Tanzania

Världsdel: Afrika · Huvudstad: Dodoma · Valuta: Tanzaniansk shilling · Invånare: 37 849 133 ·Tidszon: UTC+03:00 · Statsskick: republik · Hemsida: http://www.tanzaniatouristboard.com

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Tanzania är ett av Afrikas populäraste turistländer och gränsar till Kenya och Uganda i norr, Rwanda, Burundi och Kongo-Kinshasa i väster och Zambia, Malawi och Moçambique i söder.
Inte minst den djurrika nationalparken Serengeti, kontinentens största sjö, Victoriasjön, och högsta topp, Kilimanjaro, har satt landet som kallas "mänsklighetens vagga" på turistkartan.
Här finns också en kust mot Indiska Oceanen, där den gamla swahilikulturen lever kvar. Ön Zanzibar, känd bland annat för sina kryddor och kritvita stränder, hör också till Tanzania, även om öriket har en autonom ställning med egen regering.
1996 blev Dodoma Tanzanias huvudstad, men Dar es Salaam är fortfarande den viktigaste kommersiella staden i landet. Arusha är också en stor stad, och det är därifrån de flesta safariturer utgår.
En safaritur i världsarvsklassade Serengeti kommer garanterat att bjuda på många möten med vilda djur. Lejon, zebror, elefanter, hyenor, geparder, antiloper och många andra av savannens djur finns i hög koncentration här. Den stora migrationen av bland annat gnuer och zebror sker i augusti till oktober, då ungefär två miljoner gräsätare rör sig norrut, in i Kenya, med rovdjur i sina spår. I november börjar de röra sig tillbaka igen, över Marafloden, där hungriga krokodiler väntar på ett skrovmål.
En annan populär destination för djurälskare är Ngorongorokratern, 20 kilometer vid och 600 meter djup, där den svarta noshörningen är den största attraktionen.
 
Historiskt sett har Tanzania varit under inflytande av många olika kulturer.
Handeln med Arabien och Persien började någon gång under tusentalet . På 1880-talet var landet först en tysk koloni, innan engelsmännen tog över. 1961 blev landet självständigt.
Handeln och kolonialtiden har satt djupa spår i kultur och traditioner, som varierar över landet. I Tanzania finns cirka 120 olika stammar, av vilka de tio största utgör 90 procent av landets befolkning.
Massajerna, som traditionellt lever som boskapsskötande nomader, finns framför allt i de norra delarna av Tanzania. Allt fler massajer jobbar också inom turistindustrin, inte minst i safariområdena.
Tanzania är ett mycket fattigt land och ekonomin domineras fortfarande av jordbruket. Den mest växande sektorn är gruvindustrin, följt av bygg- och turistindustrin.
 

Läsning om Tanzania