Annons
Annons
Vagabonds skribent Roger Borgelid på klassisk safari tillsammans med dottern. Här är hans tips för en lyckad resa. Foto: Roger Borgelid

Vagabonds skribent Roger Borgelid på klassisk safari tillsammans med dottern. Här är hans tips för en lyckad resa. Foto: Roger Borgelid

Tanzania

Tänk på det här om du vill åka på safari med barn

Att ta med sina barn på safari är väldigt berikande och ett minne för livet, både för barn och föräldrar. Vagabonds Roger Borgelid åkte till Tanzania tillsammans med dottern. Här är hans åtta tips:

Text: Roger Borgelid • 2019-11-09 Uppdaterad 2021-06-22

1. Inte för små

Det kan vara en god idé att vänta tills barnen nått skolålder innan man tar med dom på safari. Dels får de själva ut mer av upplevelsen då, dels blir de ofta enklare medresenärer.

2. Ha tålamod

Hantera förväntningar och temperament. Safari innebär en hel del väntan. Förbered barnen på vad som väntar och vikten av tålamod. Förklara att höga utrop kan störa både djur och andra gäster. Om de ändå tröttnar: låt dom använda sina smartphones som tidsfördriv. Var beredd på de kan tycka att ni sett nog efter tio minuter och längta tillbaka till poolen och spelen.

3. Lista vad ni ser

Ta med en guidebok där alla vilda djur och fåglar finns uppräknade och gör det till en grej att bocka av allt ni ser. Eller skapa din egen bok, som barnen kan fylla i, skriva ner upplevelser och kanske även sätta in bilder i efterhand. 

4. Svensktalande guide

Om möjligt välj en safari med svensktalande guide. Då får även barnen ut något av deras kunskap och spännande historier. Min dotter Miranda sa om vår guide Tanja: ”Hon är så underhållande att jag inte ens behöver hålla på med telefonen”.

5. Boka boende med pool

Se till att de lodger ni ska bo på har en pool och ge ditt barn tid att bada, leka och ha roligt på barns vis emellanåt.

6. Ta med kikare

Investera i en riktigt bra kikare (förstorningsgrad 8–10). Det gör att barnen kan ta del av de vilda djuren på ett mer intimt sätt och själva upptäcka spännande saker långt bort. 

7. Packa matsäck

Barn är känsligare än vuxna för hunger, törst och uttorkning. Ta med rikligt med snacks på turen; frukt, kex/kakor och chips/godis. En resorb (vätskeersättningstablett) om dagen gör underverk för trötta barn.

8. Klä er klokt

Långbyxor och långärmat ger skydd både mot den starka solen och insekter. Solskyddsfaktor, solhatt och solglasögon är självklarheter.

Tänk på det här om du vill åka på safari med barn
Ett befriande andrum mitt i alla intryck och upplevelser – och ett viktigt inslag när du reser på safari med barn. Foto: Roger Borgelid

Tanzanias mäktiga natur och djurliv – ur ett barns perspektiv

10 heta tips till aktiva resor i Europa


Text: Roger Borgelid • 2019-11-09
TanzaniaDjur & natur

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen