Annons
Annons
Lejon, elefanter och giraffer. På safari i Tanzania kan man se de mest fantastiska djur. Foto: Roger Borgelid

Lejon, elefanter och giraffer. På safari i Tanzania kan man se de mest fantastiska djur. Foto: Roger Borgelid

Restips

Guide till Tanzania – boende, safari och bästa tid att resa

Tanzania erbjuder besökaren safari i världsklass. Vagabonds skribent Roger Borgelid tog med sig sin dotter på resan till Tanzania. Här Ù�r en barnanpassad guide för den som planerar att resa på safari med barn.

Text: Roger Borgelid • 2019-11-10 Uppdaterad 2021-06-23

Resa dit

Stockholm–Kilimanjaro Airport kostar från 4 500 kr t/r med bl a Ethiopian, Turkish Airlines, Qatar och KLM. En rad svenska arrangörer har paketresor till Tanzania, bland annat Temaresor, Jambo Tours, Trackers, Äventyrsresor, Tour Africa och Kilroy. Kolla så att den arrangör du väljer använder riktiga safarijeepar med fyrhjulsdrift och öppningsbart tak. En veckas safari går att kombinera med sol och bad på Zanzibar.

Jambo Tours har också särskilda juniorsafarier med kortare safaridagar och transportsträckor, pool på alla lodger och mer tid för bad och lek. På grund av de långa avstånden ingår inte Serengeti i barnresorna.

Bo

De flesta safariboenden i Tanzania håller god standard. Ingen lyx, men rent och med bra mat. I paketresor ingår ofta helpension. Reser du med barn – kolla att lodgerna har pool.

Vi reste med Temaresor och hade bra boende rakt igenom. Seronera Wildlife Lodge ligger i hjärtat av Serengeti och har därför nära till all ”action”, dessutom en poolterrass med sagolik utsikt.

Tarangire Safari Lodge är en tältlodge, alltså boende i tält, som ger en stark safarikänsla även på natten med alla ljud som hörs genom tältduken.

Bästa tid att resa

Safari i norra Tanzania fungerar bäst juni–mars. I april och maj faller ofta en hel del regn. Juni–oktober är torrperiod, då är det störst chans att se vilda djur. En gång om året är Serengeti scen för det mäktigaste djurskådespel naturen kan erbjuda: den stora migrationen. Då vandrar 1,5–2 miljoner gnuer, zebror och antiloper över savannen med rovdjuren i hasorna. Vandringen brukar nå Serengeti någon gång i november eller december. Tidpunkten varierar från år till år beroende på regnen, och det kan därför vara svårt att pricka in exakt datum.

Tänk på att Serengeti och Ngorongoro ligger på hög höjd, så även om det är 25–30 grader varmt på dagen kan det bli kyliga kvnew-module-37ällar, nätter och morgnar. 

Guide till Tanzania – boende, safari och bästa tid att resa

Fakta Tanzania

Yta: 947 300 km2 (ungefär dubbelt så stort som Sverige).

Huvudstad: Dar es-Salaam.

Antal invånare: 40 miljoner.

Valuta: 1 000 shilling = 4,20 kr. Amerikanska dollar kan användas överallt.

Tidsskillnad: + 2 tim.

Språk: Engelska och swahili.

Visum: Du kan få turistvisum när du landar i Tanzania, men köerna är långa. Enklare att skaffa i förväg, antingen online på eservices.immigration.go.tz eller på ambassaden i Täby.

Mer från Tanzania

Läs Rogers reportage från Tanzania: Tanzanias mäktiga natur och djurliv – ur ett barns perspektiv

Missa inte heller: Tänk på det här om du vill åka på safari med barn – 8 tips

Tanzania – safari i världsklass

Zambia – spektakulär safari

Tanzanias mäktiga natur och djurliv – ur ett barns perspektiv


Text: Roger Borgelid • 2019-11-10
RestipsTanzaniaDjur & natur

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen