägdes av modeskaparen Yves Saint Laurent (vars stoft spreds i parken när han dog 2008). Här finns moderna kläder och heminredningsprylar från aktuella designers, det mesta till ganska höga priser. 

7. Moustafa Blaoui

Moustapha Blaoui är inredningsskribenternas älskling! I hans enorma butik säljs möbler, mattor, lampor och andra inredningsting från Marocko, Indien och Västafrika, det mesta till skyhöga priser. Mycket av det man finner här kostar bara en bråkdel i souken, bara man orkar leta och pruta. Men det är ändÙ? kul att gå hit för att inspireras. Butiken saknar skylt, det är meningen att kunden ska känna sig utvald, även om ”alla” vet att den ligger på 142–144 Rue Bab Doukkala.

Bästa shoppingen i färgsprakande Marrakech
Boka incheckat bagage på flyget så får du med dig lampan hem.

Pruta rätt! Några ord på vägen

Där hänger den, läderväskan som är perfekt för dig! Det kan priset också bli om du skippar försiktig blyghet och prutar ohämmat. Du behöver inte skämmas, handlaren förväntar sig det och kan till och med betrakta dig som lite korkad om du låter bli. Här är några fula knep du kan ha nytta av under pris-förhandlingar i souken:

Bästa shoppingen i färgsprakande Marrakech
Små keramikskålar för en tia styck.

1. Låtsas som att du varit med förut

Handlaren lär fråga om det är första gången du är i Marrakech. Är det så får du ljuga. Du har varit där minst tre gånger tidigare och vet minsann vad den där läderväskan egentligen kostar. För att fullborda lögnens trovärdighet kan du dra till med en kommentar om hur du imponerades av Medersa Ali Ben Youssef vid ditt förra besök.

Bästa shoppingen i färgsprakande Marrakech

2. Se inte rik ut

Lämna dyra märkeskläder på hotellet under shoppingturen. Du ska ge intryck av att ha så ont om pengar att du nog inte har råd att köpa den där väskan du suktar efter. 

3. Låt handlaren ge första budet

När prutprocessen börjar ska du inte låta dig lockas att tala om vad du vill betala för den där väskan. Låt handlaren börja. Därefter lägger du ett motbud som är tio procent av det ursprungliga förslaget. Målet är att efter en lång och trevlig pratstund ska ni ha snirklat er fram till ett pris på mellan hälften och en tredjedel av handlarens första bud.

Text: Anna-Lena Stålnacke

Här är världens bästa sevärdheter

24 timmar i Marrakech

Game of Thrones: 5 vackra platser från filminspelningarna du kan besöka


Text: Redaktionen • 2015-11-17
MarockoRestipsInför resanListorMarrakechWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen